Iako biljni čajevi dobiveni prema tradicionalnim receptima mogu pružiti potencijalne dobrobiti za zdravlje jetre, trebali biste potražiti savjet liječnika prije početka bilo kakvog čišćenja ili liječenja. Evo nekoliko primjera tradicionalnih napitaka za jačanje jetre:

Mliječni čičak, poznat po svojim hepatoprotektivnim svojstvima, ima sposobnost zaštite stanica jetre. Za pripremu napitka pomiješajte 30 g sitno mljevenih sjemenki čička s 0,5 l vode i kuhajte dok se tekućina ne smanji za pola. Preporuča se piti mješavinu razrijeđenu toplom vodom prije spavanja.

 

Za pripremu hranjivog napitka od zobenih pahuljica pomiješajte 1 žlicu zobenih pahuljica s 200 ml vruće vode i ostavite preko noći.Nakon što je smjesa procijeđena, možete joj pojačati okus i djelovanje dodavanjem malo cimeta i kurkume. Uživajte u ovom osvježavajućem napitku u dvije porcije prije večere i prije spavanja.
Za pripremu pripravka za smirenje đumbir pomiješajte s toplom vodom, limunovim sokom i medom. Ostavite ovu mješavinu da odstoji 15 minuta, a zatim je popijte sat vremena prije spavanja.

Međutim, osobe s visokim krvnim tlakom trebaju izbjegavati korištenje đumbira.
Prije spavanja mješavina kamilice, gospine trave, pupoljaka breze i zimzelenog cvijeća pijeska moči se u termos boci tijekom cijelog dana. Zatim se ovaj sastav konzumira.