FBI je definitivno najveća organizacija na svijetu, i ko kgod da se nađe na njihovom spisku, mora kad tad da bude uhvaćen. Međutim,. mi danas govorimo o ženi koja godinama uspijeva da bude u bijegu, i da joj FBI još uvijek nije stao u kraj….

U rujnu 2019. svijet je osvojila zapanjujuća priča o Ruži Ignjatovoj, poznatoj kao bugarska “kripto kraljica”. Njezina je priča privukla međunarodnu pozornost kada je prikazana u podcastu BBC-a, otkrivajući njezinu navodnu umiješanost u golemu investicijsku prijevaru od 4,5 milijardi dolara putem krivotvorene kriptovalute. Ignjatova je nakon podcasta netragom nestala. Britanski javni programi “Eye Investigations” i “Panorama” nedavno su proveli istrage o njezinim navodnim vezama s osumnjičenim bugarskim šefom organiziranog kriminala, zajedno s navodima vezanim uz njezinu nasilnu smrt.

Ponavljamo, Ruža Ignjatova, podrijetlom iz Bugarske, svoje je formativne godine provela u Njemačkoj, a diplomirala je na Sveučilištu Oxford. Prije nego što je 2014. stvorila kriptovalutu OneCoin, uživala je u uspješnoj karijeri u području financija. Ignjatova je svojim karizmatičnim uvjeravanjem uspjela potaknuti milijune pojedinaca diljem svijeta da ulažu u OneCoin, uvjeravajući ih da će povrati premašiti one koje su ostvarili rani korisnici Bitcoina.

Međutim, istina iza Ignjatove, poznate i kao “dr. Ruža”, bila je da je majstorski orkestrirala investicijsku prijevaru, vješto prikrivajući sve digitalne dokaze, čime ju je razlikovala od legitimnih kriptovaluta poput bitcoina. Nakon što su joj u listopadu 2017. godine u trag ušli istražitelji iz Njemačke i SAD-a, Ignjatova je jednog jutra iznenada nestala dok se ukrcavala na let Ryanaira iz Sofije za Atenu i od tada je nitko nije vidio. U nedavnom intervjuu za BBC, Richard Reinhardt, istražitelj Porezne uprave (IRS) i FBI-a, otkrio je nove informacije o ključnoj osobi uključenoj u istragu OneCoina.

Ova osoba, koja je ranije ostala neimenovana, bila je odgovorna za sigurnost Ruže Ignjatove i identificirana je kao Christoforos Nikos Amanatidis, poznatiji kao Taki, prema izvješćima britanskih medija. U svom prvom intervjuu nakon umirovljenja 2023., Reinhard je otkrio da je osoba povezana s trgovinom drogom navodno odgovorna za njezinu osobnu sigurnost. Prisutnost Takija u pripovijesti nije bila pojedinačna pojava; bila je to tema koja se ponavljala. Ova informacija je u skladu s prethodno objavljenim izvješćima, točnije s izjavom američkih tužitelja iz 2019., u kojoj su šefa sigurnosti identificirali kao središnju figuru organiziranog kriminala u Bugarskoj, ali su se suzdržali od otkrivanja njegovog imena.

U tom je razdoblju pomoćnik tužitelja istaknuo vezu između OneCoina i ozloglašenog bugarskog dilera droge, koji je, prema dokazima, služio kao osobni tjelohranitelj Ruže Ignjatove, što ga čini jednom od najznačajnijih figura u povijesti trgovine drogom u zemlji. Šefa osiguranja upletenog u nestanak Ignjatove identificirao je drugi američki tužitelj tijekom sudskog postupka. Ignjatova je, kako ističe Reinhart, u svojim kriminalnim aktivnostima posjedovala razinu sofisticiranosti koja nadilazi ono što je šira javnost sklona priznati.

Prema njegovim riječima, ona posjeduje lukavost sofisticiranog kriminalca, u kombinaciji s intenzitetom dilera droge ili mafijaša na neviđenoj razini. Čini se da je teorija potkrijepljena izvješćima Europola, do kojih je došao BBC, koja pokazuju da su bugarske vlasti uspostavile veze između Ignjatove i Takija prije nego što je nestala 2017. Provedba zakona sumnjala je na Takija da je koristio financijski sustav OneCoina za pranje prihoda od nezakonitih aktivnosti droge. Taki, lik gotovo legendarnih razmjera u Bugarskoj, često se uspoređuje s ozloglašenim kriminalcima poput El Chapa i Pabla Escobara.

