Holesterol je bolest koja je nažalost sve više zastupljenja, a u današnjem članku smo odlučili skrenuti pažnju na nju, jer se nikada ne zna kada ovakav tekst može nekome trebati i značiti.

Slobodan Bogdanović, kao i mnogi drugi, zanemario je pravovremene preglede i nije se bavio povišenim lošim kolesterolom sve dok to nije rezultiralo strašnim posljedicama.

“Nikad nisam razmišljao o tome, a otkrio sam prije mnogo desetljeća da patim od bolesti, točnije visoke razine kolesterola koja doprinosi anginoznim napadima, odnosno srčanim udarima”, rekao je Slobodan, član udruge pacijenata “Moja druga čanska”. “. Nisam to shvaćao ozbiljno, do te mjere da sam zanemario propisani tretman. Zbog toga sam prije godinu dana doživio anginu pektoris. Kako bi se to riješilo, stentovi su kirurški ugrađeni”, pojasnio je.

U početnim stadijima, dr. Miloje Tomašević, kardiolog, na Prvoj TV istaknuo je da je samo 18% osoba s već postojećim kardiovaskularnim problemima uspješno smanjilo razinu nezdravog kolesterola.

  • Prema riječima dr. Tomaševića, ima pojedinaca koji negiraju važnost lošeg kolesterola i zanemaruju vlastitu dobrobit odbijajući uzimanje lijekova. S druge strane, postoje oni koji uzimaju lijekove, ali u nedovoljnim dozama, što ih čini neučinkovitima. Slobodan je, primjerice, povišen LDL kolesterol postao svjestan tek kada mu se začepila krvna žila. S vremenom je iskusio suptilne simptome poput blagog nedostatka zraka, smanjene kondicije i pojačanog nedostatka zraka. Prof. dr. Miloje Tomašević dodatno je istaknuo nasljednu prirodu lošeg kolesterola, navodeći da je naša sposobnost njegovog korigiranja ograničena i kreće se od 10 do 20 posto. Također je istaknuo da su lijekovi jedino sredstvo samokontrole koje nam je dostupno.

Prema njemu, trigliceridi su kategorizirani kao oblik štetnog kolesterola; međutim, nad njima se može izvršiti značajna kontrola promjenom njihove prehrane i mršavljenjem, smanjenjem konzumacije alkohola i bavljenjem tjelesnom aktivnošću. Slično tome, na razine HDL (korisnog) kolesterola može se utjecati na sličan način.

BONUS TEKST

Peršin posjeduje izvanredne kvalitete kao aromatična i vizualno privlačna biljka, koja poboljšava profil okusa jela. Međutim, njegova vrijednost nadilazi područje kulinarstva, budući da je u području prirodne medicine prepoznat zbog svojih ljekovitih svojstava i nutritivnih prednosti. Jedinstvena kombinacija vitamina i minerala koja se nalazi u peršinu izdvaja ga i čini doista izuzetnim.

Možda će vas iznenaditi saznanje da peršin sadrži znatnu količinu vitamina C u svom neprerađenom stanju. Ovo je posebno značajno jer tijelo može lako apsorbirati ovaj oblik vitamina. Zapravo, peršin se može pohvaliti otprilike tri puta većim sadržajem vitamina C od limuna i naranči, koji su općenito prepoznati kao izvrsni izvori ove hranjive tvari.

  • Peršin se, nakon kivija i šipka, može pohvaliti najvećim sadržajem vitamina C među biljkama. Njegova dostupnost, pristupačnost i dostupnost tijekom cijele godine čine ga posebno vrijednim. Samo 100 grama peršina osigurava otprilike 150 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina C. Svaki višak vitamina C učinkovito se eliminira iz tijela putem urina. Iako skladištenje peršina može biti izazovno, on ostaje jedno od mojih omiljenih biljaka za kuhanje. Osobno smatram da osušeni peršin gubi na okusu, ali uvijek ga možete sačuvati zamrzavanjem u posudama za led. Jednostavno izmiksajte peršin s malo vode u multipraktiku, premjestite pire na pladnjeve i zamrznite. Kad vam zatreba peršin, samo uzmite kockicu, odmrznite je i ubacite u svoje jelo.

Kako biste produljili životni vijek svježeg peršina, evo preporučenog načina čuvanja. Primjenom ove tehnike možete zadržati svježinu svog peršina najmanje 10 dana u hladnjaku. Započnite laganim obrezivanjem stabljika. Zatim uzmite staklenu teglu i ulijte malu količinu vode u nju prije nego što unutra stavite peršin.

Kako biste sačuvali svoj peršin, prvo stavite plastičnu vrećicu na vrh staklenke i pričvrstite je gumicom. Nakon što ste osigurali, prebacite staklenku u hladnjak. Ne zaboravite zamijeniti vodu kada počne poprimati smeđu nijansu. Kad god vam je potreban svježi peršin, jednostavno uzmite staklenku i upotrijebite je po potrebi.