Povijest znanosti zauvijek je oblikovana izvanrednim intelektom i bezgraničnom kreativnošću Nikole Tesle. Uz njegova ambiciozna nastojanja, Tesline svakodnevne navike i rutine odigrale su ključnu ulogu u očuvanju njegove izuzetne snage i vitalnosti do kasnih godina.

Prema Tesli, ključni faktor leži u njegovanju korisnih praksi tijekom formativnih godina djetinjstva. Ustvrdio je da se njegova sadašnja snaga i vitalnost može pripisati mladosti lišenoj bilo kakvih štetnih navika, naglašavajući važnost samokontrole i uspostavljanja ambicioznih težnji od mladosti.

Važnost održavanja uravnotežene prehrane bila je središnja točka za Teslu, koji je naglasio prevalenciju prekomjerne konzumacije i lošeg izbora hrane među općom populacijom. Sam Tesla držao se režima prehrane koji je uključivao dva obroka dnevno, pažljivo izbjegavajući kiselu hranu i tvari koje opterećuju organizam.

Prema Teslinim riječima, pretjerana konzumacija mahunarki, koje sadrže mokraćnu kiselinu, uobičajena je praksa među pojedincima. Iako je riblje meso poznato kao korisno za zdravlje mozga, treba napomenuti da visok sadržaj fosfora može dovesti do značajnog povećanja kiselosti u tijelu. Tesla naglašava da je kiselost glavni protivnik kako starimo.

Tesla, koji je bio poznat po konzumiranju male količine viskija na dnevnoj bazi, dao je prognozu da će stimulansi poput kave, čaja i cigareta izgubiti popularnost u sljedećih sto godina. Unatoč ovom predviđanju, Tesla je vjerovao da će alkohol ostati u upotrebi.

Uz svoju nepokolebljivu predanost strogom režimu prehrane, Tesla je pokazao gorljivu podršku tjelesnom naporu. Svakodnevno je pješačio na udaljenosti od osam do deset milja, izbjegavajući načine prijevoza kad god je to bilo moguće. Osim toga, prihvatio je okrepljujuće učinke hladne vode redovito sudjelujući u ritualima kupanja i tuširanja. Nadalje, Tesla je posjedovao duboko razumijevanje zagonetnih principa na kojima se temelji prastara disciplina joge, uključivši odabrane jogijske vježbe u svoju svakodnevnu rutinu tijekom svog života, kako prenosi “Krstarica”.

Usprkos tipičnom savjetu koji zagovara punih osam sati sna svake noći, Tesla je odstupio od norme rijetko se prepuštajući snu. Nepokolebljivo je ustvrdio da deprivacija sna nije ključna za održavanje dobrog zdravlja. Dok su njegovi nekonvencionalni obrasci spavanja bili u izravnoj suprotnosti sa stavom medicinske zajednice o važnosti odmora, Tesla je samouvjereno izjavio da se osjeća potpuno revitaliziranim i punim energije nakon samo nekoliko kratkih sati sna.

U impozantnoj dobi od 77 godina Nikola Tesla pokazao je izuzetnu tjelesnu i psihičku snagu. Tesla je vlastitim životom dokazao da se očuvanje vitalnosti u starosti može postići strogom disciplinom, pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom i određenim režimom spavanja. Čak i danas, Teslina životna filozofija i njegove tajne dugovječnosti i vitalnosti i dalje inspiriraju pojedince diljem svijeta.

Rođen 10. srpnja 1856. u Smiljanu, Nikola Tesla bio je izumitelj i inženjer srpskog podrijetla koji je kasnije postao naturalizirani američki državljanin. Njegova stručnost obuhvaćala je elektrotehniku ​​i strojarstvo, a bio je poznat po svojim naprednim idejama. Tesla je najpoznatiji po svom revolucionarnom radu na dizajnu modernog sustava distribucije električne energije koji koristi izmjeničnu struju. Rano obrazovanje stekao je u Hrvatskoj, pohađajući i osnovnu i srednju školu prije nego što je krenuo na putovanje Europom kako bi nastavio studij. U konačnici, Tesla je proveo značajan dio svog života boraveći i vodeći svoj inovativni rad u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja u Gospiću i Rakovcu kraj Karlovca, Tesla je uspješno maturirao. Težnja za znanjem dovela ga je do upisa na Visoku tehničku školu u Grazu 1875. Godine 1881. zaposlio se u Centralnom telegrafskom uredu u Budimpešti, gdje se kasnije pridružio Telefonskoj centrali i uveo brojna tehnička dostignuća. Do jeseni 1882. osigurao je mjesto u Edisonovu telefonskom odjelu u Parizu. Još tijekom studija Tesla je prepoznao ograničenja istosmjernog elektromotora. U Budimpešti je začeo ideju o korištenju višefaznih izmjeničnih struja za stvaranje rotirajućeg magnetskog polja koje može pokretati električni motor.