– San je jako bitan za zdravlje svakog čovjeka. Bez vode i bez hrane jedna osoba može da izdrži jako dugo, pa čak i do mjesec dana, a bez sna se ne može izdržati niti dva dana. Danas govorimo o nekim stvarima koje su jako bitne u procesu spavanja…

U svom nedavnom gostovanju na TV K1, dr. Slobodan Dunjić, stručnjak za integrativnu medicinu, rasvijetlio je uobičajene pogreške koje ljudi čine u vezi s vitaminom D te upozorio na potencijalno štetne navike koje često prolaze nezapaženo. Prema riječima dr. Dunjića, potencijalna štetnost odlaganja određenih predmeta ispod kreveta usporediva je sa štetnim učincima “spavanja u rendgenu”. S obzirom na to da spavanju posvećujemo značajan dio svog života, ključno je dati prednost udobnosti i sigurnosti okoline.

Prema riječima dr. Dunjića, važno je voditi računa ne samo o prirodnim materijalima poput vune i pamuka, već io predmetima koji se stavljaju ispod kreveta. Mnogi moderni kreveti opremljeni su kutijama za pohranu, koje se obično koriste za pohranu odjeće. Međutim, te kutije često sadrže predmete pakirane u plastične vrećice, koje se prvenstveno sastoje od nafte. Ova se situacija može usporediti sa spavanjem u rendgenskom aparatu.

  1. Dr. Dunjić ističe važnost da ispod kreveta nema ničega osim prašine, s posebnim naglaskom na problematičnost plastičnih vrećica. S obzirom na to da značajan dio vremena provodimo u spavaćoj sobi, ključno je da taj prostor bude što sigurniji, s minimalnom prisutnošću potencijalno opasnih tvari. Kad je riječ o odabiru madraca i posteljine, dr. Dunjić dijeli isti stav kao i njegov kolega stručnjak, gastroenterolog prof. dr. Vojislav Perišić. Prema riječima dr. Dunjića, “Što pristupačnije, to bolje.” Profesor Perišić prethodno je istaknuo važnost kupnje jeftinih vitamina u ljekarni umjesto ulaganja u skupe dodatke koji tvrde da pružaju mješavinu vitamina i minerala.

Prema riječima dr. Dunjića, najisplativiji madraci zapravo su vrhunski izbor u kombinaciji s esencijalnim vitaminima i mineralima. Često se skupi dodaci prehrani sastoje od prekomjernih količina vitamina i minerala koji možda nisu potrebni tijelu, dok jednostavnije i pristupačnije opcije mogu dati istu razinu učinkovitosti. Poduzimanje inicijative za stjecanje znanja o tvarima koje pojedinci konzumiraju i okolini u kojoj žive ima veliki značaj. Dr. Dunjić ističe zanemarivanje prirodnih elemenata i jednostavnih lijekova koji se često zanemaruju u korist suvremenih, ali potencijalno opasnih alternativa.

Prema riječima dr. Dunjića, za nas je ključno preispitati osnove i razmotriti utjecaj materijala i proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu na naše blagostanje. Bilo da se radi o odabiru organskih materijala za posteljinu ili o ulaganju u isplative dodatke prehrani, davanje prioriteta potrebama našeg tijela i očuvanju okoliša od iznimne su važnosti. Dr. Dunjić ističe važnost pažljivog razmatranja životnog okruženja, posebice spavaće sobe, jer je ona važna sastavnica našeg svakodnevnog postojanja.

Nadalje, preporuča da pri odabiru dodataka prehrani potražite savjete od medicinskih stručnjaka ili ljekarnika kako bismo bili sigurni da unosimo samo ono što je doista potrebno. Dr. Dunjić istaknuo je iznimnu važnost naše dobrobiti, pozivajući sve da aktivno njeguju sigurno i zdravo okruženje za sebe i naše drage suputnike. Potaknuti odabirom odgovarajućih tvari i poboljšanjima prehrane, posjedujemo moć utjecati na značajne promjene u našem ukupnom zdravlju i poboljšati svoj životni standard.