Od januara 2024. primanja korisnika penzija i drugih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja povećaće se za 14,8 odsto. Usklađeni iznosi penzija i novčanih naknada biće isplaćeni korisnicima u februaru 2024. godine.

Koristeći švajcarsku formulu, povećanje je 14,8%, proporcionalno promjeni prosječne plate prije poreza i doprinosa. Uzimajući ovo prilagođavanje u obzir, prosječna penzija u januaru 2024. procjenjuje se na oko 45.775 Rs. “Uredbom Vlade” usvojenom na sjednici 7. decembra propisani su uslovi, visina, obim i vrijeme dodatnog novčanog povećanja penzija. Ovo povećanje odnosiće se na primaoce starosnih, starosnih, invalidskih i porodičnih penzija sve dok ukupan iznos od decembra 2023. do novembra 2024. godine ne bude veći od 51.618,14 dinara. Dodatni iznos će se i dalje isplaćivati ​​mjesečno, zajedno sa redovnim isplatama penzija.

Važno je napomenuti da korisnici nisu dužni podnijeti službeni zahtjev za isplatu viših mirovina. Fond će povećanje, kao i obično, obračunavati i isplaćivati ​​svojim redovnim postupkom, bez potrebe za pojedinačnim utvrđivanjem. S druge strane, nesretna novogodišnja čestitka upućena je štićenicima domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj, koji su potekli iz ustanova u vlasništvu županije. Naime, smještaj je poskupio za čak 50 posto, zbog čega umirovljenici moraju izdvajati dodatnih 200 eura mjesečno.

Nakon blagdana štićenike šibenskog Doma za starije i nemoćne dočekalo je neočekivano i nemilo iznenađenje – prohladan pljusak. Umirovljenici su ostali zatečeni ovim neočekivanim raspletom događaja.

“Smatra li se standardnom cijenom da je sa 400 eura poraslo na 600?” raspituju se. “Za početnih mjesec dana cijena je eskalirala sa 600 na 750 eura”, napominju.

Helena Škrapić otkriva da su usluge poskupjele za 25 posto, bez prethodne obavijesti kako korisnicima tako i nama samima koji dijelimo odgovornost plaćanja.

Dana 3. siječnja 2024. godine na prag Kuće stigla je vijest koja je označila početak nove realizacije. – Kao i uvijek, naći ćemo način da riješimo situaciju. Ali što je s onima koji nisu te sreće? – zamislio se Škrapić. Pokriće troškova smještaja u bilo kojem županijskom domu teško je izvedivo s prosječnom mirovinom od 509 eura.

Prema riječima ravnatelja Doma, rast troškova može se pripisati višestrukom povećanju plaća djelatnicima Doma. Niti u proračunu Doma niti u proračunu Županije za to nisu predviđena sredstva, tako da sav financijski teret snose korisnici.