Sejanje kadife je najbolje u proleće, jer ovaj cvet, poznat i kao somotski cvet, svojom lepotom i raznolikošću boja može obogatiti svaki vrt. Meksiko je domovina ovog cveta, a već decenijama je popularan u našim krajevima.

Raznobojna Lepota Kadife
Vreme Cvetanja: Od juna do novembra, kadifa će svojim sitnim cvetovima u nijansama žute, narandžaste, crvene i šarene boje uljepšavati vaš vrt.
Intenzivan Miris: Iako miris kadife nije previše prijatan, nije ni neugodan za ljudska čula.

Upotreba Kadife u Narodnoj Medicini
Zanimljivo je da se kadifa često primenjuje u narodnoj medicini, posebno kao čaj koji se koristi kao prirodni preparat za ublažavanje mioma na materici.

Različite Vrste Kadife i Njihova Praktična Primena
Niske i Visoke Vrste: Niske kadife su savršene za balkone i uređenje bašti, dok se visoke vrste često koriste u cvetnim aranžmanima.

Uslovi Za Uzgoj: Kadifa uspeva u gotovo svim uslovima, zahtevajući sunce i redovno zalivanje.

Samoispunjavanje Kadife
Kadifa ima sposobnost samoispunjavanja, pa ako već imate ovaj cvet u vrtu, možete očekivati da će se sam pojaviti narednog proleća.

Jednostavna Nega: Pored redovnog zalivanja i uklanjanja uvenulih cvetova, kadifa ne zahteva posebnu pažnju.
Neprijatelji: Jedini izazov u razvoju kadife predstavljaju puževi, pa je važno zaštititi cvetove od ove vrste napasnika.

Prirodni Insekticid
Zaštita Biljaka: Kadifa se koristi kao prirodni insekticid protiv krompirove zlatice i kukuruzne zlatice, pa se često sadi uz krompir ili kukuruz.
Kadifa ne samo da oduševljava svojim lepim i šarenim cvetovima, već poseduje i niz korisnih osobina, kako u oblasti baštovanstva, tako i u tradicionalnoj medicini. Njen jednostavan uzgoj i otpornost čine je savršenim izborom za sve vrtlare, bez obzira na nivo iskustva.