– Vjerujemo da je Celine Dion ubjedljivo najpopularnija francuska pjevačica, svih vremena. Njena karijera seže još od sredine 80 godina prošđloga vijeka, a 1997 godine kreće njen vrtoglavi uspjeh. Danas malo govorimo o njenim početcima, kao i samoj muzičkoj karijeri.

U svojoj autobiografiji “Moja priča, moj san”, Celine Dion kaže da je njezino odrastanje bilo ispunjeno radošću i ljubavlju. Rođena 30. ožujka 1968., bila je najmlađa od 14 djece Ademara i Terese Dion, s prebivalištem u Charlemagneu, gradu koji se nalazi otprilike trideset kilometara istočno od Montreala. Ademar je radio kao mesar dok je Teresa vodila njihovu lokalnu gostionicu, a iako obitelj nije posjedovala veliko bogatstvo, cijenili su skroman život. Međutim, kad je Teresa otkrila da čeka njihovo 14. dijete, tu vijest nije dočekala s neobuzdanom srećom.

Opisujući filozofiju svoje obitelji, pjevačica je izrazila: “Iako možda nismo bili bogati, naša ljubav jedno prema drugome i naša zajednička strast prema glazbi učinile su život uistinu lijepim.” Unatoč snovima mlade Selin o slavi i cjeloživotnoj prisutnosti na pozornici, nikada nije zaboravila da je njezina majka napisala njezinu prvu pjesmu. Prepoznavši neosporan talent svoje djece, gospođa Teresa i njezin suprug osnovali su glazbeni ansambl koji je zabavljao publiku na raznim mjestima, uključujući klubove, barove i televizijske programe. Kako je Selin sazrijevala, njezina je majka posvećivala više vremena njegovanju njezinog glazbenog putovanja.

Glazbena diva prisjeća se jedne večeri kada je njezina majka s njom podijelila poseban projekt, a pokazalo se da je taj projekt nitko drugi nego ona sama. Njezina majka, koja je i dalje njezina najveća inspiracija, skladala je pjesmu pod nazivom ‘Ce n’ etait qu’un reve’ (Bio je to samo san) posebno za nju. Kada je Selina izvela ovu pjesmu, privukla je pažnju Renea Angelila, koji je tada imao 38 godina i izrazio je veliku želju da je upozna.

  • Međutim, proces se nije odvijao bez zastoja. Uz pomoć svoje majke i brata, ambiciozna talentica neustrašivo je poslala video renomiranom glazbenom menadžeru čiji su kontakt podaci otkriveni na omotu albuma renomiranog pjevača Žineta Rena. Nakon što je čekao nekoliko tjedana bez dobivanja odgovora, Selinin brat Michael obratio mu se u napadu bijesa i rekao: “Svjestan sam da nisi odvojio vremena da poslušaš snimku jer da jesi, odmah bi nas kontaktirao.”

Nakon što se natjecala na Eurosongu i izašla kao pobjednica, postala je predstavnica Švicarske 1988. Samo dvije godine kasnije predstavila je svoj album ‘Unison’ posebno skrojen za američku publiku, koji je vrlo brzo osvojio najviše pozicije na raznim glazbenim ljestvicama. . Primarni faktor iza ovog izvanrednog postignuća nedvojbeno je bila jedna od pjesama s albuma, naime ‘Beauty and the Beast’, koja je sasvim slučajno poslužila kao tematska pjesma za Disneyev animirani film identičnog naslova. U suradnji s Pipom Brysonom ostvarila je izniman duet koji je osvojio i Grammyja i Oscara.

Nakon toga, Dion je stekao svjetsku slavu, s prodajom albuma u milijunima i nizom koncerata širom svijeta. Od samog početka svog partnerstva s Reneom, pokazala je nepokolebljivu disciplinu i nepokolebljivu želju za postizanjem uspjeha.

Nakon koncerta 1988., Angelil je poljubio mladu Selin i pobrinuo se da njezino divljenje inteligentnom menadžeru ne bude samo prazno sanjarenje.

Sjećanje na tu večer zauvijek će joj ostati urezano u pamćenje. Dogodila se potpuna promjena u njezinoj okolini, kao da se svemir savršeno uskladio, a ona je shvatila da je njezina budućnost trebala biti isprepletena s Reneom. Osvrćući se na prošlost, priznala je Angelilove iznimne menadžerske vještine, koje su se proširile izvan karijere Celine Dion i uključile uspješno vodstvo kanadskih pjevača Rene Simard i Žinet Reno. Njegov talent prepoznat je s dvije prestižne nagrade Felix za menadžera godine. Međutim, njegov osobni život bio je daleko od idealnog.

  • Godine 1966. prvi je put stupio u brak, udruživši se s Deniz Duket. Zajedno su dočekali sina Patrika, koji je vršnjak Seline. Nakon toga, ušao je u drugi brak s poznatom pjevačicom Manon Kirouak 1970. Tijekom zajedničkog vremena bili su blagoslovljeni sinom po imenu Jean-Pierre i kćeri po imenu Anne-Marie. Međutim, 1979. godine sporazumno su se odlučili razići. Priča se da je njihov razvod pripisan Angelilovoj sve većoj privrženosti Selin, zajedno s njegovom rastućom ovisnošću o kockanju.

