Hormonska neravnoteža može biti izazovno stanje s kojim se suočavaju mnoge žene tijekom svog života. Ključni hormoni poput estrogena i progesterona igraju vitalnu ulogu u reguliranju različitih tjelesnih funkcija, uključujući menstrualni ciklus, trudnoću i metabolizam. Kada dođe do neravnoteže ovih hormona, mogu se javiti razni simptomi koji mogu utjecati na zdravlje i dobrobit žene.

Simptomi hormonske neravnoteže mogu uključivati ​​iznenadnu pojavu akni, česte glavobolje, nesanicu, pojačano znojenje, konstantan umor, iznenadnu promjenu u težini, gubitak kose, probleme s varenjem, nekontrolisane napade gladi, zaboravnost i promjene u grudima.

Brojni su uzroci hormonske neravnoteže, uključujući životne faze poput puberteta, premenopauze i menopauze, dugotrajnu upotrebu hormonskih kontraceptiva, bolesti poput dijabetesa i problema sa štitnjačom te faktore kao što su stres, loša prehrana i nedostatak fizičke aktivnosti.

Dodatni faktori koji mogu doprinijeti hormonskoj neravnoteži uključuju utjecaj okoline, poput pesticida i toksina iz plastike, određene biljke koje mogu imitirati estrogen, polistične jajnike s prekomjernom proizvodnjom muških hormona i neravnotežom između FSH i LH hormona, fibrozu materice koja uzrokuje poremećaj u ravnoteži estrogena i progesterona te povećani rizik od raka dojke, osobito kod žena u menopauzi.

Važno je da žene budu svjesne svojih tjelesnih signala i redovito se konzultiraju s liječnicima kako bi pravovremeno identificirale i liječile moguće probleme s hormonskom neravnotežom. To zahtijeva pažljivu medicinsku procjenu i pristup liječenju koji može uključivati ​​promjene u načinu života, terapiju lijekovima ili druge medicinske intervencije.