Među obližnjim regijama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nedavno predviđanje Marka Čubrila, uglednog meteorologa iz Srbije, nagovijestilo je skori dolazak novih snježnih padavina.

Replicirali smo njegovu kompletnu objavu na Facebooku bez ikakvih izmjena.

Kako počinjemo radnu sedmicu, očekujte da će ponedjeljak i utorak donijeti toplije vrijeme. Međutim, do utorka popodne možemo očekivati ​​dolazak oblaka i kiše, potencijalno praćene blagim padom temperature.

Prelaskom na sredinu nedjelje, južni dio regije trebao bi se pripremiti za pad temperature i mogućnost padavina. Do kraja nedjelje doći će do značajnog pada temperature, što će rezultirati obilnijim padavinama. Na višim nadmorskim visinama čak može postojati šansa za snijeg. Od 12. novembra pripremite se za osjetniji pad temperature.

Danas se unutar područja očekuje skori dolazak hladnog fronta koji se brzo približava. Ovaj vremenski sistem biće praćen snažnim i burnim udarima vjetra, kao i padavinama i grmljavinom. Na pojedinim lokacijama postoji čak i mogućnost pada grada.

Ipak, kako se front bude kretao, atmosfera će se postepeno smiriti, što će rezultirati smanjenjem intenziteta vjetra na nivo koji je umjeren do jak, ali neće dostići jačinu olujnih udara. Gledajući unaprijed do ponedjeljka, prognoza ukazuje na oblačno vrijeme sa povremenim pljuskovima i relativno blagim temperaturama.

Preovlađujući vjetrovi jugozapadnog smjera postupno će opadati jačine i na kraju prelaziti na zapadni i sjeverozapadni. Tokom cijelog dana temperatura će dostići maksimalni raspon od +14 do +21 stepen Celzijusa.

U utorak ujutro vjerovatno će preovladavati suho vrijeme, iako će doći do naoblačenja koje će dovesti do eventualnih padavina. U južnim predjelima mogući su pljuskovi sa grmljavinom. Vrijedi napomenuti da će padavine biti relativno blage, jer neće biti praćene snažnim južnim vjetrom.

Očekuje se da će naoblačenje i padavine uzrokovati pad temperature tokom većeg dijela srijede i do noći u centralnim, južnim i jugoistočnim područjima. S druge strane, u sjevernim i zapadnim regijama će biti oblačno vrijeme, uz mogućnost slabih padavina u pojedinim područjima. Osim toga, počet će slab do umjeren sjeverozapadni povjetarac, koji će pomoći u smanjenju temperatura. Najviše temperature koje se očekuju u srijedu kretat će se od +8 do +16 stepeni Celzijusa.

Nakon osvježavajućeg jutra praćenog mrljama magle, četvrtak će donijeti postepeno naoblačenje i nastaviti sa sušnim uvjetima. Tokom cijelog dana duvat će blagi povjetarac, dok će maksimalne temperature ostati slične onima u srijedu. U petak se očekuje kratko odmrzavanje, praćeno izraženijim padom temperature tokom poslijepodneva. Nažalost, očekuje se da će ovo pogoršanje vremena potrajati tokom predstojećeg vikenda.

U narednom periodu očekuje se značajniji pad temperatura, koji bi potencijalno mogao dovesti do vrha od +4 do +9 stepeni Celzijusa tokom narednog vikenda, što je niže od uobičajenog raspona za ovo doba novembra. Nadalje, moguće je da se snježne padavine mogu pojaviti u planinskim područjima koja se nalaze iznad 800 metara nadmorske visine. Oko 15. novembra, uslovi bi se mogli stabilizovati, što će rezultirati vedrim vremenom; međutim, jutra se predviđaju prohladna, u rasponu od minimalnih -7 do +2 stepena, dok bi maksimalna temperatura mogla dostići +5 do +10 stepeni.

Meteorolozi su dali opsežnu prognozu koja se proteže do petka, prvenstveno naglašavajući očekivani početak hladnih temperatura.

Da rezimiramo, kada se olujni talas smiri, doživjet ćemo postepeni pomak prema vremenskom obrascu koji podsjeća na kasnu jesen. Prestaće snažni udari juga, a krajem naredne sedmice niže temperature u brdsko-planinskim predjelima mogu rezultirati i snježnim padavinama.

Na osnovu prognoze meteorologa Marka Čubrila, svi prikazani podaci i procjene rezultat su njegove lične analize i interpretacije numeričkih modela. Za zvanične informacije preporučljivo je obratiti se državnim prognostičkim institutima.