– Danas govorimo o procesu starenja, od kojeg ne može niko da pobjegne. Svi će jednom da ostare, bilo da ste iromašan ili bogat, jednostavno, majka priroda se nikako ne može prevariti…

Otkrijte značaj selena u održavanju dobrobiti žena u dobi od 50 i više godina. Ovaj esencijalni mineral igra vitalnu ulogu u očuvanju vitalnosti, hormonske ravnoteže i cjelokupnog zdravlja. Kad žene dođu do pedesetih godina, obično doživljavaju menopauzu i hormonske fluktuacije, što predstavlja razne prepreke. Selen, snažan antioksidans, igra ključnu ulogu u usporavanju procesa starenja, suzbijanju štetnih slobodnih radikala i poboljšanju cjelokupnog izgleda kože i kose.

Osim toga, ovaj mineral pomaže u smanjenju vjerojatnosti hormonalne neravnoteže, jačanju imunološkog sustava i promicanju kardiovaskularne dobrobiti. Selen također povoljno utječe na živčani sustav, olakšava kontrolu stresa i olakšava apsorpciju određenih vitamina. Znakovi nedostatka selena u tijelu uključuju uporan umor, kao i probleme povezane s hormonima i kardiovaskularnim zdravljem.

  1. Nadalje, stanje kože, kose i noktiju može se pogoršati, a nokti čak mogu promijeniti boju. S obzirom na to da ovi simptomi potencijalno mogu biti indikativni za niz zdravstvenih problema, preporučljivo je potražiti stručni liječnički savjet prije razmatranja upotrebe dodataka prehrani. Važno je napomenuti da pretjerana konzumacija selena može imati i štetne učinke. Hrana bogata selenom obuhvaća različite opcije, uključujući ribu, plodove mora, pistacije, gljive, jaja, pšenične i zobene mekinje, kokos, sjemenke suncokreta, orašaste plodove, maslac, sir i češnjak.

Važno je napomenuti da određene namirnice, poput slatkiša, peciva i gaziranih pića, mogu otežati apsorpciju selena, pa ih je preporučljivo izbjegavati. Kako bi se održala dovoljna razina selena u tijelu, preporučuje se dnevno konzumiranje 50 grama gljiva, 70 grama kokosa ili 1-2 brazilska oraha. Primarni faktor koji se pripisuje procesu starenja je postupna degradacija genetskog koda kako vrijeme prolazi. Starenje je inherentan i široko rasprostranjen biološki fenomen, svojstvena faza u životnom ciklusu svih živih bića koja na kraju završava smrtnošću.

Proces označava neuspjeh, genetski kodiran, mehanizama odgovornih za održavanje homeostaze, koja osigurava konzistentnost unutarnjeg okruženja organizma. Proces starenja usko je povezan s promjenom genetskog materijala, ključnog elementa u ovom prirodnom fenomenu. Prema određenim teorijama, nakupljanje pogrešaka DNK u somatskim stanicama, poznatih kao genetske mutacije, izravno je povezano s procesom starenja. Nadalje, kako jedinke odrastaju, pojava kromosomskih abnormalnosti, kako u strukturi tako iu broju, postaje sve češća.

Tijekom početne faze, postoji primjetan pomak u ponašanju osobe kako stari. Znakovi ove faze uključuju rasejanost, poteškoće u koncentraciji, brzu iscrpljenost od ponavljajućih zadataka, poremećaje spavanja, nepredvidive emocionalne fluktuacije, razdražljivost, plačljivost, agresiju, negativno raspoloženje, depresiju, nesanicu, pojavu nekontroliranog straha i pad pamćenja. Tijekom druge faze primjetan je utjecaj na fizički izgled pojedinca. Koža, kosa i nokti prolaze kroz značajne promjene.

Elastičnost kože se smanjuje kako se razina kolagena u stanicama smanjuje, što rezultira suhoćom, perutanjem, pojavom bora, pigmentacijskih mrlja i iritacija. Osim toga, koža postaje tanja zbog neravnoteže između stvaranja novih stanica kože i smrti starih stanica, što otežava rast novih stanica i povećava nakupljanje odumrlih stanica kože. Slične se transformacije događaju unutar kose. Kako pojedinci ulaze u treću fazu starenja, njihov fizički izgled prolazi kroz transformaciju.

Mnogi pojedinci doživljavaju nekarakteristično debljanje, što rezultira pretilošću i nestankom struka. Nakupljanje masnog tkiva postaje sve izraženije, što je jasan pokazatelj da je proces starenja u punom jeku. Potom se u tijelu događaju brojne štetne promjene koje utječu na pravilan rad raznih organa i sustava, uključujući i koštano tkivo, posebice kralježnice. Prekomjerna težina predstavlja veliko opterećenje za kralježnicu, što dovodi do deformiteta i pogoršanja ukupnih tjelesnih funkcija. Tijekom ove faze manifestiraju se tipične tegobe povezane sa starošću.