– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koaj je povezana sa zdravljem, a ako se ne kontroliše i ne liječi na vrijeme, onda postoji jako izgledna opcija da se dovedete u opasnost po život. Govorimo o trombozi, i krvnim ugrušcima koji definitivno ne biraju dob i godine. Slijedi i par savjeta…

Krvni ugrušci igraju ključnu ulogu u obrani tijela od oštećenja krvnih žila. Kao odgovor na ozljedu, trombociti i proteini plazme surađuju kako bi stvorili ugrušak, učinkovito zaustavljajući protok krvi. Obično, nakon što rana zacijeli, tijelo prirodno otapa ugrušak. Ipak, kada se ovaj prirodni proces poremeti, to može rezultirati nesigurnim situacijama, poput nenormalnog zgrušavanja ili nekontroliranog krvarenja. Opasnosti povezane s krvnim ugrušcima su značajne. Imaju potencijal izazvati moždani udar ometanjem cirkulacije krvi u mozgu ili srčani udar ometanjem protoka krvi u srce.

Osim toga, ugrušci koji potječu iz vena nogu, zdjelice ili abdomena mogu migrirati u pluća, što dovodi do stanja opasnog po život poznatog kao plućna embolija. Prepoznavanje simptoma tromboze Prepoznavanje simptoma krvnih ugrušaka može biti izazovno jer se mogu manifestirati na različite načine, ali postoje neki tipični pokazatelji na koje treba pripaziti. Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma – pulsirajuću ili grčevitu bol u nogama ili rukama, oticanje ekstremiteta, crvenilo ili promjenu boje kože, iznenadne poteškoće s disanjem, bol u prsima (osobito dok udišete) ili iskašljavanje krvi – to je ključno je odmah potražiti liječničku pomoć.

  • Tromboza ili stvaranje krvnih ugrušaka može se pojaviti zbog mnoštva stanja i čimbenika rizika, uključujući: Antifosfolipidni sindrom jedan je od primjera genetske predispozicije. Ateroskleroza Određeni lijekovi, poput oralnih kontraceptiva i hormonske terapije, kao i kronična stanja poput aritmije, srčanog zastoja ili pretilosti, mogu doprinijeti riziku od razvoja određenih zdravstvenih problema. Osim toga, trudnoća ili produljena razdoblja odmora također mogu imati utjecaja. Pušenje Kako bi se smanjila pojava krvnih ugrušaka, potrebno je poduzeti preventivne mjere. Za dobro zdravlje ključna je redovita tjelesna aktivnost i kretanje tijekom dana. Adekvatna hidracija također je bitna, pa svakako pijte dovoljno vode i izbjegavajte dehidraciju. Ako imate višak kilograma, potrudite se smanjiti ga odgovarajućim sredstvima.

Kada krećete na duge letove, razmislite o nošenju kompresijskih čarapa kako biste pospješili cirkulaciju. Osim toga, važno je često mijenjati položaj tijela i izbjegavati dugotrajno sjedenje. U dijagnostici i liječenju tromboze, medicinski stručnjaci koriste različite testove kao što su protrombinsko vrijeme i D-dimer testovi. Mogućnosti liječenja obično uključuju primjenu lijekova protiv zgrušavanja krvi, au određenim slučajevima mogu biti potrebni kirurški zahvati.

Određene namirnice poput kurkume, đumbira i češnjaka mogu pomoći u prevenciji krvnih ugrušaka. Međutim, ključno je posavjetovati se s liječnikom prije nego što ove namirnice uvrstite u svoju prehranu, osobito ako već uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi. U području ljudske i životinjske fiziologije postoji prirodna obrana protiv tromboze poznata kao prirodna trombolitička aktivnost. To se odnosi na sposobnost tijela da koristi vlastite krvne sastojke kako bi prvenstveno spriječio stvaranje krvnih ugrušaka i konačno otopio sve postojeće ugruške.

Posljedično, mnogi manji i manje poznati krvni ugrušci raspadaju se u svojim ranim fazama, često bez otkrivanja. Liječenje tromboze zahtijeva bolničko liječenje i primjenu lijekova protiv zgrušavanja duboke venske tromboze, dok upale površinskih vena s trombozom (tromboflebitis) obično zahtijevaju upotrebu nesteroidnih protuupalnih lijekova umjesto antibiotika. Za prevenciju duboke i površinske venske tromboze, poznate i kao tromboflebitis, savjetuje se korištenje elastičnih venskih čarapa. Ove čarape primjenjuju kompresiju, smanjujući vjerojatnost komplikacija i potičući brži proces ozdravljenja.

Preventivne preporuke prvenstveno su usmjerene na održavanje redovitog i normalnog kretanja, iako ekstremni tjelesni napori i sport mogu potencijalno pridonijeti razvoju tromboze. Osim toga, važno je održavati hidrataciju, osobito tijekom ljetnih mjeseci, te se podvrgavati povremenim sistematskim pregledima kako bi se identificirali i kontrolirali čimbenici rizika. Liječenje temeljnih stanja kao što su poremećaji zgrušavanja, tumori i proširene vene također je ključno u sprječavanju tromboze.