Za one koji traže veće i sočnije rajčice u svom vrtu, postoji provjereni recept za prihranjivanje koji može pomoći u ostvarenju ovog cilja. Rajčice imaju sklonost napredovanju u tlu bogatom hranjivim tvarima, stoga postaje imperativ opskrbiti ih dovoljnom količinom hranjivih tvari kako bi se omogućio optimalan rast i sazrijevanje.

Za optimalan rast, preporučljivo je zakopati biljke rajčice duboko u tlo, ostavljajući samo trećinu biljke vidljivom iznad zemlje. Odaberite mjesto koje prima dovoljno sunčeve svjetlosti, jer rajčice zahtijevaju najmanje šest sati svjetlosti i topline. Nakon što sadnica razvije pet ili šest listova, treba je pažljivo presaditi ili u posude ili u vrtne gredice. Ključno je razmotriti razmak između svake biljke kako bi se potaknuo odgovarajući protok zraka.

Za optimalan rast preporuča se koristiti tlo koje je i plodno i dobro drenirano, po mogućnosti s neutralnom ili blago kiselom razinom pH. Važno je izbjegavati tlo koje sadrži visok postotak gline jer može ometati korijenski sustav. Što se tiče zalijevanja, preporučljivo je to činiti umjereno, odvojite vrijeme za procjenu razine vlage u tlu prije svakog zalijevanja. Kako biste biljci osigurali odgovarajuću potporu, preporuča se koristiti štap ili ljestve za podupiranje stabljike.

Kako rajčice napreduju u rastu, imaju povećanu potrebu za kalijem. Ako je područje u blizini stabljike voća zeleno, to može ukazivati ​​na nedostatak ovog esencijalnog minerala. Jedan od načina za rješavanje ovog problema je stvaranje domaćeg gnojiva od ljuski jajeta, koje su bogate kalcijem, kalijem, fosforom i magnezijem. Kako bi se osiguralo cjelokupno zdravlje biljaka, preporučljivo je redovito ih orezivati ​​tijekom njihove faze rasta.

Predstavljam vam jednostavan način prihranjivanja rajčice.

Sastojci:

Količina zgnječenih ljuski jaja jednaka je otprilike 1 šalici, što je otprilike 240 ml.

Očuvana kora kave dobiva se iz šalice kave, koja obično ima oko 240 ml.

Dobiti otprilike 15 ml, odnosno 1 žlicu suhih listova koprive.

Otprilike 15 mililitara, što je ekvivalentno 1 žlici, pepela dobivenog od drva ili ugljena.

Volumen vode koji odgovara jednoj litri.

priprema:

Sakupite fragmentirane ljuske jaja i iskorišteni talog kave, ostavite ih da se osuše na zraku.

U posudi pomiješajte suho lišće koprive s pepelom od drveta ili ugljena.

Ostavite smjesu da stoji nesmetano cijeli dan nakon što ste sve navedene sastojke prelili vodom.

Nakon što je proces završen, odvojite tekućinu i upotrijebite je kao vrijedno tekuće gnojivo posebno dizajnirano za prihranu vaših biljaka rajčice.

Kako bi se osigurao optimalan rast, preporuča se tjedno prihranjivanje i zalijevanje okolnog tla biljaka.

Minerali koji se nalaze u ovom dodatku neophodni su za promicanje zdravog rasta i razvoja biljaka, što ga čini posebno korisnim za rajčice koje zahtijevaju hranjive tvari.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.