– U nastavku našeg današnjega članka govorimo o ženskoj intimi. Jako je to osjetljiva tema, iz prostog razloga jer ženski polni organ konstantno ispušta razne tekućine tako da je jako pogodno tlo za upale i infekcije…

Čak i uz opetovano pranje i nošenje, uobičajeno je da mrlje ostaju na donjem rublju od tamne tkanine, bez obzira na pokušaje da ih uklonite. Uzrok ove pojave ne pripisuje se neispravnoj perilici rublja ili pretjeranom trošenju, već prirodnim procesima koji se odvijaju u tijelu. U području prepona mogu se pojaviti bijele ili žute mrlje zbog otpuštanja kiseline iz maternice koja dobro funkcionira. Ova kiselina, s pH rasponom od 3,5 do 7, igra ključnu ulogu u očuvanju uravnotežene vaginalne flore i cjelokupnog zdravlja vagine. Unatoč tome, ako dođe u dodir s tkaninom, postoji mogućnost izbjeljivanja ili promjene boje.

Kako biste svoju odjeću zaštitili od mogućih ozljeda, postoje mjere koje možete primijeniti. Stavljanjem uloška tijekom dana uspostavlja se zaštitna barijera između vulve i donjeg rublja, čime se učinkovito sprječava svaki rizik blijeđenja boje. Kako biste spriječili da se sluz zalijepi za tkaninu, ključno je oprati donje rublje odmah nakon nošenja umjesto da ga ostavljate u košari. Kako biste izbjegli promjenu boje, preporuča se koristiti deterdžent za uklanjanje mrlja koji sadrži enzime. Nanesite ovaj proizvod na zahvaćena područja gdje su prisutne mrlje, dopustite da se upije prije ispiranja. Produžite životni vijek svog donjeg rublja i spriječite njegovo izbljeđivanje primjenom ovih korisnih prijedloga.

  • Osim toga, održavanje pravilne higijene intimnog područja ključno je za smanjenje izloženosti odjeće vaginalnom sekretu. Redovito mijenjanje donjeg rublja i prakticiranje pravilne higijene vulve može biti korisno u smanjivanju pojave izbjeljivanja i sprječavanju neželjenih mrlja. Kako biste spriječili dodatno oštećenje tkanine i prebrzo izbjeljivanje, savjetuje se suzdržati se od upotrebe jakih deterdženata ili izbjeljivača tijekom pranja donjeg rublja. Odlučite se za nježni deterdžent posebno formuliran za osjetljivu kožu i tkanine, umjesto da odaberete nešto oštro. Ključno je imati na umu da je postupna promjena boje donjeg rublja prirodna pojava koja se može pojaviti s duljom uporabom, osobito ako se donje rublje često nosilo.

Redovita provjera donjeg rublja i njegova brza zamjena kada primijetite očite znakove istrošenosti ili promjene boje je ključno. Primarni oblik vaginalne infekcije proizlazi iz bakterija i uglavnom je uzrokovan prisutnošću bakterija u vagini u malim količinama. Infekcije također mogu rezultirati prijenosom spolno prenosivih bolesti. Među medicinskim stanjima koja se najčešće susreću su bakterijska vaginoza, Candida vulvovaginitis (kandidijaza) i trihomonijaza.

Što se tiče upale, glavni uzročnici su bakterije kao što su Gardnerella vaginalis, gljivice Candida i parazit Trihomonas vaginalis. Početni pokazatelj vaginalne infekcije očituje se pojavom iscjetka, zbog čega je prilično teško razlučiti radi li se o tipičnom iscjetku ili onom koji prikriva infekciju. Za žene u reproduktivnoj dobi, prisutnost bijelog iscjetka smatra se normalnom, pokazuje varijacije u boji (bijela ili prozirna), konzistenciji (gusta ili rijetka) i bez mirisa.

Ključno je napomenuti da karakteristike sekreta ovise o određenom danu menstrualnog ciklusa. Iscjedak koji se javlja tijekom menstrualnog ciklusa može se promijeniti hormonalnim fluktuacijama ili primjenom hormonske terapije. Stres, lijekovi i izbor prehrane također mogu utjecati na količinu iscjetka. Razlikovanje između normalnog, fiziološkog iscjetka i onog koji označava infekciju može se napraviti jednostavnim promatranjem boje i mirisa.