U regionu Balkana, zajednica muslimanke i pravoslavnog Srbina i dalje se smatra veoma osjetljivom i zabranjenom temom. Bez znanja jedne muslimanke, uskoro će se suočiti licem u lice s nepredviđenim posljedicama ovog društvenog tabua. Nije znala, postojao je jedan poseban aspekt koji jednostavno nije mogla tolerirati.

Na život mlade žene duboko je utjecalo prisustvo vjerskih nejednakosti i osjećala se prinuđenom da podijeli svoj jedinstveni pogled na to pitanje.

Prema svjedočenju djevojke, identificira se kao muslimanka i udata je za Srbina. Ona vjeruje da vjerski dispariteti ili nemaju nikakvog značaja ili su potpuno lišeni značenja. Nadalje, ona tvrdi da su ove razlike na kraju nebitne.

Čak i nakon dugog perioda, moji roditelji i dalje nepokolebljivo ne odobravaju odluke koje sam donio, do te mjere da prekidaju komunikaciju sa mnom na duže vrijeme. Iako smo od tada nastavili naše razgovore, na mog supružnika se i dalje gleda kao na autsajdera zbog naših različitih vjerskih uvjerenja. Ipak, on dosljedno pokazuje ljubaznost prema mojim roditeljima i uzdržava se od negativnog govora o njima.

Moj muž je zaista izuzetan, utjelovljuje sve kvalitete koje se mogu poželjeti u partneru. Posjeduje neosporan šarm, upečatljivu ljepotu i promišljenu prirodu. Ne samo da je dobro obrazovan, već posjeduje i izraženu poslovnu sposobnost, što je dovelo do njegove trenutne pozicije profesora na univerzitetu. Nedavno sam primila zahtjev zabrinute majke koja je tražila pomoć mog muža u obezbjeđivanju posla za ćerku njenog rođaka. Ova posebna prilika za posao bila je u kompaniji u kojoj je direktorica dijelila ličnu vezu sa majkom, njegujući prijateljski odnos. Iako me je majčin zahtjev ostavio odbojnim, odlučila sam da razgovaram o situaciji sa svojim mužem. Na moje iznenađenje, izrazio je spremnost da pomogne svojoj svekrvi, uvjeravajući me da će mu biti zadovoljstvo da to učini. Međutim, nakon pažljivog razmatranja i promišljanja, uzeo sam na sebe da obavijestim svoju majku da ne može pristupiti mojoj prijateljici radi zaposlenja u kompaniji, uprkos prvobitnom pristanku mog muža.

Mlada muslimanka u svojoj izjavi tvrdi da je nelogično tražiti pomoć od pojedinaca drugačijeg sistema vjerovanja, ako njena majka odbije da prizna svog muža za zeta, uprkos neizmjernoj radosti koju on donosi u život njihove kćeri, koga nazivaju „drugim.

Da ste na njenom mjestu, koje korake biste odabrali?