– U posljednje 4 godine, od kako smo imali pandemiju korona virusa, jako veliki procenat osoba se preselio na selo. Neko je već od ranije imao komad zemlje i manju vikendicu, a neki su čak dizali i kredite ne bi li pobjegli od gradske vreve. Sljedeća priča je i više nego posebna, jer imamo ruskinju, koja je sa djecom došla u jedno srpsko selo.

Prije 13 godina Natalija Mihajlova, Ruskinja koja danas ima 51 godinu, donijela je odluku da se preseli u Srbiju. Njezin stil života očarao je brojne pojedince jer je kakofoniju urbanog života odlučila zamijeniti mirom prirode. U ovom mirnom okruženju, ona se posvećuje njegovanju tla i uzgoju niza hranjivih namirnica. Natalija i njenih pet sinova u početku su živjeli u Petrovcu na Mlavi, ali su se na kraju preselili u šarmantno selo Zabrđe. Veliko im je zadovoljstvo u prostranoj zemlji od 30 ari koju sada zovu domom, a sama Natalija Srbiju smatra svojom voljenom domovinom.

Natalija prepričava svoju želju da transformira okolinu, atmosferu i pojedince. Rusija je već tri desetljeća prošla kroz stanje krize, što je rezultiralo povećanom tjeskobom i gubitkom topline i suosjećanja. Budući da žive u sjevernom dijelu zemlje, njihove su se namirnice isključivo oslanjale na vanjske izvore, podnose oštre niske temperature i česte bolesti, a nisu bile izložene sunčevoj svjetlosti. Natalija je putovala sa svojih pet sinova, prvo četiri godine u Vršcu, potom pet godina u Petrovcu na Mlavi u istočnoj Srbiji, da bi se krajem prošle godine konačno nastanila u mirnom selu Zabrđe.

Nigdje se ne može naći breskva koja se može usporediti s ovom. Natalija prepričava razgovor sa sinom dok su živjeli u drugom mjestu. Izrazio je snažnu želju za breskvama, što ju je navelo da ode na tržnicu kako bi ispunila njegovu želju. Međutim, breskve koje su kupili bile su prilično skupe i razočaravajuće bez okusa. Nakon što su se preselili na sadašnju lokaciju, otkrili su da je vrhunac sezone za breskve, a bile su pristupačne i ukusne. Natalija izražava svoje oduševljenje i ističe kako su ove breskve zaista bez premca okusom, potpuno im osvajaju srca. Trenutno se na tom prostoru grade ruske toplice. Natalija, stanovnica Zabrđa, svoje vrijeme posvećuje online radu te povremeno sudjeluje u foto shootingima djece u reklamne svrhe.

  • Nastoji ostvariti prihod na različite načine, prepoznajući izazov osiguravanja stabilnog posla, a istovremeno vodeći računa o velikoj obitelji. Kako odlučno tvrdi, nitko nije sposobniji od nje odgajati njezinu djecu. “Na našem imanju trenutno se gradi tradicionalno rusko lječilište. Ovaj jedinstveni objekt kombinira dobrobiti saune s namjenskim prostorom za kupanje, pružajući holistički pristup jačanju imunološkog sustava i promicanju cjelokupnog zdravlja. Kroz povijest, ruski narod imao je oslanjajući se na terapeutska svojstva ovih lječilišta za uspješnu borbu protiv raznih epidemija, toplo preporučujem da ih posjetite subotom kako biste iskusili učinke detoksikacije, koji čiste tijelo od štetnih toksina i doprinose dobrobiti vitalnih organa kao što su srce i mozak.

Naš krajnji cilj je dovršiti ovaj projekt, stvarajući prostor u kojem se pojedinci mogu liječiti, a čak i djeca mogu imati koristi od njegovih ljekovitih svojstava, posebice u ublažavanju simptoma kašlja. Međutim, zbog trenutne epidemije, strpljivo čekamo njegovo rješavanje prije potpunog otvaranja naša vrata. Mihajlova duboka ljubav prema prirodi i njezina bliska povezanost s njom pokretačke su snage iza njezine odluke da živi na selu. Natalija vjeruje da je boravak u netaknutoj prirodi pomlađujući doživljaj. Planine nude miran bijeg s izvorima čiste vode i svježim zrakom.

