– Kada date neki oglas u novine, an internet ili društvene mreže, uvijek morate da budete svjesni da ste dali svoje podatke, i da ste u neku ruku baš kao u izlogu. Sljedeća priča nam dolazi iz Srbije, te je na nesreću završila tragično po jednog penzionera. 

Slobodan Zdravković je u 76. godini života tražio ženu koja bi se mogla brinuti za njega nakon njegove smrti i osigurati da ona nastavi njegovo nasljeđe i sva njegova postignuća. Međutim, kada je stigla prva žena koja se javila na njegov oglas, zatekla je odškrinuta vrata i ugledala neurednu kuću u kojoj je ležalo Slobodanovo beživotno tijelo.

Prestravljena, pobjegla je s mjesta događaja i odmah prijavila događaj nadležnima koji su stigli na mjesto događaja. Prema susjedskim pričama, Slobo je važio za dobrog susjeda koji je samo želio društvo kako bi izbjegao samoću. Ipak, ovaj čovjek je iskoristio svoju ranjivost i brutalno okončao svoj život na uistinu okrutan način. Odmah nakon tragičnog incidenta pokrenuta je opsežna istraga, a vlasti su sumnjale da su počinitelji došli do objekta putem lažnog oglašavanja. Nesretni starac nemilosrdno je ubijen tijekom noći, a nitko nije znao točan iznos novca koji je ukraden iz njegovog stana.

Policija aktivno istražuje slučaj u koji je uključeno više osoba. Prevladava teorija da je žena u pratnji suučesnika pljačku izvela noću. Prema novinskim izvješćima, Zdravković je živio u izolaciji i pod strogim mjerama sigurnosti, a ulazna vrata su bila zaključana i ulazili su samo određeni ljudi. Odnosno, vodio je rukom pisanu bilježnicu s detaljima svoje kreditne aktivnosti, uključujući iznose, primatelje i kamate. Bilježnica je ključni dokaz za koji istražne vlasti vjeruju da bi im mogao pomoći u otkrivanju počinitelja. Uvriježeno mišljenje je da je muškarac možda iskoristio okrilje mraka kako bi se popeo na ulaznu ogradu i silom ušao u Zdravkovićev dom. U Zingenu, u Njemačkoj, starac je teško radio u tvornici, sklapajući dijelove za poznatu marku “Mercedes-Benz” i zaradio mirovinu u stranoj valuti. Uz ovu pozamašnu penziju, posjedovao je i nekoliko kuća na imanju u Pop Lukinoj ulici, kao i prostranu vikendicu kraj Grliške rijeke u Zaječaru.

Nagađa se da Zdravković ima kriminalne veze, no nije jasno jesu li počinitelji uspjeli pronaći novac. Kako se neslužbeno doznaje, starca su nekoliko puta udarili metalnim predmetima, tijelo mu je raskomadano, a na kraju je i ubijen. Ruke su mu bile vezane na leđima, a usta zalijepljena selotejpom.

Zdravkovićevo teško raskomadano tijelo otkrila je gerontologinja kojoj je navodno pozlilo nakon što je svjedočila jezivom prizoru. Zdravković živi sam i često koristi radio kao platformu za pronalazak životnog partnera. Prema riječima susjeda, izvršena je detaljna pretraga svih prostorija stradalog stana. Osim toga, istražne vlasti ne samo da su analizirale forenzičke dokaze s mjesta zločina, već su pregledale i snimke nadzornih kamera sa sigurnosnih kamera diljem grada u nastojanju da pronađu počinitelje.

Bonus tekst:

U prilično bizarnoj priči djevojke čija je majka ubijena, ona ne samo da oprašta svom ubojici, već postaje prijateljica s njim. Maria Lucas iz Texasa imala je 15 mjeseci kada je njezina majka ubijena u travnju 1993. u dobi od 22 godine, a o njoj se malo zna jer njezin otac Donald nikada nije govorio o njoj.

– Do svoje sedme godine nisam ni znala zašto je nema, a s maminom obitelji nisam imala nikakav kontakt. Moj rani život bio je kaotičan – stalno sam bila gladna, odjeća mi nije pristajala i često smo živjeli u automobilu dok smo se selili iz jedne kuće u drugu. Godine 1999., kad sam imao sedam godina, moj tata je poslan u zatvor zbog napada smrtonosnim oružjem i droge. Moj brat i ja otišli smo živjeti kod tatinog brata i njegove žene i život je postao normalniji. Moja teta, koja je bila majčina najbolja prijateljica, rekla mi je da je moja majka umrla, ali nije rekla kako. Duboko sam šokiran i ožalošćen. Teta mi je pričala o majčinoj ljubavi prema plesu i pjevanju, kako me odijevala u lepršavu odjeću i kako sam kao dijete bio na njenom sprovodu. Stajao sam pored lijesa i vrištao za njom. Dala mi je i mamine naušnice i prvi put mi pokazala svoje fotografije. Mislim da je moja mama prelijepa i te male stvari mi znače sve.

U dobi od 12 godina saznala je od tete i ujaka ne samo da joj je majka mrtva, već i da ju je muškarac ubio na bankomatu.

  • – Nisam pitao kako se to dogodilo, ali rečeno mi je da je počinitelj u zatvoru. Bilo mi je teško obraditi ga i nisam se mogao suočiti s traženjem pojedinosti. Godine 2009., kada sam imala 18 godina, neočekivano sam zatrudnjela. U kolovozu 2010. rodio se moj sin Chase, koji sada ima 11 godina. Žao mi je što mama nije vidjela unuka. Moja veza s Chaseovim tatom završila je nedugo nakon što se on rodio, ali dva mjeseca kasnije povezala sam se na Facebooku s tipom po imenu Cody, koji je bio dvije godine ispred mene u školi. Ispričala sam mu bol koju smo majka i ja pretrpjele i zaljubili smo se. Bila sam trudna šest tjedana kad smo se vjenčali na maloj ceremoniji u ožujku 2012. Naš sin Dylan rođen je u studenom 2012. i sada ima 9 godina, izvještava The Sun. Život s mladom obitelji bio je težak za Mariju, ali ljubav i sigurnost koju je osjećala bili su nevjerojatni.

U lipnju 2016. odlučila je napisati pismo Jasonu u zatvoru nakon što je na vijestima čula da ga šalju u zatvor.

– Trebalo mi je mjesec dana da napišem ovo pismo. Više od pet stranica pričala sam mu o svom traumatičnom djetinjstvu i divnom mužu i djeci. Napisala sam da sam mu oprostila i da se nadam da će i on sebi oprostiti. Mjesec dana kasnije primio sam pismo od Javiera Stauringa, izvršnog direktora grupe pod nazivom Dialogue for Healing and Action, koja radi na promjeni kaznenopravnog sustava. Objasnio je da, iako je Jason primio moje pismo, ali nije mu bilo dopušteno odgovoriti, trebao je biti pušten iz zatvora nakon 23 godine i želio me upoznati. Odmah sam znala da i ja to želim.