– Dovoljno je da samo pogledamo kroz prozor i da shvatimo da je proljeće već tu. Immo temperature koje su već proljećne, a sa njim nam iz prirode dolaze i razni gmizavci i ostzale životinje. Zmije svakako koriste prve zrake sunca da izađu iz svojih brloga, te da se ogriju i napune sa vitaminom D.

Kako se vrijeme proljepšava, raste i opasnost od ugriza zmija, a zanimljivo je da postoji nešto specifično što zmijama smeta.

Stručnjaci posebno predlažu korištenje mirisa naftalina kako bi zaštitili okoliš u kućanstvu od ovih gmazova.

Jednostavnost upotrebe je evidentna.

Kako bi se spriječilo da kiša izazove raspršivanje kuglica naftalina i odvratilo zmije od zadržavanja u blizini, plastična boca se reže i koristi kao zaštitni pokrov. Oštar miris koji ispuštaju kuglice naftalina vrlo je odbojan za zmije, osiguravajući da se neće usuditi približiti vašem domu i predstavljati vam bilo kakvu prijetnju.

Jedan važan čimbenik koji treba uzeti u obzir je osigurati da se djeca, ako su prisutna, drže podalje od ove tvari kako bi se spriječio svaki mogući kontakt.

Niko ima jaku averziju prema susretu sa zmijama na svom imanju. Unatoč tome, ključno je priznati da zmije služe kao vrijedni ekološki predatori, učinkovito upravljajući populacijom miševa, štakora i drugih potencijalno destruktivnih glodavaca.

  • Zmije, vođene svojom potrebom za hranom, često ulaze u ljudske nastambe zbog prevladavajuće prisutnosti glodavaca. Blaga klima u ovim krajevima pridonosi velikoj rasprostranjenosti zmija, a na ovim prostorima obitava ukupno 14 vrsta. Među tim vrstama samo tri predstavljaju otrovnu prijetnju: poskok, šarka i balkanski šargan. S druge strane, preostalih 12 vrsta nije otrovno i ne predstavlja nikakvu štetu za ljude, prenosi Jutarnji.hr.

U regijama gdje zmije prevladavaju vrlo je vjerojatno da ćete se naći licem u lice s nepoželjnim posjetiteljem kada uđete u svoje dvorište. Prisutnost zmija može utjerati strah u mnoge pojedince, često uzrokujući privremeni gubitak racionalnog razmišljanja kada se neočekivano pojave na našem pragu.

Održavanje čistog okoliša služi kao primarna metoda sprječavanja ulaska zmija u stambena područja. Osiguravanjem da je okolina dobro održavana, značajno su smanjene mogućnosti da zmije kližu, skrivaju se i grade gnijezda. To se može postići dosljednim održavanjem travnjaka i uklanjanjem krhotina kao što su kamenje, građevinski materijali i metalni lim. Osim toga, ključno je provoditi redovite mjere suzbijanja štetočina u blizini kako bi se smanjila populacija miševa, koji služe kao izvor hrane zmijama.

Kako biste odvratili zmije od infiltracije u vaše dvorište, možete napraviti repelent za zmije pomoću amonijaka. Zmije mrze jak miris amonijaka. Stoga namočite neke stare krpe ili odjevne predmete u amonijak i strateški ih rasporedite na razna mjesta u svom dvorištu.

Kako biste odvratili zmije i insekte od ulaska u vaš bazen, jednostavno poškropite ocat po rubovima kao preventivnu mjeru.

Postoji alternativna metoda za odvraćanje zmija koja bi mogla biti iznenađenje. Baš kao što mi ljudi nismo skloni zmijama, ova bića imaju i averziju prema nama. Javljanjem svoje prisutnosti možete učinkovito spriječiti ulazak zmija u vaše dvorište. Kako se to može postići? Jednostavno uzmite dlaku koja vam ostane na četki nakon njegovanja i pospite je po obodu vašeg dvorišta. Miris dlake poslužit će kao sredstvo odvraćanja, držeći zmije podalje.