Otkrijte proces spravljanja ukusnog napitka sa ZOVOm, pićem koje je posebno omiljeno u proljetnim i ljetnim mjesecima.

Za stvaranje ovog okrepljujućeg napitka od bobica bazge potrebno je nekoliko osnovnih sastojaka.

Prisutan je volumen od četiri litre vode.

Ukupno je nabrano 35 cvjetova bazge.

Količina šećera koja teži 4 kilograma.

Količina limuna teška pola kilograma.

Uz to, tu je i 12 dekagrama limunske kiseline.

Priprema:

Započnite prebacivanjem 2 litre vode u prostranu posudu. U posudu nježno stavite 35 cvjetova bazge i obilato ih pospite s 2 kg šećera. Uzmite limun, pazite da bude temeljito očišćen, i narežite ga na kriške prije nego što kriške stavite u smjesu. Temeljito izmiješajte sve komponente.

Tijekom dana ostavite smjesu da nesmetano odstoji na sobnoj temperaturi, povremeno je lagano promiješajte kako biste olakšali potpuno otapanje šećera i pojačali infuziju divnih aroma. Nakon što prođu puna 24 sata, pažljivo procijedite smjesu, koristeći fino cjedilo ili gazu, kako biste uklonili kriške i cvjetove limuna.

S procijeđenom tekućinom pomiješajte preostala 2 kilograma šećera, preostale 2 litre vode i 12 dekagrama limunske kiseline. Ponovno dobro promiješajte sastojke, pazeći da se šećer i limunska kiselina potpuno otope. Ostavite smjesu da odstoji dodatna 24 sata, održavajući je na sobnoj temperaturi.

  • Tijekom tog razdoblja, svakako povremeno promiješajte smjesu. Ako želite, nakon što prođu 24 sata, sok možete još jednom procijediti kako biste uklonili sve preostale čestice. Pripremljeni sok od bazge pretočite u boce ili posude koje ste propisno dezinficirali. Ove boce čuvajte u hladnjaku ili na hladnom i tamnom mjestu. Imate mogućnost ohladiti sok i konzumirati ga kasnije u svježem stanju ili ga pak pasterizirati i čuvati na sobnoj temperaturi. Ako više volite hladno posluživanje, sok od bazge možete razrijediti vodom ili mineralnom vodom. Ova svestranost čini ga idealnim izborom za okrepljujuće ljetne koktele ili kao samostalni gasitelj žeđi.

BONUS TEKST

  • Apiterapija, ključna komponenta prirodne medicine, obuhvaća korištenje pčelinjih proizvoda za liječenje specifičnih zdravstvenih stanja, kao i njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu za promicanje dobrobiti i prevenciju bolesti kod ljudi i životinja. Primjena pčelinjih proizvoda u apiterapiji nadilazi oralnu konzumaciju i uključuje lokalizirane tretmane, kao što su lokalna uporaba meda za pomoć u zacjeljivanju rana koje sporo zacjeljuju, otopine propolisa za suzbijanje gljivičnih infekcija na stopalima i herpesa, terapijska primjena pčelinji otrov za reumatske bolesti i uključivanje matične mliječi u kreme protiv starenja, među ostalim primjerima.

Bitno je naglasiti da pčelinjim proizvodima organizam ne može odoljeti, za razliku od sintetičkih proizvoda. Kompleksan sastav i sinergijski učinci pčelinjih proizvoda čine ih neprocjenjivim u očuvanju zdravlja i liječenju raznih bolesti. Popularnost pripravaka koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve je veća zbog njihovog blagotvornog djelovanja na organizam.

  • Učinkovitost meda kao ljekovite tvari ovisi o kalibru meda i specifičnom biljnom izvoru iz kojeg potječe. Zbog svog osebujnog sastava, med posjeduje vrijedna antimikrobna i antioksidativna svojstva. Štoviše, med služi kao visoko probavljiva hrana koja trenutno nadoknađuje osiromašene razine energije, dok njegova produljena konzumacija pridonosi poboljšanoj fizičkoj izdržljivosti i mentalnoj ravnoteži. Sirovi med i propolis sadrže fitonutrijente koji su pokazali potencijal u prevenciji razvoja raka. Nadalje, kombinirani utjecaj flavonoida prisutnih u medu, propolisu i peludi, kada se koriste zajedno s drugim lijekovima, značajno utječe na prevenciju i liječenje tumora.

Dokazano je da redoviti unos meda povećava prisutnost korisnih antioksidansa u krvotoku, koji imaju antibakterijska svojstva.

Tradicionalni lijekovi odavno su prepoznali ljekovita svojstva meda u ublažavanju simptoma gripe i prehlade. Opsežna istraživanja su uvjerljivo pokazala da med služi kao optimalni prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom tipa 2 i povišenim razinama kolesterola.

  • Ljekovita svojstva meda su višestruka, jer ne samo da pospješuje apsorpciju i učinkovitost lijekova, već i pročišćava organizam eliminirajući štetne tvari. Njegove terapeutske prednosti proširuju se na liječenje različitih stanja, uključujući gastritis, čir na želucu i crijevne infekcije, kao i regulaciju lučenja želučane kiseline i detoksikaciju jetre. Med se također koristi u liječenju ginekoloških problema, ublažavanju jutarnjih mučnina i liječenju respiratornih bolesti kao što su kronični bronhitis, bronhijalna astma, rinitis, alergijski rinitis, faringitis, sinusitis i laringitis. Nadalje, pomaže kod anoreksije ili gubitka apetita, normalizira rad crijeva, ublažava zatvor i pomaže kod hemoroida.