Vjeruje se da je on vođa organiziranog kriminala u zemlji i istaknuta osoba u trgovini drogom. Tijekom svog boravka u Bugarskoj, on i njegovi suradnici suočavali su se s istragama vezanim uz oružane pljačke, trgovinu drogom i ubojstva, no ipak je uspio izbjeći uspješno kazneno gonjenje za bilo koji od tih zločina. Vjeruje se da Taki trenutno boravi u Dubaiju, na istoj lokaciji na kojoj je Ignjatova kupila ekstravagantni penthouse i gdje su na njezine račune slivana nezakonita sredstva od prevare OneCoin, u iznosu od desetaka milijuna dolara.

Iako detalji o tome kako su se Taki i Ignjatova u početku susreli ili je li on bio upleten u OneCoin od njegovog početka ostaju nepoznati, više izvora potvrđuje da su dijelili blisku vezu i da je on imao ulogu kuma njezinoj kćeri. Izvor iz Bugarske, koji je blisko povezan s Ignjatovom, otkrio je za BBC da je ona Takiju možda osiguravala mjesečnu isplatu do 100.000 eura u zamjenu za njegovu zaštitu. Među nekim istraživačima postoji uvjerenje da se navodni skrbnik Ignjatove s vremenom pretvorio u onoga koji je uzrokovao njezinu smrt.

  • Godine 2022. policijsko izvješće otkriveno je u stanu ubijenog bugarskog časnika, a naknadno ga je dobio Dimitar Stojanov, istraživački novinar iz Bugarske, zajedno sa svojim kolegama iz istraživačke medijske organizacije bird.bg. Prema iskazu policijskog doušnika u dokumentu, Takijev zet je otkrio informaciju tijekom razgovora u alkoholiziranom stanju, tvrdeći da je Ignjatova ubijena na Takijevu zapovijed potkraj 2018. Navodno je njezino tijelo raskomadano i bačeno u Jonsko more. nakon što je bačen s jahte. Stojanov smatra da je ovaj scenarij vrlo vjerojatan. Krajem 2022., Kuro je otkrio da su bili uključeni u razgovore s operativcima CIA-e u vezi s Takijem, koji su uključivali tvrdnje da je Taki zapovjedio eliminaciju Ignjatove.

Pojedinci s insajderskim znanjem potvrdili su ovaj račun, što su potvrdili izvori povezani s Kuruom u intervjuu za BBC. Nesretni incident dogodio se u Cape Townu tijekom mjeseca svibnja 2023. godine, što je rezultiralo tragičnim gubitkom Kurovog života, kao i života njegove supruge i dvoje zaposlenika. Istraga o ovom gnusnom zločinu je u tijeku, a južnoafričke vlasti aktivno tragaju za počiniteljima. Naime, Hristanov, bivši zamjenik ministra iz Bugarske, izrazio je uvjerenje da bi Kurino ubojstvo moglo biti povezano s Takijem.

Nakon što su otkrili optužbe oko prerane smrti Ignjatove, novinar Dimitar Stojanov i njegovi kolege novinari bili su izloženi prijetećim prijetnjama smrću, zbog čega je Stojanov po četvrti put u svom profesionalnom životu morao potražiti utočište izvan Bugarske. Stojanov se suzdržava od tvrdnji o saznanjima o motivu navodnog ubojstva, ali dokazi iz imovinskih evidencija i svjedočenja pokazuju da su pojedinci povezani s Takijem preuzeli kontrolu nad brojnim imanjima koja su prethodno bila u vlasništvu Ignjatove u Bugarskoj nakon njezina nestanka.

Unatoč izostanku uhićenja za navodno ubojstvo Ignjatove i nedostatku otkrivenog tijela, Taki se nije suočio s pravnim posljedicama zbog nedostatka dokaza. Ipak, Rajnhard, bivši istražitelj Porezne uprave, vjeruje da je Ignjatova mrtva. Iako nije naišao ni na kakav dokaz koji povezuje Taki s njezinom smrću, tvrdi da je to u skladu s taktikom koju koristi narkokartel.