Pojedinac koji se podvrgnuo IQ ispitivanju i pokazao kao intelektualno najnadarenija osoba na Zemlji je Marilyn vos Savant. Porijeklom iz Missourija, iskusila je običan i introvertiran odgoj do dobi od 10 godina kada je procjena otkrila njezinu iznimnu inteligenciju.

Kad je napunila 10 godina, njezin mentalni kapacitet već je dosegao razinu pojedinca od 22 godine i 10 mjeseci, postigavši ​​impresivnih 228 na ljestvici inteligencije. Da ovo stavimo u perspektivu, prosječni IQ raspon za većinu pojedinaca je između 85 i 115.

U nastojanju da osiguraju da Marilyn živi normalno djetinjstvo, njezini su roditelji donijeli odluku da njenu inteligenciju drže u tajnosti, obeshrabrujući je da se hvali svojim intelektualnim sposobnostima. Međutim, istinu je bilo nemoguće sakriti od javnosti, a Marilyn je ubrzo stekla priznanje koje je s pravom zaslužila.

Nakon sazrijevanja, Marilyn se odlučila za visoko obrazovanje i upisala fakultet. Međutim, nakon dvije godine, postala je nezainteresirana i odlučila je otići. Umjesto toga, otisnula se u svijet financija, točnije u trgovanje dionicama i ulaganje u nekretnine, što joj je omogućilo uspostavljanje uspješne karijere. Ipak, njezino je srce pripadalo pisanju, strasti koju je gajila godinama. Koristeći svoja osobna ulaganja, odvažno se odlučila postati spisateljica s punim radnim vremenom. Čak iu ovom novom poglavlju svog života, Marilyn je odlučila sačuvati svoju anonimnost usvajanjem pseudonima pri objavljivanju svojih romana i kratkih priča.

Njezin život doživio je transformativni pomak 1988., godine koja će ostaviti neizbrisiv trag. Njezina iznimna inteligencija, izmjerena na nevjerojatnih 228 IQ-a, donijela joj je željeno mjesto u cijenjenoj Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda. Gotovo preko noći popela se u carstvo slavnih. Unatoč novostečenoj slavi, Marilyn je i dalje žestoko štitila svoju privatnost, dopuštajući samo nekolicini odabranih da zavire u svoj osobni svijet. Predana svojim ulogama voljene supruge i majke, nastavila je ulijevati srce u svoje lirske skladbe, njegujući miran život.

Nakon što se 1987. udala za Roberta K. Jarvika, briljantnog kirurga koji stoji iza stvaranja mehaničkog umjetnog ljudskog srca, suočila se s oštrim kritikama zbog navodnog zanemarivanja svoje inteligencije i rasipanja svog potencijala na trivijalne stvari. Ljudi su svoj bijes iskazivali kroz poruke pune negodovanja, a neki su čak išli toliko daleko da su doveli u pitanje njezine intelektualne sposobnosti.

Tijekom intervjua izrazila je svoje uvjerenje da je IQ samo mjera nečijeg kapaciteta i da je u konačnici ono kako netko koristi svoju inteligenciju ono što je uistinu važno.

Ona nije samo stroj za računanje, već živo ljudsko biće koje diše.

Marilyn, unatoč brojnim narativima koji je okružuju, ostaje nepokolebljivo uvjerena u svoju odabranu putanju. Iz njezine perspektive, društvo predstavlja obilje mogućnosti za koje smatra da su nedovoljno uzvraćene. Čvrsto se drži uvjerenja da svaki pojedinac ima društvenu obvezu, pa tako i ona sama. Nadalje, pisanje smatra iznimnim putem kojim može izraziti svoju zahvalnost vraćajući drugima ono što su joj velikodušno darovali.

BONUS TEKST

Osjećate li umor, letargiju i nedostatak energije nakon buđenja? Možda ove simptome pripisujete pojavi proljetnog umora. Međutim, važno je biti oprezan jer ovi pokazatelji mogu biti znakovi upozorenja na značajniji temeljni problem.

Usred raširene rasprave o proljetnom umoru, ključno je biti oprezan i prepoznati da umor može ukazivati na temeljne zdravstvene probleme značajnije prirode. Nedovoljna prehrana, sjedilački način života, komplikacije sa štitnjačom, anemija i kronične bolesti među potencijalnim su čimbenicima koji pridonose vašoj nemilosrdnoj iscrpljenosti.

U slučaju da imate osjećaj umora i osigurate dovoljnu količinu sna, ključno je uzeti u obzir dijabetes kao potencijalni faktor. To je posebno važno za osobe starije od 45 godina, one s prekomjernom težinom ili one s obiteljskom predispozicijom za dijabetes.

Simptomi depresije obuhvaćaju više od samog emocionalnog stresa; mogu se očitovati kao umor i stalni osjećaj umora. Ovo stanje mentalnog zdravlja nadilazi osjećaje tuge i može predstavljati fizičke znakove, uključujući stalnu iscrpljenost, poremećaje u obrascima spavanja i smanjeni apetit.

Kako biste poboljšali svoje opće blagostanje i održali optimalnu razinu energije, preporučljivo je uključiti veću količinu svježih namirnica u svoju prehranu, osobito onih koje obiluju vitaminom C. Osim toga, bitno je dati prednost konzumaciji vitamina B kompleksa i vitamina D, jer igraju vitalnu ulogu u jačanju živčanog sustava i održavanju zdrave energetske ravnoteže. Preporuča se ograničiti unos šećera i prerađene hrane kako biste spriječili nagli val energije praćen brzim padom i osjećajem iscrpljenosti.

Bavljenje tjelovježbom još je jedna opcija koju treba razmotriti. Iako možda nije najprivlačniji izbor, održavanje dosljedne rutine tjelesne aktivnosti ima potencijal uvelike poboljšati vaše emocionalno stanje i potaknuti vašu vitalnost. Preporuka je da svakodnevne šetnje na otvorenom pređu u naviku, pišu Vijesti.me.