– Riža je definitivno najzdraviji prilog koji se može naći na današnjim menijima. Jako je zdrava, probavljiva, a može se kombinovati na jako puno načina. Međutim, nekada u procesu kuvanja, zna se desiti da se prekuva i onda krene da se lijepi.

Kuhanje riže da se postigne idealna tekstura i izbjegne ljepljivost može biti prilično zastrašujući zadatak, unatoč njezinoj reputaciji kao osnovnog sastojka i za priloge i za slatka glavna jela. Kako biste svladali ovaj kulinarski izazov, ključno je temeljito razumjeti različite vrste riže, njihove jedinstvene karakteristike kuhanja i odgovarajuće tehnike za njihovu pripremu kako bi odgovarale vašem željenom jelu.

U sljedećem odlomku otkrit ćemo niz provjerenih metoda za kuhanje riže do savršenstva, osiguravajući da je svako zrno kuhano kako treba i bez neželjene ljepljivosti. Postizanje idealne teksture riže počinje odabirom odgovarajuće vrste za vaš recept. U našim kulinarskim nastojanjima najčešće se koriste bijela i smeđa riža od cijelog zrna. Iako svaka vrsta zahtijeva različitu metodu, postoji jedan ključni korak koji se primjenjuje univerzalno: čin ispiranja riže. Kako biste smanjili ljepljivost, savjetuje se uklanjanje nečistoća i viška škroba iz riže ispiranjem.

Ako je riža bila izložena dulje vrijeme, preporučuje se namakanje u vodi najmanje 30 minuta prije kuhanja. Za učinkovitije uklanjanje nečistoća, tijekom procesa ispiranja odlučite se za zdjelu umjesto cjedila. Prije kuhanja rižu nakon pranja dobro ocijedite. Kada je riječ o kuhanju riže, metoda apsorpcije je jednostavna i učinkovita. Postizanje savršenih rezultata ovisi o preciznom mjerenju vode i odabiru odgovarajuće posude za kuhanje. Kada kuhate bijelu rižu dugog zrna, opća smjernica je da koristite 1 ½ do 2 šalice vode za svaku šalicu riže.

Konkretna količina potrebne vode može se razlikovati ovisno o vrsti riže koja se koristi. Za pripremu bijele riže dugog zrna ili integralne riže srednjeg zrna preporučeni omjer je 470 ml vode na svakih 200 g riže. No, za bijelu rižu kratkog zrna savjetuje se nešto manja količina od 294 ml vode. Da biste dobili savršeno kuhanu rižu dugog zrna, pomiješajte 410 ml vode s rižom. Ostavite smjesu da zavrije u slanoj vodi prije nego što smanjite vatru i pokrijete lonac. Pustite da se riža nesmetano kuha 15 do 20 minuta.

Kako biste postigli glatku konzistenciju, razmislite o tome da dodate malu količinu maslaca pred kraj procesa kuhanja. Nakon završetka procesa kuhanja, riža će imati savršeno al dente konzistenciju koja je prikladna za širok raspon kulinarskih kreacija. Kako biste postigli ujednačenu i ujednačenu teksturu, preporuča se držati rižu pokrivenu 5 do 30 minuta, dopuštajući da se vlaga ravnomjerno rasprši po cijeloj površini. Za one koji traže brz i ukusan prilog, ovaj recept za pirjanu rižu sigurno će zadovoljiti vaše nepce.

Za ovaj recept prikupite sljedeće sastojke: 1 šalicu riže, 4 šalice vode, 1 glavicu luka nasjeckanog, ulje, sol, papar i Vegetu ili začine po želji. Počnite zagrijati ulje u tavi i pržiti nasjeckani luk dok ne omekša. Zatim dodajte rižu u tavu i nastavite miješati dok ne postane prozirna. U loncu pomiješajte vodu i začine, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. Ostavite rižu da odstoji dodatnih 15 minuta prije posluživanja. Bez obzira odlučite li je kušati kao glavno jelo ili slatki prilog, prepustite se besprijekornoj teksturi svoje riže. Dobar tek!