– Na javnoj sceni, danas je poznato da se radi sve i svašta. Jednostavno sa slavom i sa moći, uvijek dolaze i neke zabranjene stvari poput opijata, lakih žena, kao i zabranjenih supstanci. Sada nam jedan stari narodnjak, otkriva i neke tajne koje se dešavaju na estradi.

  • U svom osobnom iskustvu od prije desetak godina, proveo sam vlastito eksperimentiranje s drogama i došao do zaključka da je njihova percepcija štete pretjerana. Evidentno je da su pojedini glazbenici koji oštro niječu korištenje droga nepošteni. Tijekom svog vlastitog putovanja svjesno sam nastojao biti umjeren i izbjeći pretjerano uživanje, što me na kraju dovelo do spoznaje da je kokain nerazborit izbor. Acko je otvoreno priznao svoju prošlu konzumaciju droga, ali je naglasio važnost umjerenosti. Zatim je ispričao anegdotu o nezaboravnom dočeku Nove godine u Beču uz Nadu Topčagić, poznatu pjevačicu poznatu po sklonosti alkoholu. Zanimljivo, Nadin suprug Zlaj odbio joj je omogućiti alkoholiziranje. Dok su oni aktivno nastupali i zabavljali goste, Nada bi se bez dopuštenja poslužila pićem s raznih stolova.

Usred tog razdoblja Zlaj bi strastveno uzviknuo: “Ruke, noge!” Unatoč Nadinom alkoholiziranom stanju, Zlatko je Acka smatrao odgovornim što nije obuzdao njezino ponašanje, iako nije imao nikakvu moć nad njezinim postupcima. Glazbenici su dosljedno podsjećali Acka da spriječi Nadu da im krade napojnice, kao što je to činila u prošlosti. Tada je Nada bila jedina pjevačica, a sada su pjevačice u neukroćenim vragolijama nadmašile svoje muške kolege.

Tijekom nedavnog susreta s Katarinom Grujić, Acko Nezirović bio je zapanjen njezinom izvanrednom sposobnošću da u samo tridesetak minuta popije cijelu bocu. Uz ovu konstataciju, Acko je otvoreno iznosio i svoje mišljenje o svojim kolegama, ocijenivši jednog “najlažljivijim”, a drugog “najizdržljivijim”, na temelju informacija koje su u to vrijeme dobivali. Čini se da prevalencija poštenja opada, dok se čini da je broj lopova bezgraničan. Mirko Kodić postao je poznat po svojoj vještini tajnog prikupljanja informacija. S druge strane, Đani je postao pionir u carstvu krađe napojnica, zgrnuvši pozamašnu svotu novca, a da ništa od toga nije podijelio. Obje osobe poznate su po drijemanju tijekom svadbi, iako Đani posjeduje iznimnu razinu izdržljivosti.

Bez ikakve pauze, on ima sposobnost prepustiti se jelu, piću i veselju tri uzastopna dana. Acko Nezirović ga karakterizira kao nevjerojatno ekscentričnu i zadivljujuću osobu. Nezirović tvrdi da je Đani ćudljiv kao struja. Alkohol, poznat i kao etanol, psihoaktivna je tvar koja se često konzumira i koja ispunjava različite uloge unutar različitih društava i kultura. Obično se upija u svrhu druženja, uključivanja u kulturne običaje i izvlačenja rekreacijskog zadovoljstva.

Zaronimo u ključne aspekte alkohola. Alkohol se proizvodi procesom koji se naziva fermentacija, gdje se razgrađuju šećeri iz različitih biljnih izvora poput voća i žitarica. Primarni oblik alkohola koji se koristi u pićima je etanol, koji se dobiva ovim procesom fermentacije. Utjecaj alkohola na tijelo povezan je s njegovom ulogom depresora središnjeg živčanog sustava. U umjerenim količinama alkohol može stvoriti osjećaj opuštenosti i euforije. Međutim, prekomjerna konzumacija može dovesti do kompromitirane koordinacije, smanjenih inhibicija, gubitka svijesti i potencijalnih rizika povezanih s trovanjem alkoholom.

Utjecaj na zdravlje: Umjerena konzumacija alkohola može imati blagotvoran učinak na zdravlje kardiovaskularnog sustava, ali pretjerani unos alkohola povezan je s nizom negativnih zdravstvenih problema. To uključuje bolesti jetre, bolesti srca, oštećenje mozga, ovisnost, mentalne poremećaje i povećani rizik od teških ozljeda ili nesreća.

Alkohol je značajno prisutan u društvenim i kulturnim kontekstima, prožimajući različite događaje i tradicije diljem svijeta. Bilo da se radi o uobičajenoj praksi, slavlju, okupljanju voljenih osoba ili profesionalnom angažmanu, konzumacija alkohola često ima prednost. Međutim, ključno je priznati rizike povezane s ovisnošću. Pretjerano konzumiranje alkohola može dovesti do ovisnosti, ozbiljnog problema praćenog mnoštvom negativnih posljedica. Pojedinci koji se bore s ovisnošću o alkoholu često se bore s kontrolom svoje konzumacije, što dovodi do štetnih učinaka na njihovo svakodnevno funkcioniranje i opću dobrobit. Važno je napomenuti da prodaja, distribucija i konzumacija alkohola podliježu različitim zakonskim propisima u svakoj zemlji.

Ovi propisi uključuju odredbe koje se bave nizom tema, uključujući minimalnu dob za konzumaciju alkohola, kazne za upravljanje vozilom pod utjecajem i smjernice za reguliranje promocije alkoholnih pića. Ključno je razumjeti utjecaj koji alkohol može imati na naše cjelokupno fizičko i mentalno blagostanje te uključiti se u praksu odgovorne konzumacije. Važno je prepoznati da se posljedice prekomjerne konzumacije alkohola protežu i izvan osobnog zdravlja pojedinca, budući da također predstavljaju značajne rizike za pojedince i društvo u cjelini.