Jeanine Louis Calment, Francuskinja koja nosi titulu najstarije osobe na svijetu, živjela je nevjerovatne 122 godine i otkrila da se njena dnevna prehrana sastojala od samo tri osnovne namirnice. “Yahoo.com” prenosi da je britanska tvrtka Eden’s Gate provela istraživanje o najstarijim pojedincima na svijetu, fokusirajući se na šest stogodišnjaka i njihove navike.

  • Studija je poseban naglasak stavila na prehranu kako bi se razumjeli čimbenici koji pridonose njihovoj izuzetnoj dugovječnosti. Jeanine Louis Calment, slavna Francuskinja koja nosi titulu najstarije osobe na svijetu sa nevjerojatne 122 godine, otkrila je da je svoju dugovječnost održala redovitom konzumacijom tri jednostavne osnovne namirnice. Popularni sastojak za kuhanje poznat kao maslinovo ulje.

Značajan broj pojedinaca koji su navršili 100 ili više godina živi u takozvanim “plavim zonama” – područjima svijeta u kojima postoji izuzetna koncentracija stogodišnjaka. Iako Kalment zapravo nije živjela u jednoj od ovih specifičnih regija, njezin izbor prehrane uključivao je elemente iz “plave zone”, poput maslinovog ulja.

  • Prema publikaciji u “New England Journal of Medicine” iz 2013. godine, osobe s visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti mogu smanjiti svoje šanse za 30% usvajanjem mediteranske prehrane koja uključuje velike količine maslinovog ulja. American Heart Association (AHA) dodatno potvrđuje da maslinovo ulje, bogato vitaminom E, pomaže u snižavanju razine štetnog (LDL) kolesterola, učinkovito smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Čokolada Nakon svakog obroka Jeanine Luis Calment priuštila si je konzumaciju čokolade. Studije su otkrile da čokolada ima potencijal za promicanje kardiovaskularne dobrobiti i jačanje imunološkog sustava. Uključivanje tamne čokolade u prehranu, u umjerenim količinama, može pružiti vrijedan izvor antioksidansa koji pridonose općem boljem zdravlju.

  • Prema studiji iz 2015. objavljenoj u “British Medical Journalu”, uživanje u čokoladi potencijalno može smanjiti vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti za 11%. Prisutnost antioksidansa u čokoladi pomaže u smanjenju upale, održavanju zdrave razine krvnog tlaka i jačanju kognitivnih sposobnosti.

Vino Kalment, izuzetan pojedinac koji je postigao nevjerojatan pothvat života 122 godine, posebno je volio porto, crno vino podrijetlom iz Portugala. Brojni pojedinci ovu sortu vina uvrštavaju u svoju svakodnevnu konzumaciju jer je sastavni dio cijenjene mediteranske prehrane, koja se smatra najblagotvornijom za opće dobro. Obično se savjetuje popiti jednu čašu vina dnevno.

  • “Archives of Internal Medicine” objavio je studiju 2007. godine koja je otkrila potencijal crnog vina da smanji vjerojatnost smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima i produži životni vijek ako se konzumira umjereno. Zasluge za ovaj pozitivan ishod idu resveratrolu, antioksidansu koji se nalazi u crnom vinu, a koji pomaže u smanjenju upale i očuvanju zdravlja.

BONUS TEKST:

Dobro zdravlje uključuje više od toga da nemate bolesti ili fizičkih oboljenja; uključuje postizanje stanja općeg blagostanja koje obuhvaća tjelesne, mentalne i socijalne aspekte. Za održavanje optimalnog zdravlja važno je usvojiti holistički pristup koji se bavi različitim aspektima života, kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, mentalno blagostanje i preventivna zdravstvena njega. Razmotrimo detaljno svaki od ovih aspekata.

Dobrobit tijela Optimalan rad tijela i njegovih različitih sustava obuhvaćen je fizičkim zdravljem. Bitne komponente tjelesnog zdravlja su: Održavanje dobro zaokruženog prehrambenog unosa koji uključuje obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica, proteina i korisnih masti ključno je za cjelokupno zdravlje. Osim toga, dosljedna tjelesna aktivnost igra ključnu ulogu u kontroli tjelesne težine, jačanju mišića i kostiju i poboljšanju kardiovaskularnog stanja.

Kako bismo osigurali optimalno tjelesno i kognitivno funkcioniranje, ključno je dati prioritet kvalitetnom snu, idealno između 7 do 9 sati po noći. Osim toga, redovito održavanje dobrih higijenskih navika igra ključnu ulogu u zaštiti od infekcija i bolesti. 2. Emocionalno blagostanje Emocionalno, psihološko i socijalno blagostanje obuhvaćeno je pojmom mentalnog zdravlja.

Važni elementi koje treba uzeti u obzir su: Za učinkovito upravljanje stresom dostupne su razne tehnike, uključujući meditaciju, duboko disanje i jogu, koje su se pokazale učinkovitima u smanjenju razine stresa. Također je ključno imati uspostavljen pouzdan sustav podrške, bilo da se radi o prijateljima, obitelji ili profesionalnim terapeutima, jer oni mogu pružiti potrebnu podršku i vodstvo tijekom izazovnih vremena.

Sudjelovanje u ugodnim i ispunjavajućim aktivnostima ključno je za pronalaženje zadovoljstva. Traženje stručne pomoći, poput terapije ili medicinskih intervencija, ključno je za rješavanje mentalnih poremećaja poput depresije, tjeskobe i drugih sličnih stanja.