– Nedavno je u Beogradu obilježene prva godišnjica stravičnog zločina, koji se desio u Osnovnoj školi Vladimir Ribnikar. Kosta Kecmanović je tada pobio 120 svojih drugara iz školske klupa, a na današnji dan, prije 9 godina Srbiju je također pogodio jedan veliki masakr.

U selima Orom i Martonoš prije devet godina dogodio se stravičan masakr koji je organizirao Rade Šefer, 54-godišnji stanovnik Sente. Ovaj razorni čin rezultirao je gubitkom šest života. Tragični događaji odigrali su se 17. svibnja 2015., samo dan nakon vjenčanja sina Rade. S lovačkom puškom u ruci Rade je krenuo u ubilački pohod, a živote je oduzeo bivša supruga Roza (47), svekrvi Jene (74) i snaha Gizela Traćik (68). Natalija Bajtai (25), kao i njezini roditelji Šandor (52) i Karolina (43). Priča se da je Šefer bio vrsni strijelac i strastveni lovac, iskoristivši svoje vještine da izvrši ovaj užasan masakr. Drugog dana svadbenog slavlja ljubavna priča Vlastimira Šefera i Natalije Bajtai došla je kraju.

Zbog nedostatka municije, Rade nije uspio ostvariti svoj plan ubojstva Vlastimira, prvorođenog sina i Natalijine vjerenice. U vrijeme incidenta, mladoženja je mirno spavao, nesvjestan kaosa koji se odvijao. Prema svjedočenju Vlastimira Šefera, on je uperio oružje u mom smjeru i zapucao, no čini se da nije bilo streljiva. Brzo sam potražio utočište iza obližnjeg stabla prije nego što sam konačno pobjegao iz prostorije. Dok sam bježao, urlao je za mnom, izgovarajući prijeteće riječi: “Vrati se, jadno dijete, da i ja mogu učiniti tvoju smrt. Jezivi pir koji je pokrenuo Rade započeo je u selu Orom, gdje mu je primarni cilj bio eliminirati bivšu suprugu.

Međutim, nakon što je otkrio njezinu odsutnost, nastavio je upotrijebiti lovačku pušku kako bi smrtno ranio njezine roditelje. Nakon toga se odvažio u selo Martonoš i gađao razularene goste koji žive u Bajtaijevoj kući, pucajući iz oružja sa smrtonosnom namjerom. Moja namjera je eliminirati svakoga od vas. U ovom malom selu živio je tek vjenčani par, roditelji mladenke, a također i Roza. Otprilike oko 10 sati Šefer je iznenada uletio u kuću, izbacivši iz ulaza bujicu povika: “Prokletstvo bilo, sve ću vas pogubiti!” Metodičnim slijedom nastavio ih je eliminirati jednog po jednog: prvo svoju snahu, zatim njezine roditelje i na kraju svoju bivšu suprugu. Njegovo preživljavanje može se zahvaliti činjenici da je bio u stanju sna. Horor je opisao Žolt Bajtai (27), brat tragično stradale Natalije.

  • Događaji koji su se odvijali ostaju za mene tajna. Proveo sam noć u zasebnoj nastambi i naglo me probudio iz sna prodoran zvuk pucnjave i bolni krici. Još uvijek u nevjerici, izašao sam u dvorište, samo da bih se suočio sa jezivim prizorom svoje majke, oca i sestre kako leže beživotni u lokvama krvi. Ove jezive riječi izrekao je Žolt Bajtai (27) prepričavajući nezamislive strahote koje su se događale u njegovoj obiteljskoj kući, budući da je brat mladenke. Emanuel Danjon, francuski državljanin i suprug mladenkine tete, umiješao se i zaustavio nasilničko divljanje Radeta Šefera. U trenutku hrabrosti branio je suprugu i dijete kada je Šefer supruzi nanio teške ozljede.

Danjon je Šefera udarcem stolicom u glavu brzo onesposobio, što je u konačnici izazvalo njegovu smrt. Kako je Danjon djelovao u samoobrani, bio je izuzet od bilo kakvog pravnog suđenja za svoje postupke. Šeferov odnos s bivšom suprugom Rozom bio je zategnut, a negodovanje je iskazivao i prema snahi. Vjerovao je da će to negativno utjecati na budućnost njegova sina jer mu je majka izabrala ženu. Šefer se svojim automobilom vukao za njima, ne mogavši ​​prihvatiti činjenicu da ga je ona ostavila i otputovala u Francusku kod sestre. Radet, koji do sada nije imao susreta s policijom, susjedi su znali da je povučen.

Godinu dana prije jezivog događaja razveo se od supruge Roze smatrajući je odgovornom za sinovljevu vezu sa snahom Natalijom, čemu se žestoko protivio. Dodatno nesretnoj situaciji, na svadbenom veselju bio je i sam Rade koji je cijeli dan pio. Nadalje, tijekom događaja izazvao je svađu. Rade se žestoko posvađao s bivšom suprugom i njihovim sinom Aleksandrom, potaknut negodovanjem snahe. Verbalni sukob prerastao je u fizički obračun, zbog čega se mlađi sin žurno obratio nadležnima. Naknadno je stigla policija koja je Šefera prepratila u policijsku postaju u Kanjiži. Po dobivenoj informaciji od policije obaviješteno je Osnovno tužiteljstvo u Senti, gdje je bila i zamjenica tužitelja Katarina Segedinski. Unatoč sumnji na obiteljsko nasilje, za Šefera nije zatražen pritvor.

Oko 6 ujutro načelnik je izašao iz postaje i odmah osigurao pušku. Prema riječima poznavatelja Šefera, bio je strastveni lovac koji se često bavio gađanjem glinenih golubova. Njegov izniman učinak u ovom sportu čak mu je priskrbio mjesto u olimpijskom timu. Iz Lovačke udruge Senča potvrdili su njegovu nenasilnost, ali su priznali da mu je oružje oduzeto zbog agresivnog ponašanja. Nakon tragičnog masakra Vlastimir Šefer i njegov brat Aleksandar prije mnogo godina odlučili su otići s ovih prostora.