Opšte je poznato da gradski vodovodni i kanalizacioni sistemi ne funkcionišu optimalno, ali je važno priznati da se oni suočavaju sa sopstvenim nizom izazova. Ovo je posebno tačno u Srbiji, gde se radnici susreću sa bezbroj intrigantnih pitanja koja zahtevaju njihove veštine rešavanja problema.

Sama zapremina i sastav otpada koji iz kanalizacionih sistema izvlače sanitarni radnici u Srbiji je zaista zapanjujući. Nedavni članak koji je objavio Alo.rs pruža sveobuhvatan prikaz poteškoća sa kojima se susreću čistači u Novom Sadu.

Posljedice začepljenih odvoda od strane stanara sežu dalje od potencijalne štete na vlastitim i susjednim domovima; takođe stvara značajno radno opterećenje za sve uključene strane. Upravo je ovo pitanje motivisalo urednike ove platforme da se presele u Beograd, gde su naišli na priču koja je šokom i nadrealizmom nadmašila njihove prethodne susrete. U Ulici Miodraga Živanova nastala je velika saobraćajna gužva koja je otkrila prisustvo ogromne drvene cevi dužine skoro 2 metra – pravog oličenja ekscesa.

U kanalizaciji Vojvode Vlahohića dogodio se značajan događaj, događaj bez presedana koji je zahtijevao pažnju. Zamršena mreža kanalizacijskih kanala uspješno je uhvatila znatnu količinu otpada, uključujući milijarde vlažnih maramica. Poznato je da pojedini članovi zajednice, bilo zbog neznanja ili sa zle namjere, imaju naviku da ta tkiva odbacuju u odvodne kanale, što rezultira potencijalnim blokadama u vlastitim stambenim objektima, ali i javnim zgradama i ulicama. Ovu vrijednu informaciju podijelio je i Instagram profil Moje selo, koji dodatno naglašava značajan problem vlažnih maramica u modernim sistemima za odvodnjavanje. Oni snažno savjetuju pojedincima da ove predmete odlažu u smeće, umjesto da ih ispiru u odvod.