Poznate osobe koje su se preobratile rijetko javno dijele svoja iskustva, dok pojedinci otvoreno govore o napuštanju islama i prelasku na pravoslavno kršćanstvo ili čak budizam iz raznih razloga. Fenomen prozelitizma slavnih je osjetljiva tema, posebno među slavnim osobama, od kojih su neke odlučile napustiti islam i preći na pravoslavno kršćanstvo ili čak budizam. Razlozi ovih transformacija često ostaju misteriozni, a mnoga imena na ovoj listi su iznenađujuća jer rijetko govore o tim životnim promjenama.

Lepa Brena, koja je inače poznata kao Fahreta Živojinović, jedna od najpoznatijih izvođačica narodne muzike, javno je priznala da je napustila islam i prihvatila pravoslavlje. Krštena je pod imenom Jelena, a iako nikada nije želela javno da iznese razloge za ovu odluku, posvećuje se pridržavanju pravoslavnih običaja i zajedno sa svojom porodicom slavi Svetog arhangela Mihaila.

Folk pevač Sinan Sakić, iako rođen kao musliman, pronašao je duhovni mir u budizmu tokom svojih putovanja u Indiju sa suprugom Sabinom. Njihovo upoznavanje sa duhovnim vođom Sai Babom i boravak u njegovom hramu ostavili su dubok utisak na njih, a meditacije su im pružile osećaj opuštanja i smirenosti.

Režiser Emir Kusturica kršten je 2015. godine u pravoslavnom manastiru Savina, pri čemu je preuzeo ime Nemanja. Iako je njegov otac bio ateista, Kusturica je istraživanjem svojih korena otkrio da su njegovi preci pre 250 godina bili pravoslavni hrišćani pre nego što su prihvatili islam zbog turske vlasti. Ovo otkriće ga je podstaklo da ponovo uspostavi svoje korene.

Nada Topčagić, poreklom iz muslimanske porodice, odlučila je promeniti svoju veru zbog neslaganja sa uslovima islamskog pokopa svog oca. Mina Kostić, iako dolazi iz muslimanske porodice, takođe je pravoslavne veroispovesti, dok je Indira Radić, rođena u mešovitom bosanskom braku, postala ponosna pravoslavka.

Folk pevač Amir Rešić, poznat kao Nino, navodno je dva puta promenio svoju veroispovest – prvo prelazeći na hrišćanstvo sredinom 1990-ih, a zatim se vraćajući islamu 2004. godine. Nažalost, preminuo je 2007. godine.

 

Pevačica Indira Radić, dete iz bosanskog mešovitog braka, takođe je promenila svoju veru i danas se ponosi pravoslavljem, a čak je snimila pesmu “Srpkinja je mene majka rodila”.