Josip Broz Tito izrodio je nevjerojatnih ukupno 19 djece, od čega 16 sinova i tri kćeri, s brojem žena koji premašuje sposobnost tek deset prstiju. U nastavku otkrijte potpuni popis Titovih žena, od njegove prve supruge do posljednje partnerice.

Titov susret sa svojom prvom ljubavi, Marušom Novakovom, poznat je događaj među biografima. Marušu, gimnazijalku i kćer dr. Franje Novakova, liječnice opće medicine, s Titom je upoznao Josip koji se, iako bravar, predstavljao kao diplomirani inženjer iz osiromašene Hrvatske. Postoje tvrdnje da je Maruši obećavao brak. Međutim, njihovi su planovi stavljeni na čekanje kada se Marusa morala preseliti u Pilsen kako bi živjela kod svoje tete zbog problema s njezinim bivšim zaručnikom i njegove veze s Klarom, bivšom buržujkom. Unatoč odgodi, prilika za njihovo vjenčanje nikada se nije ukazala.

I sada na ulazu u zgradu tvrtke u kojoj je kratko bio zaposlen stoji natpis koji glasi: Među ovim zidinama 1912. godine radio je Josip Broz Tito, cijenjeni maršal Jugoslavije. mjesto u Škodi i smjestio se u hotel, gdje je ugostio svoje razne ljubavnice. U međuvremenu, njegova trudna zaručnica Maruša ostala je kod tete, planirajući vjenčanje na koje on na kraju nije došao. Njihov sin, Leopold, rođen u ožujku 1913., nastavio je živjeti i raditi kao ekonomist u Pragu, nikada nije imao nikakav kontakt s ocem.

Tito je odlučio napustiti novoosnovanu obitelj u korist deset godina starije Lize Špuner, trgovkinje tkaninama. Zajedno su pobjegli u Beč gdje su se upustili u poslovni pothvat. Tito se pokazao kao vješt trgovac, donio je znatnu zaradu novom partneru. Tijekom Lizinih odsutnosti na službenim putovanjima, Tito je iskoristio situaciju i upustio se u intimne odnose s njezinim sluškinjama. Međutim, također je uspio pobjeći iz Lizinog stiska kad god je bila na drugom mjestu. Godine 1914. Liza je rodila sina Hansa, koji je 1943. tragično poginuo boreći se uz oca u borbama kod Kozare, gdje je služio njemačkim interesima. Nakon raspada te burne veze, Tito se vratio u Zagreb i našao se upleten u romansu s Terezom Štacner, kćeri uglednog bankara koju je upoznao u Beču. Nažalost, njihova ljubav je prekinuta zbog agresije Austro-Ugarske na Srbiju i Rusiju. Tito se našao kao redov u 25. domobranskoj pukovniji, položaj koji mu je davao posebne privilegije zbog njegove bliske veze s Terezinim ocem.

Zbog toga što je glumio gluhoću kako bi izbjegao služenje vojnog roka, Josip Broz je osuđen na smrt. No, na intervenciju Terezijinog oca, kazna mu je smanjena na zatvor na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon samo dvadesetak dana pušten je na slobodu i potom raspoređen u Srbiju, a potom i u Rusiju. Nažalost, Josip nikada nije imao priliku ponovno se susresti s Terezom, unatoč tome što je ona rodila njihove kćeri blizanke Paulu i Gabrielu. Nažalost, Paula je preminula samo dva mjeseca nakon rođenja, dok je Gabriela živjela u Parizu, gdje je nastavila karijeru u dizajnu mostova.

Nakon što je preživio oštru rusku zimu dok je služio u pukovniji, Tito je donio odluku o dezertiranju iz vojske. Krenuo je na dugo putovanje i na kraju je stigao na imanje Mihaila Sedlovskog Baćuške u selu Korutov, gdje je dobio mjesto potkovača konja. Tito je brzo napredovao u novoj ulozi, ali se, nažalost, upustio i u romantičnu vezu s Baćuškinom suprugom Ljusom. Njihove nedopuštene radnje otkrio je Baćuška, koji je hicem iz kubure ranio Tita i istjerao Ljusu iz njihove kuće. Kasnije te iste godine Ljuša je rodila sina Kirila, kojeg Tito nikada nije imao priliku upoznati. Kiril je nastavio karijeru veterinara, ali nikada nije uspostavio bilo kakvu komunikaciju sa svojim ocem.

Prema nekim povjesničarima, Broz je zadobio ozljede na Karpatima tijekom rata 25. svibnja 1915. Nakon toga proveo je trinaest mjeseci u bolnici, koristeći svoje vrijeme za stjecanje znanja ruskog jezika i bavljenje čitanje ruske književnosti.

Josip Broz se nakon zadobivenih ozljeda našao na njezi Ire Gligorijevske u obližnjoj Svijaženskoj bolnici. Nakon njegova odlaska iz bolnice 17. srpnja 1915., njih dvoje su stupili u brak, što je označilo Brozov inauguracijski brak, iako će se on kasnije odreći. Njihovo boravište činio je unajmljeni stan, a Broz je osigurao posao tehničkog nadzornika u bolnici.