– Kao što i sami možete da zaključite po naslovu našeg današnjega članka, govorićemo o probavnim problemima. Jednostavno, takva su vremena došla, jer sve više se konzumira brza hrana, kao i masna i hrana sa roštilja, koja uvijek dovodi do probavnih smetnji, Nadutost je tema o kojoj govorimo u nastavku našeg današnjega članka.

Plinovi i nadutost mogu se pripisati određenim namirnicama ili prekomjernoj konzumaciji, no nije poznato da svakodnevno povrće također može pridonijeti ovim tegobama. Promjenom prehrambenih obrazaca i navika možemo uvelike smanjiti vjerojatnost pojave plinova. Među povrćem koje se često konzumira, luk se ističe kao čest uzročnik nadutosti, jer se često ugrađuje u razne kulinarske kreacije. Konzumacija luka, posebice luka, može dovesti do stvaranja plinova zbog prisutnosti određenih vrsta vlakana.

  • Osobe koje su osjetljive na određene sastojke koji se nalaze u luku mogu imati grčeve u želucu, čak i uz minimalnu konzumaciju. Kako biste ublažili učestalu nadutost, nutricionisti predlažu smanjenje konzumacije luka, posebice kada se konzumira sirov. Međutim, kada se luk kuha, rizik od nadimanja je sveden na najmanju moguću mjeru jer primjena topline mijenja sastav vlakana i drugih elemenata odgovornih za stvaranje plinova.

Osim luka, postoji i razno drugo povrće koje može izazvati plinove. Neki od najčešćih su cvjetača, prokulica i brokula. Ovo posebno povrće sadrži složene ugljikohidrate koji našem probavnom sustavu predstavljaju izazov da ih u potpunosti probavi, što dovodi do fermentacije u crijevima i kasnijeg stvaranja plinova. Unatoč tome što je vrlo hranjivo i korisno, osobe koje su podložne nadutosti trebaju biti oprezne pri konzumiranju ovog povrća, birajući umjerene porcije i pazeći na metode kuhanja koje se koriste.

Sprječavanje nadutosti ne uključuje samo odabir prave hrane, već i usvajanje pravilnih prehrambenih navika. Uključivanje redovitih obroka, odabir manjih porcija raspoređenih tijekom dana, odvajanje vremena za polagano jelo i suzdržavanje od razgovora dok jedete učinkovite su strategije za smanjenje nadutosti. Čin brzog jedenja dovodi do gutanja viška zraka, posljedično povećavajući prisutnost plinova u probavnom sustavu. Poboljšana probava može se postići polaganim žvakanjem hrane, jer to potiče temeljito miješanje sa slinom.

Osim toga, održavanje dosljednog rasporeda obroka može pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi, spriječiti prekomjerno jedenje i smanjiti vjerojatnost nadutosti. Nadalje, smanjivanje konzumacije gaziranih pića i suzdržavanje od žvakanja žvakaćih guma može učinkovito smanjiti unos zraka, što je faktor koji pridonosi nadutosti. Ključno je priznati da nadutost može ukazivati ​​na temeljne zdravstvene probleme, uključujući ali ne ograničavajući se na sindrom iritabilnog crijeva, intoleranciju na laktozu ili celijakiju.

Ako promjene u prehrani i prehrambenim navikama ne ublaže simptome, savjetuje se potražiti savjet zdravstvenog radnika ili stručnjaka za prehranu kako bi se isključila teža stanja i odredio najprikladniji tijek liječenja. Poboljšanje zdravlja probavnog sustava i smanjenje neugode nadutosti moguće je pažljivim odabirom hrane i usvajanjem zdrave prehrane. Odabir kuhanog luka umjesto sirovog, umjerena konzumacija povrća koje izaziva plinove i njegovanje hranjive prehrane ključne su mjere za smanjenje rizika od nadutosti i poboljšanje općeg blagostanja.

Ne može se dovoljno naglasiti da je svaki pojedinac jedinstven i ono što kod jedne osobe izaziva nadutost ne mora imati isti učinak kod neke druge. Vođenje evidencije o simptomima i isprobavanje različitih namirnica može pomoći u utvrđivanju specifičnih čimbenika koji pridonose nadutosti, što vam omogućuje da prilagodite svoju prehranu u skladu s tim. Dobro uravnotežen i hranjiv plan prehrane, zajedno s dobrom prehranom, može imati dubok pozitivan učinak na naše probavno zdravlje i cjelokupno stanje.