Prošlo je 26 godina od tragične smrti princeze Diane u saobraćajnoj nesreći, ali sećanja na nju i dalje žive. Neposredno prije godišnjice njene smrti, ponovno su se pojavili novi dokazi o toj tragediji koja se dogodila u Parizu 31. avgusta 1997. godine.

Iako je prošlo mnogo vremena, princeza Diana ostaje jedan od najvoljenijih članova kraljevske porodice, a njen život i smrt i dalje su tema mnogih spekulacija.

Različite verzije o tome kako je došlo do fatalne nesreće čule su se tokom godina, a u novije vrijeme, iskazi očevidaca na mjestu događaja postali su javno poznati. Henri Pol, vozač automobila u kojem je bila princeza Diana, i njen tadašnji partner Dodi Fajed, poginuli su odmah dok su pokušavali da pobegnu paparacima. Uz njih je bio i tjelohranitelj Trevor Rhys-Jones, jedini preživjeli u nesreći, dok je Diana umrla u bolnici četiri sata kasnije.

Poslednje riječi princeze Diane bile su tiho dozivanje Dodija, dok je sjedila na zadnjem sjedištu automobila, polusvjesna sa teškim povredama glave i grudnog koša.

Ekipa vatrogasaca prva je stigla na lice mjesta, a jedan od njih je prišao princezi Dajani koja je još uvijek bila pri svijesti. Zavier Gumelo, šef vatrogasaca, prisjetio se da nije odmah prepoznao princezu dok mu je pričala i disala.

Dr. Frederic Maley, koji se slučajno zadesio na mjestu nesreće nakon zabave, također je pružio pomoć princezi Dajani. Iako je u početku nije prepoznao, naknadno je shvatio identitet pacijentkinje kojoj je pružao medicinsku pomoć.

Ovi iskazi očevidaca dodatno bacaju svjetlo na tragičnu nesreću princeze Diane i pružaju intimni uvid u dramatične trenutke koji su prethodili njenoj smrti.