– Za danas smo vam spremili dvije različite teme, a jedna je iz domene zdravlja i same probave. U drugoj temi obrađujemo spiritualnu temu, koja je povezana sa ljudskom dušom, i šta se dešava sa istom nakon same smrti.

Vlakna su ključna za održavanje redovne probave, a jedan od najefikasnijih načina za njihov unos je kroz određene vrste hrane.

Dijetetičarke Anet Snajder i Ejmi Pendlton Kej ističu bademe kao izuzetno korisne za održavanje redovnog pražnjenja creva i prevenciju zatvora.

Bademi su prepoznati kao favorit jer nude tri ključna razloga za njihovo uključivanje u ishranu kako bi se izbegli problemi s opstipacijom.

Magnezijum je vitalan mineral iz mnogo razloga, a bademi su izvrstan izvor. Dijetetičarka Ejmi Pendleton Kej naglašava da kombinacija vlakana, magnezijuma i drugih antioksidanata u bademima podržava probavu i održava zdravu crevnu mikrofloru. Ova mikroflora, sa svojom raznovrsnom bakterijskom populacijom, doprinosi optimalnoj probavi i sprečava hronični zatvor.

Pored magnezijuma, bademi su takođe izuzetno bogati vlaknima. Dijetetičarka Kej naglašava važnost vlaknima bogate hrane jer povećava redovnost pražnjenja creva, što je od suštinskog značaja za one koji se bore s zatvorom.

Bademi sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, obe vrste neophodne za normalno funkcionisanje creva i održavanje redovne probave.

Sadrže zdrave masti

Uključivanje zdravih masti u ishranu takođe može poboljšati varenje, slažu se dijetetičarke. Snajder objašnjava da masti u ishrani podržavaju olakšano pražnjenje creva tako što jačaju mišićne kontrakcije koje guraju fekalije i stimulišu debelo crevo da inicira pražnjenje, prenosi “Eatingwell”.

BONUS TEKST:

Protojerej-stavrofor profesor doktor Vladimir Stupar otkriva kako duša putuje kroz podnebesje, suočava se s iskušenjima i mitarstvom, te na koji način naši postupci i molitve mogu uticati na sudbinu duše nakon smrti

Smrt je neizbežna faza ljudskog života koja izaziva mnoštvo pitanja i tajni. Prema učenjima crkve, prva dva dana nakon smrti igraju ključnu ulogu u putovanju duše. Dok se telo ostavlja za sobom, duša kreće na svoje putovanje, posećujući poznata mesta iz prošlosti. Ovaj period, kako tvrdi profesor Vladimir Stupar, donosi sa sobom niz izazova i iskušenja, ali i mogućnosti za dušu da se oslobodi tereta tela i telesnosti.

  • U ovom uvodu, istražićemo što se dešava tokom prvih dva dana nakon smrti prema predanju crkve, kao i važnost molitve trećeg dana i dalje. Otkrijte kako duša putuje kroz podnebesje, suočava se s iskušenjima i mitarstvom, te na koji način naši postupci i molitve mogu uticati na sudbinu duše nakon smrti. Pripremite se za putovanje kroz tajanstveni svet duhovnosti i otkrijte dubine verskih učenja koja oblikuju naše razumijevanje života i smrti.

Putovanje duše nakon smrti: Prva dva dana

Dva dana nakon smrti, duše pokojnika lutaju, posjećujući mjesta koja su voljele u životu. Prema učenju Crkve, duše nikad nisu same u svom lutanju.

Važnost molitve trećeg dana

“Molitva trećeg dana nakon smrti je najvažnija”, kako je govorio Sveti Makarije Aleksandrijski. U trenutku smrti, anđeo dolazi i uzima dušu, pomažući čoveku u odvajanju duše od tijela, zajedno s anđelom čuvarom.

Duša uznosi na nebo trećeg dana

Treći dan duša se uzdiže na nebo, prolazi kroz podnebesje i dolazi do prestola Božjeg, do Isusa Hrista, gde će se u 40. danu odrediti hoće li biti u svetlu ili tami do vaskrsenja ili Strašnog suda.

Ispitivanje duše i mitarstvo

Protojerej-stavrofor Stupar također govori o mitarstvu, ispitivanju duše i nebeskim carinicima koji je proveravaju. Duša se ispituje, a svaka dobrota i ljubav koju smo učinili će biti uzeta u obzir.

Molitva i dobra dela

“Nakon tih 40 dana, najmanje dobro delo i delo ljubavi koje smo učinili, bit će uzeto u obzir. Tog dana, na privremenom sudu do vaskrsenja i Strašnog suda, odlučit će se hoćemo li ići u Carstvo Božje ili u tamu – do konačnog suda kada će suditi živima i mrtvima.”

“Neka naši bližnji u tih 40 dana molitvama i dobrim djelima učine mnogo za nas”, zaključuje profesor Stupar.