– Jetra je jedna od najvažnijih žlijezda u našem organizmu. Ona preko noći obavlja funkciju filtera i prečišćavača našeg organizma. Međutim, ono što je bitno napomenuti je to da kada jednom oštetimo jetru, jako teško ćemo je vratiti u prvobitno stanje…

Prepoznavanje simptoma oštećenja jetre ključno je, ističu stručnjaci. Globalni institut za istraživanje jetre identificirao je približno 100 različitih bolesti jetre. Iako se oštećenje jetre obično povezuje s konzumacijom alkohola, važno je napomenuti da mnogi pojedinci koji dožive oštećenje jetre nikada nisu konzumirali alkohol. Brzo širenje nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) učinilo ju je najbrže rastućim poremećajem probavnog sustava, usko povezanim sa suvremenim načinom života.

Ovo stanje sada pogađa 34% ukupne populacije, kao i 55% osoba s dijabetesom tipa 2 i 75% onih koji su pretili u zapadnim zemljama. Projekcije pokazuju da će NAFLD uskoro nadmašiti sve druge uzroke i postati primarni čimbenik koji zahtijeva transplantaciju jetre u sljedećih deset godina. Jetra igra ključnu ulogu u probavi i detoksikaciji tijela. Učinkovito eliminira toksine i pročišćava krv, a također pretvara hranjive tvari u iskoristivu energiju. Međutim, s povećanjem izloženosti toksinima iz naše prehrane i okoline, jetra se lako može preopteretiti.

Oštećenje jetre često je povezano s dijabetesom, stanjem u kojem se tijelo bori da regulira razinu šećera u krvi. Oštećenje jetre može biti posljedica pretilosti, koju karakterizira indeks tjelesne mase veći od 30. Otprilike 42% američke populacije spada u kategoriju pretilih, prenosi Ordinacija.hr. Jetra, organ osjetljiv na oštećenja uzrokovana hipertenzijom ili visokim krvnim tlakom, često se naziva “tihim ubojicom”.

Kada sistolički tlak prijeđe 140, a dijastolički tlak preko 90, klasificira se kao hipertenzija. Promjene na koži, uključujući razvoj acanthosis nigricans, tamne pigmentacije kože koja se obično pojavljuje na područjima kao što su pazusi, prepone ili vrat, mogu se pripisati bolestima jetre. Paučaste vene, koje su lako uočljive krvne žile koje se pojavljuju na koži, često su povezane s problemima s protokom krvi. Međutim, mogu poslužiti i kao pokazatelj oštećenja jetre. Žutica Kada jetra ne proizvodi dovoljno bilirubina, stanje poznato kao žutica manifestira se kao žutilo očiju ili kože.

Ovo je pokazatelj temeljnog oštećenja jetre koji se ne smije olako shvatiti. Prisutnost povećanog trbuha ili oteklina u donjim ekstremitetima može ukazivati ​​na napredovanje bolesti jetre, što dovodi do nadutosti želuca. Bolest jetre može utjecati na mentalno zdravlje, rezultirajući kognitivnim oštećenjima i promjenama u ponašanju. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć. Temeljiti liječnički pregledi mogu potvrditi postojanje bolesti jetre.