Preporučljivo je izbjegavati određene namirnice kao što su pomfrit i hrenovke zbog upotrebe mesa niske kvalitete i opasnih komponenti. Mikrovalne pećnice, iako ih većina još uvijek često koristi, zabranjene su u nekoliko zemalja zbog njihovog potencijala emitiranja zračenja koje može biti štetno za hranu i rezultirati stvaranjem kancerogenih tvari. Slično tome, mnogi se pojedinci vjerojatno odlučuju za kupovne juhe zbog svoje udobnosti, ali ti proizvodi često sadrže štetne sastojke koji mogu predstavljati ozbiljan rizik za nečiju dobrobit.

Uz iznimku komercijalno proizvedenih juha, kobasica, hrenovki, čipsa i sličnih proizvoda, velika većina prehrambenih artikala sadrži štetne tvari koje predstavljaju značajan rizik za naše dobro. Jedna takva tvar je kalijev glutamat, poznat i kao E621, bijeli konzervans koji može imati štetne učinke na mozak, srce i cjelokupno zdravlje. Prevladava u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. Kako biste osigurali zdrav i dugotrajan život, preporučljivo je izbjegavati sljedeće nezdrave namirnice:

Pašteta

U izradi paštete koristi se najekonomičnije i najniže kvalitetno meso. Međutim, da se sastoji samo od mesa, to ne bi predstavljalo problem. Glava je prepuna kože, kostiju, kopita i hrskavice. Više od polovine mesnog umaka sastoji se od vode. Dodatno su uključene masnoće, kožice, škrobovi, razni začini, pa čak i emulgatori i druge kemikalije kojih u nekim vrstama mesa može doseći i do 30%. Sve paštete sadrže velike količine soli, što je štetnije za zdravlje od konzerviranih pašteta. Ipak, nema potrebe da se trajno odreknete svog omiljenog umaka. Pripremajući ga u udobnosti vlastitog doma, imat ćete potpuni uvid u njegov sadržaj.

Margarin

Margarin, omiljeni začin, napravljen je od kemikalija i biljnog ulja dobivenog iz suncokreta. Nažalost, proces ekstrakcije ulja na visokim temperaturama eliminira vrijedne vitamine i antioksidanse, što rezultira stvaranjem štetnih slobodnih radikala koji mogu predstavljati značajnu prijetnju zdravlju stanica i povećati vjerojatnost razvoja raka. Štoviše, ova su ulja sama po sebi nezdrava. U kombinaciji s dodatnim kemikalijama, margarin se skrutne u prepoznatljiv oblik, što je iznimno štetno. Posljedično, maslac je preferirani izbor za mazanje kruha, jer nudi sigurniju alternativu margarinu.

Sir koji je izrezan na tanke, pojedinačne dijelove.

Važno je napomenuti da se ovaj konkretni sir ne proizvodi samo od čistog sira; to je jasno. Umjesto toga, stvara se korištenjem ostataka iz procesa proizvodnje sira. Zapravo, samo polovica njegovog sastava je pravi sir, dok se preostale komponente sastoje od vode, masti, emulgatora i umjetnih boja, a sve su pažljivo odabrane kako bi poboljšale njegovu vizualnu privlačnost. Vrijedno je spomenuti da se ovaj sir može pohvaliti udjelom soli koji je dvostruko veći od običnog sira. Dodatno, kada su u pitanju masti, ovaj proizvod sadrži veću koncentraciju u odnosu na bilo koji drugi mliječni proizvod.

Kokice

U kategoriju štetnih namirnica uvrštene su i kokice za mikrovalnu, za razliku od klasične verzije za štednjak. To je zbog prisutnosti kemikalije koja se povezuje s povećanim rizikom od raka, problemima s plodnošću i poremećajima u radu bubrega. Osim toga, brojne marke kokica za mikrovalnu sadrže umjetne arome, transmasnoće i kemikalije koje mogu izazvati glavobolju i mučninu. U svjetlu ovih zabrinutosti, stručnjaci za prehranu preporučuju da se pojedinci koji uživaju u kokicama odluče za tradicionalni način pripreme.

Popularna namirnica u kojoj se često uživa na okupljanjima i događanjima je hot dog.

Nokti, koža, papci, crijeva, žile, hrskavice i meso koji su u najgorem stanju nakon obrade su neprepoznatljivi. Hrenovka, nadaleko poznata delicija, dobiva se kombinacijom soje, škroba, začina, vode, velike količine soli, konzervansa, boje za ruž i ekstrakta paprike. Zbog negativnog utjecaja ovih sastojaka na organizam, preporučuje se potpuno izbjegavanje konzumiranja hrenovki. Kao alternativa mogu se uzeti u obzir domaće kobasice.