– Jedan od glavnih i vodećih problema u današnje vrijeme jeste zatvor, kako kod starijih tako i kod mlađih osoba generalno u svijetu. To je jednostavno uslovila neredovna i nekvalitetna ishrana, a ako tome dodamo i jako malo kretanja onda nas i ne čudi kada neko nema stolice po par dana. 

Tema defekacije može izazvati nelagodu, ali to je bitan tjelesni proces kojem prolazi svako ljudsko biće. Zapravo, izostanak pražnjenja crijeva bio bi razlog za zabrinutost. Unatoč tome, zatvor je čest problem s kojim se susreću mnogi pojedinci. Otprilike 16 posto odraslih osoba pati od zatvora, a ta se brojka penje na 33 posto među odraslima u dobi od 60 i više godina.

Istražite područje prirodnih rješenja za ublažavanje tegoba zatvora.

Korelacija između naših prehrambenih navika i načina defekacije nadaleko je poznata. Ako ste zabrinuti ili osjećate fizičku nelagodu zbog nepravilnog pražnjenja crijeva, postoje određene prehrambene strategije s kojima možete eksperimentirati.

Ako želite ublažiti zatvor, redovito uključivanje određenih hranjivih tvari u vašu prehranu može vam pomoći u uspostavljanju redovitosti pražnjenja crijeva. Ne samo da ove hranjive tvari pomažu u probavi, već nude i dodatne prednosti. Iskorištavanje prednosti vašeg noćnog međuobroka predstavlja izvrsnu priliku za uključivanje više namirnica koje se bore protiv zatvora. Dok u to vrijeme često težimo slatkim poslasticama i čipsu, odabir određenih kasnonoćnih grickalica može potaknuti jutarnje pražnjenje crijeva.

Vlakna su ključna hranjiva tvar kada je riječ o rješavanju zatvora. To je vrsta ugljikohidrata koja se ne može probaviti i prisutna je u raznim namirnicama biljnog podrijetla poput voća, povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica. Konzumacija hrane bogate vlaknima pomaže u povećanju veličine i sadržaja vlage u stolici, olakšavajući brži prolaz hrane kroz vaš probavni sustav.

Prema nedavnim istraživanjima, nevjerojatnih 95 posto odraslih osoba ne konzumira dovoljnu količinu vlakana, što bi potencijalno moglo pridonijeti prevalenciji zatvora među stanovništvom.

Za dnevni unos od 2000 kalorija preporučljivo je unijeti otprilike 28 grama vlakana, što je otprilike 14 grama na 1000 kalorija.

Intenzivna hidratacija

Kako biste osigurali optimalnu probavu, ključno je ne samo uključiti odgovarajuću količinu vlakana u svoju prehranu, već i održavati pravilnu hidrataciju. Vlakna igraju ključnu ulogu u privlačenju vode u stolicu, olakšavajući njezin prolaz. Međutim, bez dovoljnog unosa vode, ovaj proces može biti ometan, što rezultira povećanim zadržavanjem vode. Stoga je nužno povećati unos tekućine uz unos vlakana.

Osim praćenja unosa vlakana i tekućine, jednako je važno voditi računa o unosu šećera i natrija. Opće je poznato da pretjerana konzumacija dodanog šećera i soli može povećati vjerojatnost razvoja srčanih bolesti i dijabetesa. Međutim, nekoliko je studija također utvrdilo korelaciju između ovih prehrambenih čimbenika i zatvora.

  • Razlog potencijalnog utjecaja natrija na rad crijeva može se pripisati njegovoj sposobnosti da privuče vodu. Konzumacija prekomjerne količine soli može dovesti do izvlačenja vode iz stolice, što dovodi do poteškoća s izbacivanjem stolice. S druge strane, hrana bogata natrijem i šećerom obično ima manji sadržaj vlakana.

Kad sunce zađe i obavi nas mrak, često nas uhvati uobičajena žudnja za slatkim poslasticama ili slanim, hrskavim delicijama poput čipsa. Međutim, postoji izuzetan izbor koji nadmašuje sve ostale u promicanju redovitosti: grickalice od slanutka. Ove slatke poslastice nastaju pečenjem slanutka dok ne postane zadivljujuće hrskav, a mogu se bez napora pripremiti kod kuće ili jednostavno kupiti u trgovinama, a dostupne su u nizu ukusnih slatkih i slanih okusa. Bilo da ležerno ležite na kauču ili vam je potreban zadovoljavajući međuobrok u pokretu, ove grickalice od slanutka pružaju ugodan doživljaj žvakanja koji će zasigurno zadovoljiti vašu želju.

Slanutak sadrži značajnu količinu dijetalnih vlakana.

Razmotrimo ponovno značaj vlakana u prevenciji i liječenju zatvora i razmotrimo često zanemarenu opciju grickalica od slanutka kao sredstva za povećanje unosa vlakana. Kasnonoćne žudnje mogu se zadovoljiti jednostavnošću i ukusnošću pečenih zalogaja od slanutka, a sve to uz uključivanje više mahunarki i vlakana u vašu prehranu. S približno pet grama vlakana po četvrtini šalice, ovi zalogaji daju 18 posto preporučene dnevne vrijednosti. Posebno su bogati topivim vlaknima, koja pomažu u lakšem pražnjenju crijeva privlačenjem vode.

Kada uživate u divnom međuobroku od dehidriranih zalogaja od slanutka, važno je imati na umu da vlakna trebaju dovoljno tekućine kako bi učinkovito obavljala svoju funkciju, stoga ne zaboravite ostati hidrirani pijući vodu uz njih.

Grickalice od slanutka igraju ključnu ulogu u promicanju zdravog crijevnog mikrobioma služeći kao hrana za korisne bakterije koje žive u vašim crijevima. Djelujući kao jedinstveni oblik neprobavljivih vlakana i drugih tvari, prebiotici stvaraju optimalno okruženje za rast bakterija crijevne flore. Istraživanja su pokazala korelaciju između neuravnoteženog crijevnog mikrobioma i kroničnog zatvora, ali na sreću, otkriveno je da prebiotici učinkovito upravljaju ovim stanjem kod odraslih. S obiljem prebiotika, grickalice od slanutka izvrstan su izbor za poticanje razmnožavanja korisnih bakterija u crijevima.