– Najzlokobnija bolest u današnje vrijeme jeste tumor. Danas u prosijeku svaka peta osoba ima tumor, a na žalost veliki procenat bolesnih na kraju i premine od ove zlokobne bolesti.

U prosjeku, pojedinci obično imaju stolicu u rasponu od tri puta dnevno do tri puta tjedno.

Prije ispiranja WC školjke, ključno je pregledati svoj izmet jer služi vitalnoj svrsi uklanjanja neprobavljene hrane i otpadnih tvari iz tijela. Iako se varijacije u boji i teksturi mogu pojaviti zbog benignih čimbenika kao što su promjene u prehrani, važno je prepoznati da one također mogu ukazivati ​​na značajniji temeljni problem. Stoga stručnjaci toplo preporučuju pregled stolice radi eventualnih abnormalnosti.

  • Liječnici ističu da oblik izmeta može poslužiti kao značajan pokazatelj raznih bolesti. Naime, upozorili su da prisutnost tanke i uske stolice može signalizirati prisutnost višestrukih stanja, kao što je kolorektalni rak, oblik raka crijeva.

Prema Bristol Stool Chart, idealan izmet trebao bi imati oblik kobasice, biti uzak i imati pukotine. Dok sporadična rijetka stolica može ukazivati ​​na zatvor, ona također može biti indikacija trajnih gastrointestinalnih problema poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), divertikulitisa, a potencijalno čak i raka.

U slučaju da vam se stolica čini uskom, poput vrpce ili poput olovke, to može ukazivati ​​na prisutnost zatvora, kojeg karakterizira manje od tri pražnjenja crijeva tjedno. Ovo stanje može se pripisati raznim čimbenicima načina života, uključujući neadekvatan unos vlakana, nedovoljnu hidrataciju i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Prema organizaciji Fight Against Colorectal Cancer, prisutnost rijetke stolice može potencijalno ukazivati ​​na prisutnost prepreka, poput tumora. Dobrotvorna udruga naglašava da, iako rijetke epizode tijesne stolice općenito nisu zabrinjavajuće, preporučljivo je potražiti liječničku pomoć ako imate trakastu stolicu koja traje tjedan dana ili duže.

Zdravstveni stručnjaci klinike Mejo u SAD-u potvrđuju ove smjernice. Prema njihovim nalazima, rijetka pojava čvrste stolice uglavnom nije razlog za brigu. Međutim, u određenim slučajevima, uska ili tanka stolica može ukazivati ​​na suženje ili blokadu debelog crijeva.

Druge promjene u pražnjenju crijeva mogu se pripisati raku crijeva. Nacionalna zdravstvena služba preporučuje praćenje sljedećih pokazatelja: “Odstupanje od uobičajene konzistencije stolice, uključujući rijetku stolicu, proljev ili zatvor. To također može rezultirati povećanom ili smanjenom učestalošću pražnjenja crijeva.

Ako primijetite prisutnost krvi u stolici, nužno je da potražite savjet liječnika. Bez obzira čini li se krv tamne ili svijetle boje, ključno je zakazati konzultacije sa zdravstvenim djelatnikom.

Dodatni znakovi i simptomi raka debelog crijeva uključuju:

Često postoji osjećaj potrebe za defekacijom, čak i nakon nedavnog korištenja zahoda, praćen nelagodom u trbuhu i osjećajem težine u želucu, Nadutost. Postizanje mršavljenja bez potrebe za strogim dijetama.

BONUS VIJEST:

Nakon neovlaštenog iznošenja svog zdravstvenog stanja u javnost, Kate Middleton je bila prisiljena hitno snimiti i objaviti video u kojem priznaje svoju borbu s rakom, piše Daily Mail.

Dana 22. ožujka, Kate je preuzela inicijativu da se obrati javnosti putem video poruke, otkrivajući svoju borbu s rakom i svoje kontinuirano liječenje preventivnom kemoterapijom. Pouzdani izvori sugeriraju da Kateina odluka da podijeli svoju dijagnozu nije bila potaknuta raširenom znatiželjom “Gdje je Kate?”, već zato što je netko otkrio njezinu bolest.

Izvor vijesti koja je procurila, dolazi li iz londonske klinike u kojoj je princeza u siječnju operirala abdomen ili s neke druge lokacije, ostaje neizvjestan.

Nakon tjedana intenzivnih nagađanja na raznim platformama društvenih medija u vezi s njezinim cjelokupnim zdravljem i dobrobiti, Kate je nedavno podijelila duboko dirljivu videoporuku prije nešto više od tjedan dana, u kojoj je otvoreno priznala svoju stalnu bitku s rakom i trenutnim liječenjem kemoterapijom.

Iako konkretna vrsta raka nije otkrivena, buduća kraljica je od kraja veljače započela režim “preventivne kemoterapije”, pokazujući pozitivnu perspektivu prema svom oporavku i zadržavši vedro ponašanje. Trenutno Kate i William borave na osamljenom imanju zajedno sa svojom djecom i privremeno će se suzdržati od izvršavanja bilo kakvih obaveza povezanih s kraljevskom obitelji.

Unatoč liječenju od raka, kralj Charles javno se pojavio na uskršnjoj misi i izrazio ponos hrabrošću svoje snahe koja je otvoreno govorila o njegovoj bolesti i liječenju.

Tijekom proteklog vikenda kraljica Camilla izrazila je kako je princeza od Walesa ispunjena radošću zbog ogromne podrške javnosti. Nakon završetka uskršnjih praznika i povratka njegove djece u školu, očekuje se da će princ William nastaviti sa svojim javnim odgovornostima.