Tražeći utjehu od bolesti, Natalija se odvažila na mjesto gdje je mogla pronaći snagu. U ovom utočištu buja šuma koja je podsjeća na djetinjstvo koje je provela tražeći gljive. Oboružana znanjem o razlikovanju različitih sorti, Natalija je tu vještinu prenijela i na svoju djecu. Privlačnost života u prirodi osvaja je, osobito u očarljivim ljetnim mjesecima. Natalija čvrsto vjeruje da su ljudi sastavni dio prirodnog svijeta i da bi trebali uroniti u njega, a ne biti ograničeni na gradski život. Ističe važnost okruženja pjevom ptica, tišinom i spokojem, nasuprot kaosu i kakofoniji urbanih sredina. Dodatno, Natalija napominje da je kvaliteta vode u gradovima ispod razine, što ih čini manje poželjnim za život. Natalijini sinovi, zadovoljni svojim načinom života, revno upijaju njezina učenja, stječući znanje iz svega što im ona prenosi.

Prema riječima Ruskinje, kada je okružen brojnom djecom, uvijek mora biti pažljiv i okupiran. U ruralnim područjima djeca nemaju luksuz dokoličarenja, a žena smatra da bi slobodnog vremena trebali imati ograničeno. U ovom okruženju djeca imaju svrhu i zadatke koje moraju ispuniti. Kao majka dječaka, žena naglašava važnost usmjeravanja njihove energije u produktivno prodajna mjesta. Pojam “Eko mama” odnosi se na majku koja daje prioritet ekološkim postupcima i promiče održivost. Natalija se aktivno druži sa svojom publikom putem svog Instagram profila i YouTube kanala.

Ona prenosi svoje životne izbore i nudi smjernice o tome kako se povezati s prirodom i promicati iscjeljenje. Smanjivanje upotrebe kemikalija i plastike moj je osobni cilj. Aktivno se trudim smanjiti njihov utjecaj na okoliš i vjerujem da je važno da drugi vode računa o tome kako njihovi izbori mogu naštetiti prirodi. Ako ne napravimo promjene, buduće generacije će naslijediti zagađeni svijet. Želim educirati druge o pretjeranoj upotrebi kemikalija i potaknuti ih da se odluče za prirodne alternative, kao što je korištenje sode bikarbone za čišćenje kućanstva.

Moja su djeca od malih nogu izbjegavala korištenje šampona ili sapuna za kosu zbog potencijalne štete uzrokovane tim kemikalijama koje prodiru u kožu i utječu na stanice. Umjesto toga, otkrili smo da mješavina sode bikarbone i vode učinkovito čisti njihovu kosu. Osim toga, istražili smo alternativne metode poput gline ili senfa, pa čak i vodu pomiješanu s malom količinom pepela. Ključno je da prepoznamo utjecaj svega što koristimo jer na kraju završi u prirodi. Ruskinja ističe važnost te svijesti. Provevši niz godina u Srbiji, imala je dovoljno vremena da se upozna s našim ljudima, a kako je oštroumno primijetila, dijelimo frapantne sličnosti.

Prijem koji smo dobili u Srbiji nadmašio je naše iskustvo u Rusiji. Moram da pohvalim srpski narod u celini. Iako ovdje nisam pohađao školu i zbog toga govorim srpski s prizvukom osebujnosti, naišao sam na razumijevanje i nitko mi se nije rugao. Kao pojedinci koji su nekada živjeli u SSSR-u, vi ste daleko superiorniji od sadašnje generacije, posebno u ovim izazovnim vremenima. Bio sam u teškim situacijama, ali su mi Srbi priskočili u pomoć i vratili vjeru u ljudskost. Vaše suosjećanje nije pokolebano; svi su iskreno oduševljeni što smo došli, a meni ovo jako puno znači. Moja težnja je da djeca odrastaju u okruženju u kojem se rado pruža pomoć.

  • Međuljudski odnosi ovdje su izuzetni, lišeni osjećaja ludila i nemira. Naravno, svugdje ima različitih pojedinaca, ali većina ima dobru dušu koja njeguje zdravo ozračje”, tvrdi Mihajlova. U konačnici, služi kao dirljiv podsjetnik na vrijedne lekcije koje se mogu naučiti u životu. Vrijedno je podsjetiti se na reminiscenciju naših predaka koji su se mučili pod suncem i pod vedrim nebom, što je dovelo do njihovog dugog postojanja. U mladosti se možda neće u potpunosti shvatiti ova istina jer privlačnost urbanog života ima prednost, ali imperativ je ostati aktivan. Postoje neki aspekti koji izmiču čovjekovoj svijesti, ali njegovo unutarnje biće žudi za njima, zaključuje govornik.