Fascinantno je otkriti da med, kada je pravilno upakovan, nema rok trajanja. Ovu činjenicu potkrepljuju nalazi arheologa koji su naišli na tegle s medom koje su bile čvrsto zatvorene više od 2000 godina. Zanimljivo, kada su te tegle otvorene, med je još uvijek bio savršeno siguran za konzumiranje, bez štetnih posljedica po zdravlje.

Imuni sistem može biti ojačan antibakterijskim svojstvima meda, što mu omogućava da se bori protiv raznolikog spektra infekcija izazvanih različitim patogenima kao što su virusi, bakterije i gljivice. Od malih nogu nas uče o mnoštvu zdravstvenih prednosti povezanih s medom, ali jesmo li ikada razmišljali o posljedicama konzumiranja meda prije spavanja? Nije neuobičajeno da se probudite u ranim jutarnjim satima zbog potrebe mozga za glikogenom. To potiče nadbubrežne žlijezde da ispuštaju adrenalin i kortizol u tijelo.

Miran san se lako može postići konzumiranjem meda prije spavanja, zahvaljujući njegovom sadržaju glikogena. Snižavanje krvnog pritiska je ključno u prevenciji srčanih bolesti, a naučno je dokazano da med sa obiljem antioksidansa efikasno snižava krvni pritisak. Stoga je uključivanje kašike meda u svoju noćnu rutinu jednostavna metoda za održavanje zdravog krvnog pritiska.

Trigliceridi, prirodni oblik masti u krvi, mogu imati štetne učinke na zdravlje srca i rizik od dijabetesa kada su prisutni u velikim količinama. Ipak, istraživanja pokazuju da med može imati pozitivan utjecaj na trigliceride, pretvarajući ih u korisne tvari koje pročišćavaju krvotok eliminirajući višak masnoće. Med posjeduje antibakterijska svojstva koja jačaju urođene odbrambene mehanizme tijela, jačaju imunitet i suzbijaju infekcije uzrokovane bakterijama, gljivicama i virusima. Osim toga, med ubrzava metabolizam, stvarajući termogeni učinak koji pospješuje cirkulaciju, podiže tjelesnu temperaturu i olakšava gubitak masti bez napora.