Tijekom sljedeće tri godine, Međunarodna dijabetička federacija stavila je značajan naglasak na poboljšanje kvalitete života i ukupne dobrobiti pojedinaca koji žive s dijabetesom. U Srbiji dijabetes prevladava kod oko 710.000 osoba, što ga čini jednim od najraširenijih kroničnih stanja u zemlji. Osim toga, to je peti primarni uzrok smrtnosti.

Tijekom faze predijabetesa, određeni simptomi mogu se isprva ispoljiti neprimijećeni ili s tako blagim intenzitetom da ih pojedinci možda neće prepoznati kao pokazatelje stanja, stoga se dijabetes naziva “tiha bolest”.

Pogledajte nekoliko pokazatelja koji mogu upućivati ​​na prisutnost dijabetesa u ranom stadiju:

1. Bubrezi pojačano rade i javlja se pojačan nagon za mokrenjem.

Kada razina šećera poraste, bubrezi se ubrzano pokreću kako bi eliminirali višak. Kao rezultat toga, stvaraju veći volumen urina, što dovodi do pojačanog nagona za mokrenjem, osobito tijekom noći, što je često rani pokazatelj dijabetesa.

Razine žeđi koje su porasle

Prirodni odgovor tijela na gubitak tekućine mokrenjem i visoke razine šećera je traženje dodatne količine vode kako bi se razrijedila koncentracija šećera u krvotoku. Ova pojava izravna je posljedica ovih čimbenika.

Jedan uobičajeni simptom koji pojedinci mogu iskusiti je osušena i ispucala usna šupljina.

Kao rezultat pojačanog mokrenja i kasnijeg gubitka tekućine, proizvodnja sline se smanjuje, što dovodi do suhih usta. To povećava vjerojatnost razvoja bakterija u usnoj šupljini i pojave bolesti desni. Osim toga, jezik i usta mogu pokazivati ​​prisutnost bijelih mrlja.

Prepoznatljiv miris koji ispušta tijelo

Kao rezultat kemijskih reakcija u tijelu, može se pojaviti miris nalik acetonu zbog izbacivanja viška šećera iz tijela putem znoja.

Problemi s kožom

Dijabetičari često imaju suhu kožu i neurodermitis, osobito na područjima kao što su prsa, laktovi, koljena i pete. Također postoji mogućnost razvoja čira na petama, što može povećati vjerojatnost gangrene. Ključno je njegovati svoja stopala hidratantnim kremama.

6. Problemi s vidom

Konzumacija prekomjernih količina šećera može imati štetne učinke na vid, rezultirati oslabljenim i zamućenim vidom, te potencijalno dovesti do sljepoće s vremenom.

Stalna iscrpljenost

Kako razina šećera raste, tijelo reagira povećanjem proizvodnje inzulina, što rezultira smanjenom osjetljivošću na inzulin tijekom vremena. Tijekom ove faze tijelo postaje manje učinkovito u preradi šećera iz hrane i njegovoj isporuci kao energije stanicama mozga, što potencijalno uzrokuje kronični umor i slabost.

8. Problemi s probavom

Živac vagus, odgovoran za regulaciju kretanja hrane iz želuca u crijeva, može biti oštećen povišenom razinom šećera u krvi, što dovodi do poremećaja apetita. To može rezultirati gubitkom težine i neugodnim simptomima kao što su refluks, probavne smetnje i zatvor.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

  • Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.