– Mi se sa našim današnjim člankom malo selimo u 80 godine prošloga vijeka, i govorimo o pop glazbi bivše Jugoslavije, Jedna od najpoznatijih sastava tog doba jeste Novi Fosili, čiji se hitovi slušaju i dan danas. 

U šokantnom spletu događaja 1992. godine tragično je preminula renomirana glazbena ličnost Đurđica Barlović, poznata kao prva dama Novih fosila. Njena neočekivana smrt dogodila se tijekom obiteljskog odmora na obali Paga, gdje je stradala iznenadni srčani udar. S nepune 43 godine Đurđica je ostavila zauvijek trag u svijetu glazbe, ostavivši za sobom dva sina, jednog od 11, a drugog od tek 4 godine. Rođendani nikad nisu bili velika stvar u našem kućanstvu. Mama nije bila za ekstravagantne proslave, ali je imala smisla okupljati prijatelje i oduševljavati nas svojim kulinarskim umijećem. Družili bismo se u pjesmi i stvarali drage uspomene, prisjeća se Hrvoje, najstariji sin, danas 41-godišnjak. Unatoč brojnim obvezama na turnejama, Đurđica je svoju obitelj stalno stavljala na prvo mjesto iznad svega. Đurđica je, kako je opisuje njezin sin, utjelovila suštinski lik predane majke i domaćice.

  • Obitelj joj je bila od najveće važnosti u životu i ponosila se održavanjem njihovog kućanstva. Umjesto da se oslanja na muškarca za popravke, često bi uzela stvari u svoje ruke, čak bi sama mijenjala gume na automobilu. Njezin je dom dosljedno zračio čistoćom i redom, što je dokaz njezine pedantnosti. Osim toga, njezin je sin istaknuo njezin talent krojačice, istaknuvši kako je vješto izradila većinu svojih koncertnih haljina, pokazujući svoj jedinstveni osjećaj za stil. Njezini su sinovi s neizmjernim ponosom otkrili da je majka preuzela ulogu modne dizajnerice za njezine nastupe. Preko 90% njezinih izvrsnih kreacija oživljeno je vlastitim skicama i vještim šivanjem.

Ove su haljine bile ništa manje od remek-djela, toliko da njezina vjenčanica i dan danas njeguje njezina obitelj. Dujmić, koji više nije među nama, otkrio je svojedobno neobičan događaj koji se dogodio na dan Đurđicine smrti: “Đurđica je bila odličnog zdravlja. Zato sam bio toliko zatečen njezinim preranim odlaskom. Nevjerojatno, baš na dan kad je Napustio nas, odjednom su svi satovi u mom stanu prestali otkucavati. Nakon saznanja o smrti Đurđice Barlović, voditelj Novih fosila Rajko Dujmić iznio je svoje mišljenje o njezinom odlasku.

Napomenuo je kako je Đurđica donijela odluku da će obiteljski život biti prioritet nad njihovim ubrzanim poslom. Rajko je istaknula kako joj je obitelj uvijek bila na prvom mjestu, čak i iznad nastupa i financijskih dobitaka. Priznao joj je urođene kvalitete majke i supruge, a prepoznao je i njezin izniman talent pjevačice. Unatoč obvezama, nikad nije uzrokovala otkazivanje koncerta i njezin je glas ostao dosljedno snažan. Rajku je stoga bilo čudno što je prerano napustila ovaj svijet, jer je oduvijek bila dobrog zdravlja. Začudo, na dan njezine smrti, svi satovi u njegovu stanu misteriozno su stali, što je dodatno pojačalo težinu vijesti. Dodatni sadržaj pruža se kao bonus za vaš užitak.

Rođena 27. srpnja 1949. godine u Sarajevu, tada Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, Đurđica Barlović, glasovita pjevačica benda Novi fosili, ostavila je trajan utjecaj na glazbenu scenu bivše Jugoslavije. Od mladosti je postala očita njezina urođena glazbena sposobnost, a čak je i tijekom tinejdžerskih godina pokazala duboku strast prema glazbi. Ubrzo je postala vrijedan dodatak raznim glazbenim grupama, gdje je vješto iskazivala svoj vokalni talent, ističući se među svojim kolegama glazbenicima.

Đurđica se proslavila kao osnivačica renomirane grupe “Novi fosili”, uz Rajka Dujmića i druge talentirane pojedince. Njihova jedinstvena mješavina pop, rock i disco melodija osvojila je publiku diljem Jugoslavije. Đurđicino izvanredno vokalno umijeće i zadivljujuća pojava na pozornici učinili su je istinskom ikonom glazbene industrije. Tijekom svog rada s Novim fosilima, Đurđica je odigrala značajnu ulogu u produkciji nekoliko bezvremenskih hitova, uključujući “Ja sam za ples”, “Za dobra stara vremena”, “Šuti moj dečače”, “E, moj druže Zagrebi”, i brojni drugi.

Smrt Đurđice 1992. bila je iznenadan i zapanjujući šok za bazu njezinih vjernih obožavatelja. Nažalost, doživjela je srčani udar dok je bila na slikovitoj obali Paga, ostavivši iza sebe voljenog supruga i dvoje male djece. I dan danas Đurđica ostaje u radom sjećanju kao izvanredna pjevačica i amblematična ličnost na području jugoslavenske zabavne glazbe. Njezine bezvremenske pjesme nastavljaju odjekivati, zauvijek ukorijenjene u bogatu tapiseriju glazbene ostavštine regije.