San je jedna od najbitnijih stvari, a vjerujemo da se svi možete složiti da ste barem jednom ujutro nakon ustajanja pornašli mali trag pljuvačke koji je izašao iz usta.

Slina, koju stvaraju razne žlijezde u usnoj šupljini, pokazuje različita ponašanja ovisno o položaju spavanja. Kod ležanja na boku slina ima tendenciju curenja, dok kod ležanja na leđima ima tendenciju isparavanja. U ležećem ili bočnom položaju postoji mogućnost nenamjernog slinjenja, što može dovesti do nenamjernog otvaranja usta. Međutim, ovaj se problem može zaobići spavanjem na leđima. Alergijski rinitis i određene alergije na hranu mogu rezultirati povećanom proizvodnjom sline. Osim toga, vjeruje se da kada želučana kiselina dođe u kontakt s jednjakom, može izazvati pojačano lučenje sline.

  • Infekcije gornjeg dišnog trakta često dovode do poteškoća u disanju i gutanju zbog prekomjernog nakupljanja sline. Kada je nosni prolaz začepljen, pojedinci teže pribjeći disanju na usta, što zauzvrat pokreće proizvodnju sline. Nakupljanje sline izravna je posljedica upale i suženja prolaza uzrokovanog tonzilitisom, infekcijom koja zahvaća krajnike smještene u stražnjem dijelu grla. Slinavost, obično povezana s uznemirujućim snovima, također se može manifestirati kod odraslih zbog psihopatoloških čimbenika.
    Pretjerano slinjenje česta je pojava među osobama koje su pod značajnim stresom ili koje uzimaju određene lijekove. Određeni antidepresivi i morfij, na primjer, poznato je da stimuliraju proizvodnju sline, što dovodi do čestih napadaja slinjenja. Važno je napomenuti da ako koristite ove lijekove ili ste uključeni u uzimanje droga, možete imati ovaj problem češće. Nadalje, ako ste stalno umorni i borite se sa spavanjem, moguće je da imate problema sa spavanjem koji utječu na vaše cjelokupno blagostanje.

Važno je prepoznati da doživljavanje trajnog umora praćenog izraženim podočnjacima i teškim nogama nije normalno stanje. Samo prihvaćanje ovog uvjeta kao statusa quo nije preporučljivo. Razni problemi povezani sa spavanjem, uključujući primarne i sekundarne poremećaje spavanja, nesanicu, apneju za vrijeme spavanja i sindrom nemirnih nogu, mogu poremetiti kvalitetu našeg sna. Narkolepsija i nesanica mogu biti uzrokovani različitim medicinskim čimbenicima, a postoji više pristupa liječenju za upravljanje ovim poremećajima spavanja. Probuditi se svježi i zadržati osjećaj odmora tijekom dana idealno je stanje. Međutim, određeni simptomi služe kao pokazatelji temeljnih poremećaja spavanja.

Ako osjetite umor nakon buđenja, zateknete se da nehotice zadrijemate tijekom sastanaka ili društvenih okupljanja ili osjetite neugodan osjećaj puzanja i trnjenja u nogama koji vas tjera da ih pomaknete, osobito nakon spavanja, uz glasno hrkanje i nemiran san, to je moguće je da se suočavate s poremećajem spavanja ili povezanim zdravstvenim stanjem. Liječenje ovih problema ima potencijal uvelike poboljšati kvalitetu vašeg života. Važnost dobivanja odgovarajuće količine sna ne može se dovoljno naglasiti kada je u pitanju opća dobrobit, a jednako je važna i kvaliteta sna. Proces spavanja je složen i sastoji se od četiri različite faze koje se ponavljaju u ciklusima tijekom noći.

Tijekom različitih faza i trajanja ciklusa spavanja, oslobađa se niz hormona i drugih tvari koje igraju ključnu ulogu u regulaciji metabolizma i drugim aspektima zdravlja. Poremećaji u obrascima spavanja mogu dovesti do osjećaja umora i pospanosti, kao i povećane osjetljivosti na razvoj ozbiljnih zdravstvenih stanja. Važno je napraviti razliku između općih problema sa spavanjem, primarnih poremećaja spavanja i poremećaja spavanja koji proizlaze iz temeljnog zdravstvenog stanja. Kad dođe vrijeme za spavanje, otprilike 15% pojedinaca osjeti trnce, unutarnji svrbež ili grčeve u nogama, koje prati neodoljiva želja da se te nelagode ublaže snažnim pokretima nogu.

Sindrom nemirnih nogu, stanje koje ometa spavanje i tjera pojedince da hodaju kako bi ublažili nelagodu, karakteriziraju ovi uobičajeni znakovi. Iako se ne smatra medicinski kritičnom bolešću, intenzitet simptoma može varirati od blage nelagode do značajnih poremećaja koji značajno utječu na svakodnevni život oboljelih. Kada se radi o rješavanju problema nesanice, postoje dvije glavne strategije: korištenje lijekova ili tehnika ponašanja usmjerenih na poboljšanje sna.

Postoje različiti medicinski tretmani dostupni za nesanicu, uključujući korištenje nebenzodiazepinskih hipnotika. Ovi hipnotici nude brzi početak djelovanja, čuvaju cjelovitost i izvrsnost sna i ne stvaraju ovisnost. Ipak, specifične hipnotike treba propisivati ​​pacijentima selektivno zbog njihovog značajnog utjecaja na kvalitetu sna i potencijal za štetne učinke poput prekomjerne dnevne pospanosti i ovisnosti. Osim toga, u određenim slučajevima mogu se koristiti antidepresivi jer mogu izazvati sedaciju, što je korisno za pojedince koji imaju nesanicu često povezanu s depresijom.