– Za danas smo vam spremili dvije teme koje su povezane sa crnom hronikom a jedna je sa naših prostora, dok je druga vijest vezana za strani slučaj. Vjerujemo da nijedna majka neće odobriti ovu vijest, a tiče se čedomorstva. Međutim, ovdje nije u pitanju samo jedno ubistvo, nego su u pitanju čak četvero djece.

Katherine Folbigg nekoć je prozvana najgorom australskom serijskom ubojicom, a sve optužbe upućuju na ubojstvo njezino četvero djece. Tada je na temelju nevjerojatnih dokaza pomilovana nakon 20 godina zatvora. Odluku o pomilovanju smatra pobjedom znanosti i istine jer su nedavna istraživanja navela znanstvenike da ispitaju je li smrt djece mogla biti uzrokovana prirodnom smrću.

Međutim, nisu pronađeni nikakvi izravni dokazi o zločinu, ali nekoliko privatnih dnevnika koje je otkrio njezin suprug činilo se da pokazuju da je ona pogubila nasljednike.

Uhićena je 2001., a 2003. osuđena na 40 godina zatvora, uz nepopravnu kaznu od 30 godina. Istraga iz 2019. odbacila je znanstvena i medicinska istraživanja koja su sugerirala da su djeca možda umrla prirodnom smrću.

  • Naknadno istraživanje objavljeno 2020. potaknulo je 90 istaknutih australskih znanstvenika i medicinskih stručnjaka da u ožujku 2021. podnesu molbu premijeru Novog Južnog Walesa za pomilovanje Folbigga. U peticiji jezgrovito stoji da se sve četiri smrti mogu objasniti kao posljedica vrlo rijetkih genetskih čimbenika. 5. lipnja 2023. guvernerka Margaret Beasley bezuvjetno je pomilovala Folbigg i pustila je iz zatvora.

“U zatvoru sam 20 godina. Uvijek ću misliti na svoju djecu i tugovati za njima”, rekla je zahvalna na slobodi. Nakon odlaska zahvalila je svojim prijateljima i svima koji su proteklih godina vodili kampanju da se njezin slučaj razmotri. – Bez njih ne bih preživjela cijelu ovu muku – priznala je.

Slučaj je opisan kao jedna od najvećih grešaka australskog pravosudnog sustava. Sva njezina djeca umrla su iznenada između 1989. i 1999. godine, u dobi između 19 dana i 19 mjeseci. Katherine bi čak mogla tužiti vladu za milijune dolara odštete jer je toliko godina provela u zatvoru dok je bila nevina.

Australska odvjetnica Renee Rego izjavila je: “Nepravda koju je Catherine pretrpjela, bol zbog gubitka djece i gotovo dva desetljeća koje je provela u zatvoru s maksimalnim osiguranjem su neshvatljivi.”

Bonus tekst:

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima kao svjedocima suradnicima u drugom postupku za klevetu i planiranje ubojstva Nebojše Joksovića i iznijeli presretnute informacije iz Skaja u kojima su, prema optužnici, dogovarali njegovu likvidaciju. prvotno je planirano da se održi između ožujka i početka srpnja 2020. Kao što je već rečeno, na Drinskoj regati.

Na sudu su, tvrdi tužiteljstvo, između okrivljenika razmjenjivane poruke iz ožujka 2020.:

– Znate da mačke svako ljeto idu na regatu u grad moje žene. Bio je sa suprugom prošle godine. Njegova žena se napila i napravila zabavu. Ta je regata bila idealna i bilo je idealnih mjesta.

– Pred regatom je još dug put.

– Ovo je idealno s bosanske strane.

– Ako ne završiš do tada, evo skraćene verzije. Postavite optiku na dva mjesta. Nema grešaka.

U poruci je tada navedeno da su “vode vrlo mirne i uske na nekoliko mjesta”. Također su razmijenili poruke u kojima je pisalo “ovo je za Delea i on je njegov rak”, navodi se u pritužbi.

Nakon toga su objavljene informacije vezane uz navodnu nabavu oružja. Međutim, evo novosti za srpanj:

– Našao sam sliku tog klipa. Čini se da je regata odgođena zbog virusa. Treći tjedan srpnja je vodeni bal. Trebamo biti spremni. U poruci koja je kasnije prikazana, optuženi je navodno napisao da je regata odgođena zbog koronavirusa.

– Šteta, pa nešto se dogodi.

  • Prema dokumentima Skya, dvije su poruke optuženici razmijenili 1. srpnja 2020. Nekoliko dana kasnije razmijenili su sljedeće poruke: – Brate, štap za pecanje od 5000 eura koji smo naručili još nije stigao. Neki su uvozi zaustavljeni ili odgođeni zbog pandemije koronavirusa. Imam jedan, ali ako idemo pecati, trebat će nam još jedan štap za pecanje za inženjera. Našao je dobar i kupio ga za 3500. Ako smo potpuno spremni, to je u redu. Vidi što je to i kako me obavijestiti.

– Pričekajmo nekoliko dana. Sada ovdje nemam novaca.

– Da ga ima kupili bismo ga.

– Poruke o naknadnom izvršenju razmijenjene su 30. srpnja iste godine.

– Reci mi koliko je to metara od Kurjaka. A koju bi drugu mogao dobiti.

– Treba mi 200-300 metara

– Kurjakovi mogu doseći i 200, 300. Slika koju sam ti poslao je bolja.

– Kad kažem 200, 300, mislim na točnost od 10 centimetara.

– Trebamo je loviti, ona je profesionalac i ima veći domet.

Nakon ovih poruka oglasio se i branitelj Milana Vučinića, odvjetnik Bojan Ječimenica. Inače, Vučinić je jučer prebačen u kućni pritvor, uz jamčevinu od 300.000 eura.