Iznenadna smrt supruga poznatog pjevača Aleksandra Tadića Cipke, koji se proslavio u natjecanju “Zvezde Granda”, potresla je srpsku javnost. Nažalost, srčani udari postali su zabrinjavajuće čest uzrok smrti među mlađom populacijom, što se pripisuje njihovom ubrzanom i nezdravom načinu života. U prethodnom intervjuu za naš časopis pukovnik doc. dr. Nenad Ratković govorio je o čimbenicima koji utječu na nastanak bolesti srca, ističući navike i ponašanja koja pridonose razvoju kardiovaskularnih problema.

Umjerenost je temeljno načelo “zdravog načina života”. To obuhvaća različite aspekte kao što su prehrambene navike, ravnoteža između poslovnog i privatnog života, društvene obveze i tjelesna aktivnost. Važno je održavati raznoliku prehranu, zamjenjujući zasićene masne kiseline zdravijim alternativama iz povrća ili plodova mora. Preporučuje se i voće, cjelovite žitarice i obrano mlijeko. Mediteranska prehrana služi kao čvrsta osnova za prehranu. Suprotno tome, konzumiranje visokokalorične prehrane bogate zasićenim masnim kiselinama, osobito iz “crvenog mesa”, može dovesti do debljanja, pretilosti i poremećaja u metabolizmu šećera, masti i kolesterola, što u konačnici utječe na kardiovaskularni sustav. Također, ne smije se zanemariti ni utjecaj kuhinjske soli na povišeni krvni tlak, što je za “Stil i podcrtao” istaknuo renomirani kardiolog.

Održavanje “zdravog života” ukorijenjeno je u načelu umjerenosti. Neophodno je prakticirati umjerenu ishranu, potpuno se suzdržati od pušenja i baviti se odgovarajućom tjelesnom aktivnošću ovisno o dobi kako bismo zdravom srcu dali prioritet.

Istaknuo je da se pušenje ističe kao značajan doprinos razvoju kardiovaskularnih bolesti, svrstavajući ga među najvažnije čimbenike rizika.

Prema njegovom objašnjenju, pušenje ubrzava proces starenja krvnih žila, što u konačnici dovodi do značajnih promjena u metabolizmu i strukturi krvnih žila. Dok ubrzani otkucaji srca možda neće imati neposredne negativne učinke, dugotrajna izloženost duhanskom dimu pogoršava patološke čimbenike koji pridonose sužavanju segmenata krvnih žila. Ovo suženje služi kao temelj za stanja kao što su angina pektoris i infarkt miokarda.

Osim toga, istaknuo je početne znakove problema koji često prolaze nezapaženo i mnogi ih pojedinci ne shvaćaju ozbiljno.

Raznovrsni niz simptoma i pokazatelja potencijalno može ukazivati ​​na probleme povezane sa srcem. Ovi simptomi variraju od umora i smanjene izdržljivosti do osjećaja stezanja ili goruće boli u prsima koja se može širiti prema vratu i rukama, praćena osjećajem nedostatka zraka. Osim toga, uporne jutarnje glavobolje, vrtoglavica i slučajevi nesvjestice služe kao potencijalni znakovi upozorenja. Međutim, važno je napomenuti da odsutnost simptoma ne isključuje nužno prisutnost bolesti srca. Upućeni stručnjak istaknuo je važnost tjelesne aktivnosti primjerene dobi u održavanju optimalnog rada srca.

Prema brojnim međunarodnim kolegama, predviđa se da će do 2030. godine nevjerojatnih 23 milijuna ljudi podleći bolestima srca i krvnih žila. Ovi stručnjaci također naglašavaju važnost prepoznavanja ranih znakova upozorenja koje tijelo može pokazati, a koji se mogu manifestirati i više od mjesec dana prije srčanog udara.

I muškarci i žene obično imaju simptome poput bolova u trbuhu, mučnine i nadutosti, koji ukazuju na nelagodu u predjelu trbuha.

Umor
Ova posebna indikacija je posebno uočljiva, posebno kada se javlja u netipičnim okolnostima. Služi kao značajno upozorenje, posebno za žene koje često doživljavaju ovaj znak upozorenja.

Bit će trenutaka kada nećete moći izbjeći primjećivanja, jer čak i najjednostavniji zadaci poput tuširanja ili spremanja kreveta mogu ostaviti osjećaj da ste potpuno iscrpljeni.

Žene su češće od svojih muških kolega sklone prijaviti ovu posebnu vrstu simptoma.

Pretjerano znojenje može se manifestirati u bilo koje doba dana, bilo danju ili noću. Ovaj poseban simptom ima tendenciju češće utjecati na žene i obično se pogrešno smatra groznicom ili noćnim znojenjem koje se obično povezuje s menopauzom.

Bez obzira na temperaturu zraka ili fizičku aktivnost, osobe koje imaju ove simptome primijetit će simptome slične gripi, poput vlažne kože i prekomjernog znojenja.

Pojava nepravilnog rada srca često može iznenaditi pojedince, jer se ovaj simptom manifestira neočekivano.

Nepravilan rad srca, poznat kao aritmija, i ubrzan broj otkucaja srca, poznat kao tahikardija, dva su različita srčana stanja. Aritmija je često praćena epizodama panike i tjeskobe, osobito u žena. Nepravilan srčani ritam obično traje jednu do dvije minute, a ako simptomi potraju, pojedinci mogu doživjeti vrtoglavicu i ekstremni umor. U takvim okolnostima ključno je odmah potražiti liječničku pomoć.