– U davna vremena, kod naših baka, šamponi uopšte nisu postojali. Jednostavno, kosa se prala sa žarom i pepelom, i sudeći po tadašnjim slikama, kosa nije pucala, imala je bolji sjaj te peruti nie bilo. Danas na policama imamo jako veliki broj raznih šampona, a realno, nijedan od njih ne pruža ono što zapravo piše na etiketi…

Iako jeftini šamponi možda ne pružaju najbolju njegu kose zbog svoje niže kvalitete, mogu se učinkovito koristiti za razne kućanske poslove. Što se tiče pranja vunenih džempera i kapa, razmislite o korištenju šampona umjesto običnog deterdženta za pranje rublja. Možda ćete se ugodno iznenaditi rezultatima jer će vuneni predmeti postati osjetno mekši i ugodniji na dodir. Kada je riječ o čišćenju cipela, osobito onih tamnijih, šampon je često bolji izbor u usporedbi sa sapunom.

Učinkovito uklanja prljavštinu i prašinu, bez ostavljanja ružnih bijelih tragova nakon što se osuši. Ako se slučajno nađete bez tekućeg sapuna, ne bojte se! Šampon može doći u pomoć kao prikladna alternativa. Sve što trebate učiniti je prebaciti ga u praznu bočicu u kojoj je nekoć bio tekući sapun. Zapravo, jeftini šamponi obično imaju konzistenciju koja je vrlo slična onoj običnog sapuna. Korištenje šampona kao zamjene za pjenu za brijanje može se pokazati prilično korisnom. Nanosi se na kožu bez napora, omogućujući britvici da bez napora klizi po površini.

Šampon za kućanstvo može poslužiti kao zamjena za više proizvoda za čišćenje, čineći čišćenje učinkovitijim i jednostavnijim. Za potrebe čišćenja podova preporuča se pomiješati 5-10 ml šampona s kantom vode. Ova mješavina je prikladna i za laminat i za pločice. Kako biste učinkovito očistili razne površine, upotrijebite ovo svestrano rješenje za uklanjanje prljavštine i prljavštine s hladnjaka, tapeta, vrata, prekidača i zidova. Osim toga, pogodan je za pranje automobila. Za učinkovito dezinfekciju i uklanjanje naslaga kamenca u WC školjki, pomiješajte ocat i šampon.

Dezinfekcijska svojstva octa i sposobnost suzbijanja kamenca nadopunjuju se šamponom koji pomaže neutralizirati snažan miris octa. Kada je riječ o čišćenju kozmetičkih kistova i spužvica, šampon je odličan izbor. Ne samo da može učinkovito očistiti ove alate, već se može koristiti i za osvježavanje gumica za kosu i drugih dodataka. Kako biste otjerali muhe i komarce, možete napraviti repelent kombinirajući ocat, maslinovo ulje i zeleni šampon. Jednostavno ulijte ove sastojke u raspršivač i rasporedite otopinu po svom životnom prostoru ili je nanesite izravno na svoje tijelo.

Za učinkovito čišćenje prozora jednostavno pomiješajte malu količinu šampona s toplom vodom i obrišite ih čistom, suhom krpom. Otkrijte praktična i ekonomična rješenja koja nudi jeftini šampon za svakodnevne kućanske poslove, uz ove nekonvencionalne, ali vrlo učinkovite upotrebe.