– Došlo je vrijeme kada kreće sadnja možda i najukusnijeg povrća, a to je svakako rajčica. Međutim, zbog svoje tanke kore, jako je osjetljiv te je laka meta za štetočine. U nastavku vam donosimo jedna jako koristan video, koji će vam pokazati par trikova kako do boljeg paradajza.

Ovaj koristan savjet može vam dobro doći kada dođe vrijeme da svoje rajčice uzgojene na prozorskoj dasci presadite u zemlju.

Ovdje opisana tehnika sadnje vrlo je učinkovita za presađivanje u tlo, osiguravajući rast robusnih i plodnih biljaka koje su u optimalnom zdravlju. Po učenju moje bake, ovom djelatnošću se bavim već popriličan broj godina. Kada su u pitanju rajčice, ključ leži u strateškim sadnjama biljaka kako bi se potaknuo razvoj snažnog i ekspanzivnog korijenskog sustava.

Potonji ima izvanrednu sposobnost maksimalnog iskorištavanja hranjivih tvari iz tla, učinkovito ih pretvarajući u energiju za različite faze rasta, uključujući cvjetanje i konačno proizvodnju plodova. Da bi biljka razvila razgranati korijenski sustav, ključno je da dio njene stabljike ostane u tlu jer će to omogućiti rast dodatnih izdanaka. Kod sadnje vodite računa da budu postavljene na tlo u “ležećem” položaju.

Nema potrebe za napornim iskapanjem; ovaj uzgajivač otkrio je inteligentniju metodu sadnje presadnica u tlo.

Jednostavno nagnite biljku u stranu kada je sadite i to je sve!

Postoji li način da se izvrši ovaj zadatak? Moguće je držati lončanice na tlu za privremeno skladištenje.

  • Smijete biti odsutni najviše dva dana. Nakon promatranja, postaje očito da će biljka postupno produžiti svoj rast prema izvoru svjetlosti, na kraju doseći točku u kojoj se značajno zakrivljuje prema gore – to služi kao prag za umetanje stabljike u tlo. Da bi biljka bila prikladna za bočnu sadnju, mora imati ovaj karakterističan oblik savijanja.

Nakon što je biljka izvađena iz lonca, pažljivo uklonite gusto zbijeni i višak supstrata koji okružuje korijenje.

Dubina jame nije presudan faktor, jer je njena širina dovoljna da u nju stane stabljika rajčice. Promatrajući mjesto savijanja, lako ćete odrediti treba li stabljika biti postavljena u zemlju. Kao rezultat toga, rajčica će razviti znatno veći i snažniji korijenski sustav, koji će joj omogućiti da napreduje i raste kao da se hrani vodom.

Uključite ovu izvanrednu zelenu tehniku ​​u tlo. Ova tradicionalna metoda sadnje možda je gotovo zaboravljena, ali njena korisnost i dalje postoji jer uvelike koristi biljkama, ne samo tijekom početne faze ukorjenjivanja, već i dugoročno.

Vjerujući u potencijalnu dobit, dobivate sve i ne riskirate ništa.

Stavljanje koprive u svaku sadnu jamu može uvelike pogodovati procesu presađivanja rajčice. Ovaj prirodni lijek služi za zaštitu nježnog korijenja od naglih promjena temperature. Prema mudrosti koju su prenijeli moji stariji, kopriva ima i topli učinak iz dna biljke. Budući da rajčice ne vole hladno tlo, ova mjera opreza sprječava svaki potencijalni temperaturni šok nakon sadnje, što u konačnici potiče nesmetan rast.

Od samog početka, biljka ostaje čvrsta i neoštećena nepredvidivim varijacijama proljetnih temperatura. Opremljen je da izdrži svaku potencijalnu štetu i održava svoju snagu i vitalnost tijekom cijelog.

Kopriva, kao snažno prirodno gnojivo, osigurava potrebnu prehranu za potporu rastu biljaka i jačanje njihovog korijena.

  • Korištenjem ove metode poboljšat će se ukupna kvaliteta tla, osiguravajući da biljke dobiju potrebne hranjive tvari upravo tamo gdje ih trebaju. Trajna prisutnost ove tvari u tlu trajat će tjednima, omogućujući biljci rajčice da postupno apsorbira sve bitne elemente koji su joj potrebni za optimalan rast.

Veza između korijena i cijelog tijela je vitalna.

Pčele su neobjašnjivo privučene zamamnim mirisom rajčice uzgojene na koprivi.

Korijenje dobiva eterična ulja, što je razlog za ovu pojavu.

Briga o rijetkim pčelama uključuje brigu o biljkama koje im emitiraju primamljiviji miris, što je vidljivo kada te biljke procvjetaju. Korištenjem koprive možete značajno smanjiti svoje izdatke za gnojiva, a da i dalje imate koristi od njezinih vrijednih doprinosa. Jednom kada ga posadite, to je kao da svojim biljkama dajete najbolju organsku hranu izravno iz prirode, potičući njihov rast i vitalnost.

Kako biste izbjegli korištenje skupih sprejeva i kemikalija, jednostavno povremeno zalijevajte svoje biljke infuzijom koprive tijekom vegetacije. Ovo ne samo da služi kao fantastična alternativa, već također učinkovito iskorijenjuje lisne uši kada se koristi kao ekstrakt.

Što je proces? Započnite iskopavanjem dovoljno velike rupe. U izdubljeno mjesto stavite nedavno ubranu koprivu. Dodajte tanak sloj zemlje da prekrijete površinu. Osim toga, kod presađivanja bi bilo idealno saditi postrance. Osigurajte da ste predmet adekvatno zakopali u tlo, zajedno s velikom količinom komposta.

Pogledajte video koji demonstrira postupak korak po korak na vizualno objašnjen način.