Na Balkanu je tradicija započinjanja dana šalicom kave duboko ukorijenjena. Za razliku od zapadnog svijeta, gdje se kava često konzumira u hodu u čaši, naš pristup je potpuno drugačiji. S kavom si ne žurimo, uživajući u njoj minimalno 20 minuta. Nakon toga, oni koji još uvijek puše mogu uživati ​​u nekoliko cigareta prije nego što se upuste u posao i dnevne obveze.

Ispijanje šalice kave cijenjen je dio moje jutarnje rutine. Ipak, ima onih koji tvrde da kofein izaziva ovisnost i da konzumacija kave može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

Među onima koji vjeruju da je kava zlonamjerna, dr. Petar Borović je uporni zagovornik.

Oni koji imaju afiniteta prema kavi zapravo su privučeni kofeinom, lijekom koji spada u kategoriju otrovnih biljnih alkaloida. Dr Borović je u razgovoru za Mondo istaknuo štetnost i beznačajnost kofeina, navodeći da je njegovo odvikavanje na petom mjestu po težini iza heroina, nikotina, kokaina i alkohola.

Uzimanje u obzir količine konzumirane kave je ključno, jer ona također može imati negativan utjecaj na zdravlje kostiju potencijalno pridonoseći razvoju osteoporoze.

Učinci kofeina na tijelo mogu trajati od 68 do 72 sata, što dovodi do smanjenja dostupnosti esencijalnih minerala poput kalcija i magnezija iz hrane. Ljudski skeletni sustav prolazi kontinuirani proces obnove, koji olakšavaju dvije vrste stanica – jedne odgovorne za razgradnju starog koštanog tkiva, a druge za stvaranje novih struktura. Ova dinamička prilagodba omogućuje kostima da izdrže različita opterećenja i fizički napor. Međutim, konzumacija kave inhibira apsorpciju kalcija, što rezultira stvaranjem slabijih koštanih struktura i smanjenjem gustoće kostiju. Dok žene obično doživljavaju ovaj fenomen tijekom menopauze zbog fiziološkog gubitka kalcija, situacija se pogoršava ako su njihove rezerve kalcija već potrošene. Uznemirujuće, statistike otkrivaju da konzumacija kave pridonosi prevalenciji osteoporoze, koja danas pogađa jednu od tri žene i jednog od sedam muškaraca.

Je li kava bez kofeina kompromis za pojedince koji se bore s prestankom pušenja, iako manji?

Dr. Borowicz objašnjava da osim kofeina, zrno kave sadrži preko 800 hlapljivih komponenti, što ga čini glavnim konkurentom u svijetu pića. Međutim, pojam kave bez kofeina zapravo je pogrešan naziv. Jedini način da postignete niži udio kofeina je smanjenje količine kofeina u samoj kavi. Jedan od načina da se to postigne je natapanje zrna kave u kiselinu, što učinkovito smanjuje postotak kofeina. Međutim, ovaj proces također ima potencijal povećati kiselost kave. Dr. Borowicz zaključuje s entuzijazmom i optimizmom, rasvjetljavajući ovu temu.

Kava, tvar koju pojedinci rado konzumiraju, može se smatrati otrovnom tvari. Međutim, također pojačava želju za drugim štetnim tvarima, kao što pokazuju navike pušača. Jeste li ikada susreli pušača koji se suzdržava od kave ili paljenja cigarete? Povezanost pušenja i konzumacije kave je neporeciva. Zapravo, nije neuobičajeno da pojedinci popuše dvije cigarete uzastopno zbog svoje ovisnosti o ovoj kombinaciji.

Unutar nekoliko sekundi nakon prvog gutljaja, kofein, kao i svaka druga tvar, brzo se probija do primarnih centara za zadovoljstvo u mozgu, izazivajući povišenje razine beta-endorfina, prirodnog hormona sličnog opijatima koji izaziva osjećaje zadovoljstva. Istovremeno, kava djeluje i na nadbubrežne žlijezde, potičući ih na povećano oslobađanje hormona stresa. Unatoč prisutnosti endorfina, tijelo ostaje nesvjesno priljeva hormona stresa koji kola krvotokom. Međutim, taj skriveni stres služi kao poziv na buđenje, okrepljuje nas i prožima nas iznenadnim osjećajem poboljšanog raspoloženja, budnosti i vitalnosti.

Konzumacijom kave postižemo željene rezultate; međutim, to dolazi nauštrb izlaganja našeg tijela naprezanju koje se može izbjeći.

Prema riječima dr. Borovića, konzumiranje kave može imati štetne posljedice na srce. Nakon popijene šalice kave srčani ritam se poremeti u trajanju od tri sata. Ovo abnormalno stanje koje doživljava srce nije prirodni fenomen. Isključivo je izazvan konzumacijom kave i cigareta, a oba aktiviraju simpatička i parasimpatička živčana vlakna. Kao rezultat toga, srce prima proturječne signale da se istovremeno pokrene i zaustavi, što dovodi do stanja napetosti koje traje čak i nakon što se kava popije.

Kava postaje još nepoželjnija u kombinaciji s mlijekom, što je čini najvećim razočarenjem.
Ozbiljna je pogreška dodavati mlijeko u kavu. Protein poznat kao kazein, koji je prisutan u mlijeku, spaja se s kofeinom i stvara spoj koji tijelo ne može metabolizirati. Kao rezultat toga, osobe koje obično konzumiraju kavu s mlijekom često imaju gastrointestinalne probleme, uključujući nadutost…

U slučaju da potpuno izbacim kavu iz svog života, kako bih preživjela jutra a da ona ne počne od sutra?

Dr. Borović preporučuje da dan započnete čašom svježe cijeđenih voćnih sokova koji su puni vitamina C. Ovi sokovi od limuna, naranče, kivija, jagode, maline i ogrozda pružit će istu razinu razbuđenosti i učinkovitosti kao espresso, ali bez ikakvih negativnih posljedica. Dodatno, dr. Borović predlaže uživanje u osvježavajućoj čaši limunade s medom ili utješnoj šalici vruće čokolade.