– U nastavku našeg današnjega članka danas malo govorimo o procesu varenja. Mnoge osobe imaju probleme sa varenjem, baš iz razloga jer ne jedu zdravu hranu. Također, imamo osoba koje nemaju veliku stolicu po par dana. Slijedi i par savjeta struke na ovu temu…

Dr Dejan Cubrillo, cijenjeni profesor fiziologije na renomiranom Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, svojim bogatim poznavanjem sportske medicine vješto razbija zablude oko detoksikacije. U svojim informativnim i detaljnim objašnjenjima naglašava da detoksikacija nije samo prolazna moda koju karakteriziraju kratka razdoblja detoksikacije, post ili konzumacija određenih sokova u ograničenom trajanju. Umjesto toga, tome treba pristupiti kao sustavnom i sveobuhvatnom pothvatu.

Prepoznavanje temeljnog uzroka neravnoteže ključno je kada su toksini prisutni u našim tijelima, jer oni služe kao jasan pokazatelj ovog temeljnog problema. Posebno je važno riješiti neravnoteže koje proizlaze iz neadekvatne prehrane. Kada se hrana ne probavlja pravilno, postaje osjetljiva na mikroorganizme poput bakterija i gljivica, koji uspijevaju u nehigijenskim uvjetima. Dr. Cubrillo, Ph.D.Sc., ističe važnost ne samo fokusiranja na razvoj lijekova, već i stvaranja okruženja koje smanjuje ovisnost o lijekovima. Osobe s bolešću masne jetre neizbježno imaju povišene razine inzulina, budući da inzulin igra primarnu ulogu u proizvodnji masti u jetri.

Imajte na umu da unos hrane nema izravan utjecaj na stvaranje kolesterola. Ipak, stalna konzumacija ćevapa i pljeskavica remeti rad probavnog sustava, što dovodi do povećanja razine inzulina. To pak potiče jetru da stvara kolesterol. Osobe s povišenom razinom kolesterola često pokazuju i povećanu razinu inzulina. Važno je razumjeti da razina kolesterola od 6 nije nužno razlog za uzbunu. Umjesto toga, preporučujem da se pacijenti suzdrže od ponašanja koje pridonosi povećanju razine kolesterola.

Kako biste održali uravnoteženu i raznoliku prehranu, moj je prijedlog uključiti antioksidanse u svoju dnevnu konzumaciju. Postići to je jednostavno kao uključivanje umjerenog udjela voća i povrća, ukupno otprilike 50 do 100 grama. Besprijekornom integracijom ovih izvora antioksidansa u svoje redovite obroke možete optimizirati svoju cjelokupnu prehrambenu ravnotežu. Vizualno upečatljive i živopisne kvalitete voća, posebno onog koje se nalazi u biljnom svijetu, posjeduju nevjerojatnu sposobnost smanjenja razine kolesterola.

  • Pažljivo biramo opcije hrane kako bismo osigurali da ne konzumiramo prekomjerne količine šećera i kako bismo regulirali veličinu porcija, čime štitimo našu gušteraču od preplavljivanja masti. Jedina svrha uvrštavanja male količine masti u naše obroke je poboljšanje okusa. Osim toga, najveća nam je briga održavanje dobrobiti naših žučnih kanala, što postižemo uključivanjem ljekovitog bilja u prehranu i povremenim uživanjem u revitalizirajućoj vodi s limunom i đumbirom.

Što mislite o sokovima za detoksikaciju? Ova pića prolaze kroz niz koraka koji uključuju miješanje, prešanje i pročišćavanje. Potrošači još uvijek nisu svjesni cjelokupnog utjecaja ovih sokova na organizam. Ključno je shvatiti da ovi sokovi uzrokuju značajno povećanje razine inzulina u usporedbi s rezultatima testa opterećenja glukozom. Kao rezultat toga, razgradnja masti postaje sve zahtjevnija, što rezultira stvaranjem kolesterola i nakupljanjem viška masti u jetri. Preporučljivo je ograničiti konzumaciju ovako pripremljenih sokova jer se ne preporučuju prevelike količine.

Osobno ne zagovaram konzumaciju soka osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke za ublažavanje opterećenja gušterače. Ako vam se dogodi da iscrpite zalihe soka, opcija je da konzumirate voće i povrće koje je inicijalno bilo predviđeno za cijeđenje. Unatoč tome, postoji mala složenost o kojoj treba razmisliti: Što ako vaš probavni sustav nema kapacitet za učinkovitu metabolizaciju ove hrane? Nadalje, važno je priznati da stres smanjuje količinu enzima u želucu.

Neophodno je suzdržati se od unosa masnoća, poput maslinovog ulja, badema i lješnjaka, jer ih ne treba unositi ni u jedan obrok. Kako bi se olakšalo zacjeljivanje i detoksikacija jetre u slučajevima toksičnosti, imperativ je minimizirati svako dodatno opterećenje organa i ostaviti dovoljno vremena za oporavak. Kod uvođenja mesa u prehranu, uz povrće je poželjno birati kuhano meso. Tijekom cijelog puta detoksikacije, preporučljivo je potpuno izbaciti jaja iz obroka.

Konzumacija mlijeka je strogo zabranjena u svim fazama procesa, posebno za osobe starije od 30 godina. Probava mliječnih proizvoda predstavlja značajan izazov. Kako bi se osigurala uspješna detoksikacija, ključno je prevesti crijeva iz stanja mirovanja u aktivno stanje. Dosljedno pražnjenje crijeva svaki dan pouzdana je mjera napretka. Metabolizam se, međutim, odnosi na sposobnost tijela da pretvori unesene hranjive tvari u iskoristivu energiju. Brz metabolizam ne znači nužno česte odlaske u zahod, već učinkovitu pretvorbu energije.

Suprotno tome, višestruko pražnjenje crijeva u jednom danu označava marljivo nastojanje tijela da učinkovito preradi hranu. dr. sc. Krastavci tvrde da datulje ili smokve posjeduju izvanredna svojstva za čišćenje crijeva i mogu djelovati kao snažan bager i buldožer. Potapanjem datulja ili smokava u vodu i konzumiranjem prije spavanja može se uvjeriti u njihov umirujući učinak koji pročišćava crijeva i žuč.