– Danas se bavimo brakovim, u kojima vječno DA govore albanke i srbi. Ovo su jako popularne kombinacije u posljednje dvije godine, a imamo čak i agencije koje se bave posredovanjem za ovakva vjenčanja. Imamo tu većinom pozitivna iskustva, a današnja priča je i više nego negativno iskustvo jednog mladoženje.

Broj neoženjenih muškaraca u našim selima znatno je veći, dok je u susjednoj Albaniji situacija suprotna. Prema riječima sociologa Srđana Šljukića, percipirane kulturološke razlike među nama nisu toliko značajne koliko se uvriježeno misli. Prema sociologu, postoji kontrast u bračnim obrascima između naših sela i Albanije. Često se zanemaruje da postoji zajednički mentalitet u ovim balkanskim regijama, posebno u ruralnim područjima, gdje prevladavaju slična razmišljanja i shvaćanja.

Sociolog je dalje primijetio da se proces dogovaranja brakova transformirao u tržišni sustav, pri čemu agencije igraju značajnu ulogu. Prema sociologu Srđanu Šljukiću, percipirane kulturološke razlike među nama zapravo nisu toliko značajne koliko se uvriježeno misli. Kao rezultat toga, brojni brakovi završavaju se pozitivno, iako nisu bez udjela nesretnih događaja i incidenata. Da obnovimo pamćenje, vratimo se na okolnosti koje su se odvijale u Prokuplju 2017. godine.

U zahtjevu koji je Osnovno tužiteljstvo u Prokuplju uputilo prije sedam godina, tražili su pomoć tužiteljstva u Albaniji za pomoć u istrazi slučaja prevare mlade Albanke koja je imala kratak susret s mladoženjom u Prokuplju. Sumnje u prijevaru pojavile su se kada je otkriveno da je skupina za provodadžisanje, specijalizirana za Albanke, prevarila nesuđenog mladoženju primivši od njega 1500 eura, samo da bi namjeravana mladenka pobjegla iz njegova doma. Boro Zečević se 2017. godine u svom izlaganju također osvrnuo na ovaj konkretan slučaj. Tada je Boro Zečević, glasnogovornik Osnovnog tužiteljstva u Prokuplju, potvrdio da su osobe za koje se sumnja da su umiješane u kazneno djelo identificirane, a trenutno surađujemo s tužiteljstvom u Albaniji na provođenju potrebnih postupaka.

Ona se u Prokuplju u pratnji šefice agencije javila u pratnji muškarca koji je mladoženji predstavljen kao ujak. Provevši nekoliko sati u mladoženjinoj rezidenciji, mladenka je diskretno otišla pod okriljem noći. Nakon nekoliko dana bezuspješne potrage, shvatio je da je prevaren te je zatražio pomoć istražnih organa. Nije prošla niti jedna bračna noć, a osim uplate Agenciji za posredovanje, pokrio je i putne troškove cijele obitelji. Bez sumnje, ovakvih slučajeva u Prokuplju i susjednim krajevima vjerojatno ima još, ali se zbog neodoljivog osjećaja srama često zanemaruju.

Sličan incident dogodio se nedavno u Kuršumliji, gde je mladoženja ostao bez 1.000 evra, navodi pomenuti izvor. Dodatne vijesti: Nedavno je putem TikTok-a objavljen video Slađana Nikolića, mještanina Sirinićke župe na Kosovu, koji je oženio Fidu Nuriši, Albanku iz Dragaša u općini Gora. U videu govori o suprotnim karakteristikama Albanki i Srpkinja, što je izazvalo bujicu komentara i reakcija. Vrijedno je napomenuti da se Dragaš nalazi u jednoj od ekonomski najnerazvijenijih regija u Europi. U razlike između žena iz albanskog dijela Gore koje se udaju na Kosovu i Srpkinja, 48-godišnji Srbin dao je uvid u njihove karakteristike.

Slađan je rekao da možda postoji suptilna razlika među djevojkama, jer su naše djevojke sklone uživanju i razonodi, dok su djevojke iz Dragaša sklonije poljoprivredi. Na ovu sklonost vjerojatno utječe njihov naviknuti način života. Međutim, nakon što iskuse ovdašnji način života i svjedoče napretku u mehanizaciji, njihova će se perspektiva neizbježno promijeniti, čineći im život lakšim. Fida, Albanka koja živi na Kosovu, osobno je podijelila svoj izvještaj iz prve ruke o tome što znači kada se Albanka uda na Kosovu. Fida je u skupini od 20 sumještana koji trenutno borave u župi Sirinića.

“Doista je neobično. Selo kao da je doživjelo transformaciju. Po dolasku primijetila sam jasne razlike između tamo i ovdje. No, moram naglasiti da ne žalim zbog svoje odluke da dođem”, pojasnila je. U potrazi za neplaćenim zaposlenikom, a ne životnim partnerom. Slađanov komentar izazvao je žestoku reakciju brojnih Srpkinja koje su iznijele svoje mišljenje o takvim brakovima. Srbina su zasmetali komentari poput “Ovaj je tražio roba, a ne supružnika, zbog čega se nisu mogli udati za našu”, “Bolje je biti zadovoljan sam nego biti sluga i podređeni zaposlenik nekome tko kaže ‘da te nisam ja uzeo, nitko drugi ne bi’, ‘Nisi tražio supružnika, nego neplaćenog radnika,“ i „Jezivo”, kao i „Bila robinja, ostala robinja, ružna”.

  • Autori su napisali da je ugodan prizor svjedočiti ljudima koji nalaze sreću, grade obitelji i žive miran život ispunjen radošću. Također su izrazili mišljenje da sve dok su pojedinci zadovoljni, nije naše da se miješamo u njihove poslove. Pojedinci koji su komentirali ispod videa iznijeli su svoje viđenje, otkrivajući da se većina Goranaca izjašnjava kao Srbi, ističući da tu nema problema. Pojedinci koji žive u Gori prvenstveno se izjašnjavaju kao Srbi i obilježavaju Đurđevdan. U Beogradu ih ima u izobilju, koliko god ko poželi. Činjenica je da su oni doista Srbi, što se vidi iz zajedničkog obrazovnog sustava s nama, ne ostavljajući prostora za raspravu. Komentari ispod videa također potvrđuju njihovo slovensko muslimansko podrijetlo.