Nakon što je njihova ljubav otkrivena, donijeli su svjesnu odluku tajiti je od očiju javnosti kako bi zaštitili Selinin profesionalni ugled. Unatoč Angelilovim pokušajima da u javnosti stvori distancu između njih, dijelili su nepokolebljivo razumijevanje da je njihova ljubav nadmašila sve prepreke. Međutim, kada su je mediji ispitivali o svom romantičnom životu, pjevačica je tvrdila da je previše okupirana karijerom da bi razmišljala o ljubavi. Također, branila je svoju odluku da pjeva na engleskom, obraćajući se onima koji su to doživljavali kao izdaju. Selin je imala želju za raskošnim vjenčanjem, što se očitovalo i po izboru raskošne vjenčanice koju krasi još ekstravagantniji veo i svjetlucava kruna. Kanađani su imali priliku gledati kako se njihovo vjenčanje odvija na televiziji uživo. Unatoč veličini, brojni su pojedinci koji su joj negodovali i kritizirali je zbog pretjeranog razmetanja.

Pjevačica je i nakon vjenčanja ostala potpuno posvećena karijeri. U razdoblju od četiri godine, od 1992. do 1996., producirala je šest albuma, od kojih je jedan, ‘Falling into You’, postigao izniman uspjeh i dobio priznanje Grammy u dvije kategorije: najbolji album godine i najbolji pop album. Činilo se da je vrhunac svoje karijere dosegnula 1996. godine kada je imala čast nastupiti na otvaranju Ljetnih olimpijskih igara u Atlanti. Međutim, sljedeća se godina pokazala još uspješnijom jer je posudila glas za kultnu temu filma ‘Titanic’ – ‘My Heart Will Go On’ – koja je brzo stekla svjetsku popularnost.

Intrigantno je primijetiti da u početku nije imala nikakvu želju izvesti baš tu pjesmu. Međutim, nakon uvjeravanja svog supruga, na kraju je popustila. Tijekom prestižne dodjele Oscara hipnotizirala je publiku svojom izvedbom hita koji je osvojio vrh ljestvice. Kako bi simbolizirala film, svoj je vrat ukrasila replikom slavnog dragulja “Hope”, izuzetnim tamnoplavim draguljem procijenjenim na nevjerojatnih 250 milijuna dolara.

Godina 1997. obilježena je debitantskim albumom ‘Let’s Talk About Love’, rekordnom senzacijom. Ovaj izuzetan album prikazao je kultnu temu iz filma ‘Titanic’ i sadržavao nevjerojatne suradnje s renomiranim umjetnicima kao što su Barbra Streisand, Luciano Pavarotti i grupa Bee Jiz. Ogroman uspjeh ovog albuma nije bio vidljiv samo u pjevačičinoj popularnosti, već iu njenom procvatu bankovnog računa. Osim toga, otisnula se u svijet parfema, izdajući svoj prepoznatljivi miris. No, nakon burnih poslovnih aktivnosti 1999. godine, svjesno se odlučila na stanku. Ova pauza omogućila joj je da ostvari svoju dugogodišnju želju da postane majka.

  • Međutim, tada su krenule poteškoće. Supružnik Selin primio je poražavajuću vijest da mu je dijagnosticiran rak grla. Kao odgovor, Selin mu se u potpunosti posvetila, proglašavajući da je on cijeli njezin svijet, svrha njezina postojanja. Kako bi se pripremili za budućnost, par je odlučio sačuvati Reneovu spermu tijekom njegove borbe sa zloćudnom bolešću, s namjerom da je iskoristi kada ozdravi. Nažalost, ova je objava naišla na negativne reakcije pojedinih dijelova javnosti. Selin je vjerovala da njezina publika ima pravo biti u potpunosti informirana o njezinu životu. Nakon što je Angelil trijumfirao nad njegovim napornim liječenjem, Dion je izrazila svoju ljubav i divljenje prema svom suprugu potvrđujući njihovu bračnu obvezu na raskošnoj ceremoniji inspiriranoj očaravajućim pričama iz 1001 noći.

Nakon blaženog razdoblja obiteljskog sklada, Selinu i njezina supruga Renea pogodila je tragedija. U siječnju 2016. Rene je podlegao raku grla, borbi koju je vodio od 1998., unutar granica njihovog doma u Las Vegasu. Shrvana svojim gubitkom, Selina je u intervjuu za “USA Today” ispričala da joj se njen pokojni suprug povjerio o svom strahu od smrti i njegovoj jedinoj želji da umre u njenom zagrljaju punom ljubavi. Tuga je nastavila obuzimati Selinu kada je, samo dva dana nakon Reneove smrti, njezin brat Daniel Dion podlegao zloćudnoj bolesti u 59. godini života u Montrealu. Ploveći kroz dubine očaja, Selina je na kraju shvatila potrebu da povrati kontrolu nad vlastitim životom. S nepokolebljivom odlučnošću krenula je na senzacionalnu europsku turneju, pripremila liniju izvrsnih torbica i hrabro izjavila tijekom koncerta da ju je ljubav izbjegla od smrti njezina supruga, ali show mora ići dalje.