– U današnje vrijeme, neki stari običaji su se u potpunosti izgubili u narodu. Jednostavno, vremena su se itekako promijenila te se sad živi puno brže i modernije, tako da mladi i nemaju baš toliko vremena za poštovanje starih srpskih običaja.

Narativ “Nečiste krvi” zadire u događaje koji su prethodili onima poznatim prikazanim u istoimenom romanu Bore Stankovića. I roman i njegova televizijska adaptacija istražuju oživljavanje arhaičnih običaja koji su dugo bili zanemareni. Portal Stil Kurir već se ranije pozabavio jednom posebno uznemirujućom i jezivom tradicijom koju su mlade žene smatrale najstrašnijom – upuštanjem u spolni odnos. Tradicija je dugo bila duboko ukorijenjena u Prizrenu.

Na stranicama knjige Ivana S. Jastrebova pod naslovom „Običaji i pesme Srba u Turskoj: U Prizrenu, Peći, Moravi i Debru” autor se upušta u tradiciju poznatu kao „dovođenje mladenaca. Naime, otprilike u ponoć mladenci se okupljaju i biraju sobu, s tim da ponedjeljak nije državni praznik i da se spomendan Usjekanja glave Ivana Krstitelja ne poklapa s ponedjeljkom. Ceremonija vjenčanja novopečenog para odvija se na sljedeći način. Prijateljica mladenka, poznata kao djevojka, zajedno s mladim udatim ženama koje su mladoženjine rodbine, pripremaju se za spavanje.

U slučajevima kada mladoženjin otac nije u mogućnosti osigurati krevet zbog financijskih ograničenja, krevet se postavlja u podrum ili smočnicu. Uz krevet se stavlja vino i slatka poslastica za mladence. U međuvremenu, mladoženja s poštovanjem ljubi ruke svojim roditeljima i starijima u kućanstvu prije nego što nastavi s mladoženjom u određenu sobu, gdje će dobiti posebne upute. Slično, mladenka pruža ruku na poljubac svim prisutnima, a zatim prati mladoženju do svog muža, nakon što je prethodno dobila upute od mlade žene.

Pri ulasku u sobu ili smočnicu, mlada s poštovanjem poljubi muževu ruku, simbolizirajući njegovo starješinstvo u kući. Nakon toga, ona mu pomaže da skine odjeću, iako se i on mora skinuti jer mladenka osjeća neugodu svlačeći se u prisutnosti muškarca s kojim se susreće prvi put, unatoč njihovoj bračnoj zajednici. Tipično, mlade mladoženjine rođakinje savjetuju mladenku, sugerirajući joj da se suzdrži od odgovaranja na pitanja ili govora tijekom cijele noći.

U prošlosti, kada su mladenci slavili svoje vjenčanje, članovi mladoženjine obitelji preuzimali su na sebe nepoštovanje. Nasilno bi lupali na vrata mladenaca i uništavali razne prostore. Međutim, to necivilizirano ponašanje se svakim danom postupno eliminira. Kako sunce izlazi, djevojka se približava vratima odaje mladenaca, signalizirajući da je vrijeme da se probude i sudjeluju u tradicionalnom obredu “boščaluk”. Vođena nevjestom, mladenka nastavlja s ljubavnim poljupcem svom mužu. Zauzvrat, muž joj daruje svotu zlatnika, u rasponu od 1 do 30, ovisno o njihovim financijskim mogućnostima (ekvivalentno 5-10 pijastera).

Mlada se zatim kiti odjećom koju je donijela kao dio svog miraza i priprema se izliti vodu iz vrča, simbolizirajući čin čišćenja, na svaku osobu dok se diže iz sna. U tom razdoblju neoženjeni muškarac revno prilazi bračnoj postelji zajedno s drugim ženama, tražeći nepogrešiv simbol djevičanstva. Nije sumnja u mladenkinu ​​čistoću ono što im donosi tugu, već vjerovanje da je mladoženja uhvaćen u zamku čarobnjaštva i čaranja, sprječavajući ispunjenje svete zajednice.

Prema knjizi, običaj je da mladoženja poljubi majčinu ruku tijekom ceremonije vjenčanja, zbog čega ona često plače na sav glas, jer taj simboličan čin predstavlja sinovljevo moralno odvajanje od majke i njegovu privrženost ženi. Institucija braka, često zanemarena zbog svog patrijarhalnog porijekla, pretvara prvu noć i obiteljske veze u tajanstveni tabu, bogat ritualnim elementima i daškom magije. U prošlosti su se naši preci bavili praksama koje se danas smatraju kontroverznima, ali su u to vrijeme bile široko prihvaćene. Vjerojatno ste naišli na priče o starim običajima vezanim uz prvu bračnu noć, osobito raširenim u južnom dijelu Srbije.

Određene društvene skupine i danas održavaju neke od ovih tradicija, uključujući pregled posteljine na tragove krvi nakon sklapanja braka. Očito je zašto ova praksa opstaje. Prisustvo krvi u bračnoj noći označava mladenkinu ​​nevinost pri stupanju u brak. No, to nije jedini aspekt koji ulijeva nevjericu i nelagodu pri promišljanju modernog društva. Dok se novovjenčani par upušta u intimni čin prve zajedničke noći, starije rodbine stoje ispred vrata, spremne ponuditi vodstvo ako mladoj osobi bude potrebna pomoć u savladavanju ovog iskustva.