Jedna od najboljih bosanskih pjevačica je i Dona Ares, koja sa nama nije na žalost već posljednjih 12 godina. Jako dugo vremena se borila sa tumorom. U jednom trenutku se uspjela malo i oporaviti, i kada su svi pomislili da je sve u redu, ona je na žalost preselila na bolji svijet.

Dona Ares, poznata pevačica poznata i kao Azra Kolaković, hrabro se suočila sa zloćudnom bolešću, ali je, nažalost, podlegla njenom stisku 2. oktobra 2017. u 41. godini. Njenu slavnu profesiju poremetila je teška bolest koja ju je prvo zadesila u 38. ima godina. Rak se ponovio u tri navrata, a tokom svoje mukotrpne trogodišnje borbe često je otkrivala svoje najizazovnije trenutke na društvenim mrežama, povezujući se sa svojim odanim pristalicama.

Usred svojih najvećih nevolja, Dona Ares naišla je na olupinu ljubavi. Samo mjesec dana prije smrti, ona je na društvenim mrežama podijelila fotografiju na kojoj je njen bivši suprug, kompozitor Džavid Ljubovci, sa upečatljivim krstom preko slike. Ova neočekivana akcija mnoge je zbunila, ali je Dona jasno dala do znanja da je odlučila da raskine njihov brak usred teške borbe sa bolešću.

Nakon povratka iz Danske, gdje je boravila sa suprugom, Dona, stanovnica Bihaća, izrazila je neoprostivi oproštaj. Čvrsto je vjerovala da je povjerenje temelj svake veze, a u njegovom odsustvu ne ostaje ništa. Javid je, s druge strane, odlučio da šuti o pjevačičinim postupcima do njene prerane smrti.

Jednom kada čovjek dođe do tačke spoznaje da je njegov odlazak neizbježan, bilo bi nepravedno smatrati ga odgovornim za svoje riječi. I ja, takođe, ne treba da odgovaram. Oni koji ovo putovanje nisu iskusili iz prve ruke nisu u stanju da ga istinski shvate, a kamoli da o njemu raspravljaju. Ona i ja zajedno smo prošli brojne faze, i u našim srcima smo sigurni da nikada nismo gajili loše namjere prema našem braku. Ne pripisujem joj krivicu; Svestan sam da duboko u njoj nije bilo namere zlobe”, rekao je tada Džavid, pre nego što je dodao:

Nakon što je u aprilu primila vest od svojih lekara o preostalom vremenu koje joj je preostalo, donela je odluku da poslednje dane provede okružena svojim najmilijima u udobnosti sopstvenog doma. U ovom trenutku, bilo kakva dalja medicinska intervencija više nije bila opcija. Nakon objave razvoda, Dona je jednom prilikom odlučila komunicirati s javnošću isključivo putem društvenih mreža, gotovo kao da je očekivala završetak, a njena posljednja poruka naširoko je protumačena kao oproštajna.

Neposredno prije smrti, pjevačica je izjavila da vas vaša Dona Ares zaista obožava.

U posljednjim trenucima koji su se približavali, Donna je željela da bude okružena svojim najmilijima u udobnosti vlastitog doma. Nažalost, vijest o njenom preostalom vremenu, ljekari su objavili u aprilu, a već početkom oktobra našla je svoje vječno počivalište na Gradskom groblju Humci u Bihaću.

Važno je zapamtiti da se Dona Ares, pjevačica poznata po svom anđeoskom glasu, hrabro borila sa nemilosrdnom bolešću tri godine, ali je tragično podlegla 2. oktobra 2017. godine. U 41. godini Dona je otišla sa ovog svijeta zbog raka grlića materice, dijagnoze koju je dobila 2014. Međutim, nikada nije odustala od borbe protiv te bolesti. Tražeći liječenje u inostranstvu, prošla je niz terapija, ali je njena otporna i pozitivna priroda ostala nepokolebljiva čak i u najizazovnijim trenucima.

Tokom tog perioda, često je sarađivala sa svojim pristalicama putem različitih platformi društvenih medija, iskreno govoreći o svojoj bolesti i izazovima s kojima se suočavala.

U svojoj poslednjoj objavi na Instagramu, voljena pevačica je izrazila naklonost svojim fanovima, napisavši: “- Voli te tvoja Donna Ares.” Samo nekoliko dana prije tragične smrti prekinula je sve promotivne aktivnosti, jer je već pala u komu. Uprkos tome što je iza sebe ostavila mnoštvo uspješnih hitova, stalno prisustvo njene porodice uz nju, bol koji trpe zbog gubitka voljene ostaje neumoljiv.

Samo pet godina nakon tragičnog gubitka kćerke, Ajka Kolaković je konačno smogla snage da se otvori i podijeli svoju srceparajuću priču.

U ovim trenucima prošlost se vraća nazad i akutna svesnost se useljava. U ovim vremenima “normalnosti” svako vlakno vašeg bića vrišti. Ima dana kada duša ćuti, kada postojite kao sami, ali i kao neko sasvim drugi. To je kao da živite sa podijeljenom ličnošću, gdje jedan dio vas nosi bol dok drugi dio normalno funkcionira zbog naših najmilijih.

Donna mi je, također, ostavila snažno nasljeđe, pozivajući me da budem otporan kao i ona u svojoj borbi. Tokom bolesti provela je u Danskoj godinu i po dana, ali se nakon trećeg recidiva i liječenja vratila kući sama. Proveli smo njenih posljednjih šest mjeseci zajedno, danju i noću, a na vidjelo su izašla određena otkrića koja se nikada nisu trebala dogoditi. Povjerila mi se govoreći: „Mama, ja ću napisati novu knjigu, a knjiga „Soba ni za koga“ je izmišljotina o određenim pojedincima.

Tokom proteklih pola godine, većinu svog vremena provodila je u granicama svog doma, dijeleći bezbroj priča. Neizmjerno sam zahvalan što je ogolila svoju dušu, otišla čista srca i duha i konačno prepoznala ko je njen pravi pouzdanik. Prenosim ovu mudrost svoj svojoj djeci: Vaši roditelji, posebno vaša majka, su vaši krajnji saputnici, čak i ako je bilo trenutaka kada ste vjerovali da su pogriješili – izrazila je njena majka, a glas joj je drhtao od emocija.