– Puževi su po prirodi jako dobre životinje, međutim, kada je u pitanju bašta i vrt, onda tu nastaju glavobolje. Obožavaju da grickaju biljke, a pogotovo kada su u pitanju mladi listovi, što nije nikako dobro….

Ova štetočina se pokazala kao smetnja za mnoge vrtlare, uzrokujući negativna iskustva. U samo jednoj noći napadi puževa mogu uništiti tek posađene sadnice u vašem vrtu. Ovi štetnici preferiraju osjetljive i fleksibilne sadnice, kojima mogu nepopravljivo naštetiti svojim napadom, poništavajući sav vaš trud. Mladi kupus, rabarbara, kelj, grah, pa čak i krastavci često postaju žrtve ovih problematičnih stvorenja. U ovom ćemo vam članku pružiti vrijedne smjernice o zaštiti usjeva od puževa!

Naučite učinkovite preventivne mjere za zaštitu vaših usjeva od napada puževa pomoću ovih vrijednih savjeta. Kako biste spriječili susrete s puževima, preporučljivo je kloniti se vlažnih i zasjenjenih područja. Puževi su skloni visokoj travi, grmlju, pa čak i donjoj strani biljaka u posudama. Osobito korovi pružaju savršenu kombinaciju vlage i sjene koju puževi smatraju neodoljivom. Ova ljigava stvorenja aktivno traže takva mjesta kako bi potražila utočište i ostala skrivena tijekom dana. Kako puževi ne bi oštetili vaš usjev, preporuča se zalijevati biljke ujutro, dopuštajući da se tlo dovoljno osuši tijekom dana. Kako biste sačuvali ostatak uroda, preporuča se strateški posaditi rabarbaru uz rubove gredica u povrtnjaku, jer puževi vole ovu biljku.

Određene biljke, uključujući majčinu dušicu, kadulju, ružmarin, lavandu i neven, imaju sposobnost tjeranja puževa. Strateškim postavljanjem ovih biljaka uz rubove vrtne gredice možete uspostaviti prirodni obrambeni sustav koji će odvratiti puževe od ulaska. Kako biste zaštitili osjetljive sadnice, preporučljivo ih je sakriti među biljkama koje su puževima neprivlačne, čime se osigurava njihova sigurnost. Sadnice koje imaju više od 4-5 listova imaju povećanu vjerojatnost preživljavanja, što naglašava važnost većih sadnica za veće šanse za uspjeh.

  • Izrada prepreke za odvraćanje puževa od napredovanja. Za postavljanje barijere mogu se koristiti bodljikave grančice sikavice, čička, ruže ili iglice, zajednički poznati kao bodljikave grančice. Kada je riječ o korištenju zdrobljenih ljuski jaja kao zaštitne barijere, važno je napomenuti da one moraju biti veće od 10 cm kako bi bile učinkovite. Svaki povrtnjak i kućni vrt muči prisutnost puževa puževa, što ih čini značajnom smetnjom. Ovi štetnici najviše štete nanose proždirući plodove i nježno mlado lišće. No, nije rijetkost da napadnu cijele gredice mahuna, tikvica, krastavaca i raznih sadnica.

O razmjerima njihove destrukcije govori podatak da u jednom danu mogu pojesti i do polovice svoje tjelesne težine. Njihov učinak nadilazi puko hranjenje, jer za sobom ostavljaju tragove sluzi, izmet i stvaraju okruženje pogodno za rast štetnih gljivica i bakterija. Kako bi se smanjio prijenos puževa iz njihovih podzemnih skloništa na biljke, mogu se primijeniti različite preventivne strategije. Prvo, tijekom faze pripreme tla za sadnju povrća, primjena tehnika fine obrade može učinkovito smanjiti kretanje puževa. Osim toga, izlaganje puževa niskim temperaturama iznošenjem na površinu još je jedna moguća opcija. Vrijedno je napomenuti da optimalne prakse gnojidbe i korištenje zdravih sadnica mogu značajno skratiti osjetljivu fazu biljaka.

Naposljetku, stvaranje šireg područja košnje oko nasada služi kao odvraćanje, sprječavajući ulazak novih puževa. Kako bi puževe odvratili od približavanja biljkama, učinkovita metoda je postavljanje bakrenih traka ili ograda. Ove barijere trebaju biti ukopane u tlo na dubini od 8 cm, dok njihova visina iznad tla treba biti od 15 do 25 cm.

Kada puževi dođu u dodir s bakrom, dobiju strujni udar koji djeluje kao repelent. Drugi pristup za ometanje kretanja puževa je korištenje raznih barijera kao što su piljevina, pepeo, vapno, mineralna gnojiva, slama, borove iglice, kora drveta ili usitnjene ljuske jaja. Ove barijere djeluju tako da uklanjaju sluz puževa, ometajući njihovu sposobnost kretanja i na kraju dovodeći do dehidracije i smrti. Međutim, važno je napomenuti da ove metode možda neće biti učinkovite ako plantaža ostane vlažna zbog kiše ili zalijevanja.

Određene biljke poput kadulje, lavande, ružmarina, orlovih noktiju, komorača, češnjaka i kima imaju sposobnost tjeranja puževa. Da biste iskoristili ovaj učinak odbijanja, možete uzgajati ove biljke u vrtu ili ih upotrijebiti u stvaranju biljne juhe. Ova juha se zatim može upotrijebiti kao prskalica za povrtnjak i samo tlo. Korištenje nematoda kao dragocjenog oružja u borbi protiv puževa puževa dobilo je na značaju. Ove posebne nematode ciljaju isključivo na puževe, čineći ih bezopasnima za druge organizme.

Jedna od njihovih ključnih prednosti leži u njihovoj jednostavnoj primjeni bez napora, čime se eliminira potreba za zaštitnom opremom i bilo kojim određenim razdobljem čekanja. Proces primjene uključuje jednostavan čin zalijevanja kante ili korištenje sustava za navodnjavanje. Praktična metoda suzbijanja puževa na malim površinama uključuje ručno sakupljanje puževa u večernjim ili ranim jutarnjim satima. Postavljanjem dasaka između gredica može se privući dio populacije puževa koji tu potraže zaklon tijekom dana, čime ih je moguće svakodnevno eliminirati.