– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koja je povezana sa zdravljem a tiče se probavnog trakta. Nasime, vjerujemo da i sami znate da imamo osoba koje se toliko izgladnjuju, da na kraju ugroze svoje zdravlje do te tačke, da postane i više nego opasno po život. Sljeddeća pričaa nam dolazi iz Rusije, i govori baš o tome…

Kristina Korjagina, stanovnica Rusije, osjeća nelagodu zbog stalnog promatranja promatrača. Unatoč njezinoj želji da izbjegne privlačenje pozornosti na sebe, građani Barnaula su se navikli na njezin mršavi izgled koji održava već gotovo 15 godina. Kristinina stalna bitka s anoreksijom uzrok je njezine ekstremne mršavosti.

Početak ove borbe dogodio se nakon završetka osnovnog obrazovanja, a prema psiholozima, anoreksija često pogađa učenike s visokim uspjehom. Ova se bolest obično manifestira kao uporno odbijanje konzumiranja hrane, što dovodi do ozbiljnog pogoršanja fizičkog zdravlja. Kristina je nesvjesno podlegla tim fazama i izdržala teret održavanja alarmantno niske tjelesne težine dulje vrijeme.

Pritisak ispita i kolokvija za školu išao joj je na živce, izazivajući ogromnu patnju. Konstantno učenje izjedalo ju je do te mjere da bi povremeno zanemarila jesti. Unatoč postupnom opadanju ispita, pronalaženje vremena za opuštanje ostala je nedostižna fantazija. Međutim, kada je upisala koledž, naišla je na još jedno razdoblje nemira.

  • Kristina, istaknuta pripadnica svoje generacije, postigla je izvanredan pothvat da je prva diplomirala. Međutim, ovo postignuće nije došlo bez žrtve. Bez znanja drugih, njezina bitka s anoreksijom tiho se intenzivirala kako se posvetila studiju. Na kraju je njezina iscrpljenost dosegla toliko iscrpljujuću razinu da je bavljenje bilo kakvim oblikom tjelesne aktivnosti postalo nezamisliv zadatak, čak i nakon što je završila školovanje.

Kristinine prehrambene navike bile su daleko od idealnih, sastojale su se uglavnom od tekućine poput sokova, čaja i vode, uz tek mali udio voća koji se konzumirao navečer. Kristina je, začudo, unatoč oskudnoj večeri uspjela brzo skinuti kilograme.

Prisjećajući se prošlosti, podsjetila je i na svoje strogo pravilo da hranu konzumira isključivo u večernjim satima. Neugodni osjećaji javili bi se nakon jela, jer je vjerovala da je njezino blagostanje poboljšano kad joj želudac ostane bez hrane. Pomisao da će biti prisiljena na jelo ispunila ju je dubokim bijesom.

U određenom razdoblju njezina je težina pala na svega 17 kilograma.

Pokušaji stjecanja potrebne težine pokazali su se neuspješnima. Situacija je eskalirala do te mjere da medicinski radnici pregledom nisu mogli locirati srce. U tom kritičnom trenutku primila je poražavajuću vijest: “Ustraješ li na ovaj način, život ti je u pitanju.” Ovaj ključni trenutak poslužio je kao katalizator za njezin odlučan izlazak iz nemilosrdnog ciklusa, koristeći sve dostupne metode, nedvojbeno uz neprocjenjivo vodstvo psihologa.

Kristina, koja oklijeva ulaziti u osobne stvari, priznaje da nema mnogo uspjeha kojima bi se mogla pohvaliti. Kao rezultat toga, priča o njezinoj trijumfalnoj borbi protiv anoreksije gubi dosta na značaju.

Prema Kristininom intervjuu za Voman.ru, ona pojašnjava da je medijski prikaz da je potpuno oporavljena pretjeruje. U stvarnosti, ona je još uvijek usred procesa oporavka, za koji se očekuje da će biti dugotrajan. Osim toga, napominje da njezino tijelo nije povoljno reagiralo na tretmane kojima je bila podvrgnuta.

S tonom duboke tuge, njezin glas odzvanja, svaka riječ teško pada. Primarna prepreka leži u njezinom nedostatku fizičke sposobnosti, a sekundarni izazov leži u poteškoćama u raspravi o njezinim nesretnim okolnostima.

Dosegavši ​​kritično nisku razinu od 24 kilograma u 2016., njezina težina nastavila je padati na zabrinjavajućih 17 kg. No, kako bi njezino tijelo funkcioniralo unutar parametara normale, mora postići minimalnu težinu od 45 kg. Tek tada se može smatrati da je na putu pravog oporavka, ali još nije postigla ovu prekretnicu.

  • Veličina ovog neuspjeha je ogromna. Nalazi se kao trajni invalid unutar granica prve kategorije, ograničena je pokretljivosti i oslanja se na invalidska kolica. Postavlja se pitanje kako ona može poslužiti kao uzor drugima? Kako ona može pružiti podršku i vodstvo djevojkama koje se nalaze u sličnim okolnostima? Ne postoji presedan za takvu situaciju, ostavljajući je da se bori s izazovom vraćanja izgubljene snage. Kao što je prethodno rečeno, njezino tijelo žestoko odbija hranu, unatoč njezinim žarkim željama.

Kristinina odlučnost ostaje nepokolebljiva. Ulaže maksimalne napore, traži liječenje, bavi se poslom i uranja u opsežno čitanje.

Tijekom određene faze, suočila se s poteškoćama u pronalaženju zaposlenja zbog svoje izrazito pothranjene tjelesne težine. Potencijalni poslodavci izrazili su zabrinutost za njezinu dobrobit. Međutim, okolnosti su se u međuvremenu promijenile. Kristina je uspjela pronaći posao na daljinu koji joj omogućuje rad od kuće. Nadalje, prevalencija daljinske komunikacije pružila je rješenja za mnoge probleme izazove u raznim poljima.

Kao pomoćnica odvjetnika i arbitražna upraviteljica, njezin se rad prvenstveno vrti oko područja stečaja. Dok radi na daljinu iz udobnosti vlastitog doma, svoje slobodne trenutke koristi i za aktivnosti koje joj pomažu u oporavku, poput studija psihologije, bavljenja književnošću i izražavanja kroz umjetnost. Međutim, važno je priznati da proces oporavka nije bez izazova. U ovom trenutku nalazi se bez ikakvih spomena vrijednih anegdota ili uvida koje bi podijelila”, zaključuje.

Unatoč tome što se često navodi kao paradigma pobjede nad anoreksijom, Kristina svoje putovanje ne doživljava u istom svjetlu. Njezina bitka traje, a ona se nastavlja boriti.

“Nemam želju služiti drugima kao model. Nemam status javne osobe, niti imam sklonosti ulaziti u rasprave ili sudjelovati u snimanju. To bi me samo nepotrebno opteretilo. Već sam izdržala je nebrojene poteškoće, a sama pomisao na to je teška”, kaže ona.

Pred Kristinom je izazovan i opsežan put do oporavka. Ne samo da treba vratiti izgubljenu težinu, već i njezini organi i zubi također zahtijevaju pomlađivanje. Bolest je štetno djelovala na njezino koštano tkivo, čineći ga iznimno osjetljivim.

Jedina preostala nada leži u Kristininoj pobjedi u ovoj teškoj borbi s bolešću.