– Jedna od najzdravijih biljki na svijetu je definitivno cvekla. Ona je jako dobra za zdravlje čovjeka, odlična je za krvu sliku i puna je anti oksidansa. Odličpna je za krvni pritisak, te odlično utiče na apsolutno sve funkcije mozga…

Dr. Michael Mosley, poznati slavni liječnik s Channela 4, nedavno je dao dragocjene informacije o neočekivanim prednostima uvrštavanja cikle u prehranu, posebice u smislu regulacije krvnog tlaka i poboljšanja kognitivnih sposobnosti. Obilje nitrata koje nalazimo u cikli široko je poznato zbog svoje sposobnosti da pojača proizvodnju dušične kiseline u tijelu.

Ovaj ključni proces igra vitalnu ulogu u optimizaciji cirkulacije krvi, čime se znatno smanjuje vjerojatnost kardiovaskularnih događaja kao što su srčani i moždani udar. Dr. Mosley objašnjava kako naša tijela, uz pomoć bakterija iz sline, pretvaraju nitrate dobivene iz cikle u dušikov oksid, što dovodi do širenja krvnih žila i olakšavanja povećanog protoka krvi u ekstremitete. Studije su pokazale da stalan unos soka od cikle može značajno utjecati na krvni tlak.

Tijekom nekoliko tjedana, pojedinci koji su redovito konzumirali ciklu iskusili su pad prosječnog krvnog tlaka, čime su potaknuti dugoročna poboljšanja kardiovaskularnog stanja i smanjena vjerojatnost moždanog udara. Nadalje, cikla nudi prednosti kada je u pitanju održavanje optimalne funkcije mozga. Dr. Mosley ističe činjenicu da konzumacija soka od cikle dovodi do pojačane cirkulacije krvi u ključnim područjima mozga. Studija je čak pokazala da kada se sok od cikle kombinira s redovitom tjelesnom vježbom, poboljšava povezanost regija mozga koje upravljaju kretanjem.

To dovodi do razvoja aktivnijih motoričkih moždanih mreža, sličnih onima koje nalazimo kod mlađih pojedinaca. Osim toga, istraživanja pokazuju da redovito uključivanje cikle u prehranu može pridonijeti očuvanju mladosti i funkcionalnosti mozga. Ukratko, uključivanje cikle u vašu svakodnevnu prehranu može imati značajan utjecaj na poboljšanje zdravlja srca i mozga, učvršćujući njezin status jednostavne, ali moćne superhrane. Sredinom dvadesetog stoljeća, točnije 1961. godine, objavljena su prva znanstvena saznanja i uvjerljivi dokazi o ljekovitim svojstvima cikle.

Znanstvenici su u početnim fazama istraživanja otkrili antocijane za koje je znanstveno dokazano da djeluju kao antioksidansi u borbi protiv tumora. Posljedično, uključivanje cikle u vašu prehranu može biti vrlo korisno u potrazi za prevencijom raka, osobito ako imate genetsku predispoziciju prema tome. Cikla sadrži značajnu količinu željeza, minerala poznatog po svojoj sposobnosti obnavljanja i poticanja proizvodnje crvenih krvnih stanica. Kao rezultat toga, cikla je izvanredan lijek za osobe koje pate od anemije.

Osim toga, cikla sadrži obilje esencijalnih minerala kao što su kalcij, fosfor, bakar, sumpor, natrij, magnezij i jod. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u očuvanju krvnih žila i sprječavanju arterioskleroze i preranog starenja, među ostalim dobrobitima. Primarni vitamini koji se nalaze u cikli su esencijalni vitamini B skupine, uključujući B1, B2 i B12. Osim toga, cikla sadrži značajnu količinu vitamina C i vitamina P, prirodnog bioflavonoida koji potiče snagu i zdravlje krvožilnog sustava.

Cikla, vrlo probavljiva namirnica, vrijedan je izvor esencijalnih vitamina i minerala. Nadalje, nudi bogatstvo proteina, hranjivih biljnih masti i ugljikohidrata koji osiguravaju dugotrajnu sitost. Jeste li znali da lišće cikle također ima potencijala za iskoristivost? Mogu se koristiti na način poput blitve, špinata, kupusa ili lišća vinove loze. Jednostavno uklonite gusti dio “rebara” koji se proteže kroz zeleni dio lista i uživajte u prekrasnoj salati. Proces proizvodnje plodova repe odvija se dvogodišnjim rokom. Tijekom prve godine repa razvija svoju osnovu, uključujući korijen, stabljiku i lišće. U sljedećoj godini pojavljuju se komponente koje daju plodove, kao što su cvjetna stabljika, cvijet, plod i sjeme.

Cikla je vrlo unosna i značajna kultura zbog svoje sposobnosti visokog prinosa, minimalnog otpada i prilagodljivosti proljetnom i ljetnom uzgoju, te uspijeva u hladnijim krajevima čak i na temperaturama ispod ništice do -5 stupnjeva. Od svog povrća, cikla ima najveću potrebu za svjetlom. Oni uspijevaju pod dugim danima, što ih čini savršenim suputnikom za vaš posao ako se odlučite upustiti u uzgoj repe.